Valeriu Vulcan, corespondentul HotNews.ro la Chisinau, se afla in acest moment in mijlocul evenimentelor, in multimea aflata intre cladirile Parlamentului si Presedintiei: "Ceea ce vad in acest moment este o multime de oameni care asalteaza parterul Presedintiei".

Asculta relatarea corespondentului HotNews.ro, inregistrata la ora 17.00 in mijlocul protestatarilor

Asculta relatarea corespondentului HotNews.ro, inregistrata la ora 14.30 in mijlocul protestatarilor

  • Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari Live desfasurarea evenimentelor de la Chisinau

Valeriu Vulcan:

  • 13.56. E foarta multa lume, sunt cateva mii. E greu de estimat o cifra exacta. O parte sunt concentrati in fata Presedintiei, o alta parte in fata Parlamentului.
  • Manifestatiile au degradat in violente. Provocati de fortele de ordine, manifestantii au inceput sa arunce cu pietre din caldaram. 
  • Sub presiunea protestatarilor, scutierii s-au retras si sunt masati acum undeva intr-o parte a cladirii Parlamentului si un alt grup de scutieri la Presedintie. 
  • In acest moment, spiritele par sa se fi potolit putin. Pana acum a fost devastat practic parterul Presedintiei si primul etaj.
  • 14.10. Acum cinci minute, la orele 14.05, s-au aruncat doua grenade de avertisment din cladirea Parlamentului, care era asediata de protestatari. Din cate stiu, nu s-au inregistrat victime, desi circula un zvon ca ar fi o persoana. Am vazut insa politisti raniti cu pietre, care au fost scosi din cordonul de scutieri chiar de catre protestatari.
  • E un dute vino continuu, in zona de actiune a celor doua cladiri (Parlament, Presedintie) continua sa fie foarte multa lume. Au fost incendiate in fata Parlamentului mobila scoasa de protestatari din incinta Parlamentului. 
  • La Presedintie a fost incendiata o anexa din cladire, un fel de corp administrativ.
  • Dintre politicieni, din cate stiu, cel putin unul, Vlad Filat (presedintele PLDM) se afla printre protestatari, in piata Marii Adunari Nationale, unde a reusit sa ia cu el mai multi dintre protestatari.
  • Numarul contestatarilor e constant, e un dute-vino continuu. Marea majoritate sunt tineri, unii chiar foarte tineri. Din cate-mi dau seama e vorba de studenti in marea lor majoritate. Daca ar fi sa fac o medie de varsta, undeva pe la 20 de ani. 
  • Scandeaza "Noi de aicea nu plecam" si incearca in valuri sa forteze intrarea in Presedintie si Parlament, care sunt aparate doar pe interior. 
  • La Presedintie, scutierii riposteaza doar cu tunuri de apa. 
  • 15.00. Numarul manifestantilor din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau a crescut la cateva zeci de mii, pe langa cele cateva mii care protesteaza in fata Presedintiei si Parlamentului.
  • Exista zvonuri referitoare la ranirea a doi politisti, insa ele nu sunt confirmate deocamdata oficial. 
  • 16.00 Fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene la Presedintie si Parlament. Vad cel putin doua echipaje ale Salvarii, nu e clar insa daca sunt victime.
  • La 15.30 s-a convocat sedinta Consiliului National pentru situatii Exceptionale. Tot acum, presedintele Voronin se intalneste la Guvern cu ambasadorii straini acreditati la Chisinau. Liderii principalelor partide de opozitie se afla si ei in incinta Guvernului. 
  • 17.00 Mai multe incaperi de la parterul Parlamentului ard. Un nor des de fum negru razbate de pe acoperisul Parlamentului. Nu-mi dau seama ce anume arde, pentru ca flacarile nu razbat afara.
  • Mai multi politisti se retrag din cladirea Parlamentului. Manifestantii scandeaza "Politia e cu noi"
  • 18.00 Multimea intra in Parlament si arunca scaune pe geam. Unii sparg geamurile, alti cetateni striga "nu farmati". Scutierii s-au retras si privesc multimea, fara sa intervina. In fata parlamentului a fost aprinse mai multe ruguri din mobila aruncata de pe geamuri. Un numar mare de manifestanti a patruns in cladirea parlamentului. Pe langa mobila, multimea arunca hartii, documente, devasteaza la modul practic cladirea.
  • 18.00 Cu cateva minute in urma s-a consumat o runda de negocieri la Guvern intre liderii opozitiei (Serafim Urechean, Vlad Filat, Dorin Chirtoaca) si Vladimir Voronin. Nu s-a ajuns la o intelegere clara. Liderii opozitiei insista asupra a trei puncte: sa fie oprite violentele, sa nu mai fie acuzati ca ar fi pus la cale o lovitura de stat si sa fie asigurat dreptul cetatenilor si al partidelor de a verifica la sange rezultatele alegerilor si repetarea scrutinului Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a insistat asupra unei pretinse tentative de lovitura de stat, lasand sa se inteleaga ca ar fi inspirata din Romania. Drept dovada, a invocat arborarea drapelelor romanesti printre manifestanti si lozincile pro-unioniste scandate de protestatari. Singurul lucru asupra caruia par sa fie de acord toti este nevoia opririi urgente a violentelor. 
  • 19.00 Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a venit in mijlocul multimii din fata Presedintiei si a facut apel la calm. A spus ca negociaza cu Guvernul si ca pus patru conditii. Chirtoaca a invitat multimea sa-l urmeze in Piata Marii Adunari Nationale pentru a opri violentele. Cei mai multi l-au urmat, in fata Presedintiei si Parlamentului au ramas cateva sute de persoane.

Nota: Legaturile telefonice se intrerup des iar restabirea legaturii cu corespondentul HotNews.ro se face cu dificultate.