"Pentru ce ati venit la Cotroceni, ca sa faceti poza cu presedintele?", i-a intrebat, miercuri, seful statului pe reprezentantii Coalitiei "Opriti Codurile", contrariat de refuzul acestora de a ii prezenta amendamentele ONG-urilor la cele 4 Coduri aflate, in acest moment, in dezbatere publica in Parlament, potrivit NewsIn.

Coalitia „Opriti Codurile!”, formata din 24 de organizatii nonguvernamentale, ii trimisese o scrisoare presedintelui, prin care solicita o intrevedere “pentru clarificarea aspectelor nelegale cu privire la modul in care au fost respectate procedurile prealabile in materia Codului civil, Codului penal, Codului de procedura civila si Codului de procedura penala”. Reprezentantii ONG-urilor au fost primiti miercuri la Cotroceni de seful statului, care le-a spus ca le sta la dispozitie 55 de minute pentru a discuta despre cele 4 Coduri.

"Avem lista de amendamente pe care nu vrem sa le dam. Nu vrem sa le dam, asta incerc sa comunic, pentru ca sunt doua puncte de vedere: unu, faptul ca ceea ce se intampla acum in Parlament, din punctul nostru de vedere, este in afara legii. Au fost incalcate cel putin doua legi. Nu pot sa intrevin cu amendamente pe un proiect care se dezbate in afara legii", a spus Mircea Toma, presedinte al Agentiei de Monitorizare a Presei.

Contrariat, seful statului le-a raspuns reprezentantilor Coalitiei: "Am o rugaminte. Daca aveti pretentia sa fiti respectati, nu cred ca puteti veni la presedinte sa spuneti: Avem amendamente, dar nu vrem sa le dam! Dar pentru ce ati venit acum, pentru poza?"

"Eu primesc foarte multi oameni care vin pentru poza, vin sa faca o poza la presedinte dupa care sa iasa si sa vorbeasca foarte urat. Uitandu-ma la dumneavoastra, constat ca sunteti o grupare sau mai multe grupari reprezentate de foarte multi oameni tineri. Si atunci intrebarea mea cinstita la demersul dumneavoastra, care sunt convins ca este cinstit, este, sau rugamintea mea este: Dati-mi o lista cu amendamentele la cele patru coduri si va promit ca voi invita partidele la o discutie si le voi cere sa tina cont de amendamentele dumneavoastra. Este posibil?", a insistat seful statului.

Presedintele organizatiei Transparency International, Victor Alistar, a afirmat, in timpul intalnirii de la Palatul Cotroceni, ca, desi exista o serie intreaga de sugestii si analize care au fost puse pe siteurile organizatiilor romanesti, acestea nu sunt luate in considerare de autoritatile statului. In replica, Traian Basescu a intrebat, retoric, daca lui i s-a adresat vreun ONG si a insistat din nou sa primeasca lista amendamentelor.

Ulterior, presa a fost invitata sa paraseasca sala in care avea loc intalnirea.

  • Codul Civil si cel Penal sunt gata pana pe 15 mai, cele de procedura mai asteapta

Noul Cod Civil si cel Penal urmeaza sa fie inaintate Senatului pana pe data de 15 mai. Guvernul a renuntat la posibilitatea asumarii raspunderii atat pentru Codul Civil si cel Penal, cat si pentru cele de procedura, dezbaterile pe marginea acestora din urma urmand sa fie prelungite pana la toamna. Anuntul a fost facut, miercuri, de Victor Ponta, ministru pentru relatia cu Parlamentul.