In Saptamana Mare, parlamentarii s-au gandit sa fie darnici cu slujitorii Bisericii. Astfel, Camera Deputatilor a adoptat miercuri ordonanta care majoreaza salariile clericilor. Cu 201 de voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere, deputatii au dat unda verde ordonantei care prevede ca salariile lunare ale clericilor sa fie echivalente cu 65% din salariile de baza ale personalului din invatamantul preuniversitar. Totodata, deputatii au adoptat o alta lege care prevede acordarea de ajutor financiar pentru construirea si repararea sediilor administrative ale eparhiilor, a sediilor si unitatilor de invatamant teologic ale cultelor recunoscute.

Deputatii au votat aproape in unanimitate o ordonanta a fostului Guvern Tariceanu care modifica legea privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului. Mai exact, clericii vor primi un sprijin salarial lunar echivalent cu 65% din salariile de baza ale personalului din invatamantul preuniversitar. Actul normativ mai prevede ca preotii din unitatile de cult cu venituri reduse vor beneficia de o contributie a statului reprezentand 75% din salariul de baza al personalului preuniversitar. Actul normativ a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2009.

La dezbaterile generale, deputatii au ridicat in slavi ordonanta fostului Guvern Tariceanu catalogand-o foarte importanta si necesara.

Ioan Oltean, deputat PD-L: "Biserica este o institutie fundamentala a statului, care nu a fost tratata cu suficienta seriozitate, desi este singura institutie care are, in orice coltisor, personal calificat."

Cristian Dumitrescu, deputat PSD: "PSD sustine cu tarie proiectul si vreau sa va asigur ca aceasta sustinere nu are legatura cu momentul politic actual sau viitor, ci cu insasi fiinta nationala. Fara credinta nu se poate construi nimic. Sa ne ajute Dumnezeu in infaptuirea acestei lucrari!"

Mihaita Calimente, deputat PNL: "Domeniul cultelor a fost neglijat foarte multa vreme si a sosit momentul sa reparam aceasta greseala, dar sa nu fim farisei cu unii, si credinciosi cu altii, pentru ca trebuie sa va amintesc ca exista si alte categorii de bugetari care au nevoie de sprijin."

Camera Deputatilor este forul decizional, proiectul de aprobare al ordonantei fiind adoptat si de Senat.

Tot miercuri, deputatii au mai adoptat o lege care modifica si completeaza Ordonanta 82/2001 privind acordarea unor forme de sprijin financiar pentru unitatile de cult care apartin cultelor religioase recunoscute din Romania. Proiectul de lege a fost votat cu 196 de voturi pentru si cinci abtineri.

Proiectul de lege prevede largirea sferelor de activitate din domeniul cultelor pentru care statul ofera ajutor financiar prin acordarea de sprijin pentru construirea si repararea sediilor administrative ale eparhiilor, construirea, amenajarea si repararea cladirilor care au ca destinatie de asezaminte de asistenta sociala a unitatilor de cult.