PNL si PDL si-au stabilit, luni, candidatii pentru europarlamentare, iar PSD a trasat in linii marii lista nominalizatilor pentru PE. La liberali, femeile deschid lista pentru alegerile europarlamentare: Norica Nicolai, Adina Valean si Renate Weber sunt ocupantele primelor trei locuri. PDL ii propune pe primele doua locuri pe Teodor Stolojan si Monica Macovei. Surse din interiorul PSD au declarat pentru HotNews.ro ca social democratii isi vor deschide lista cu Adrian Severin si Rovana Plumb.

Listele arata si marii perdanti care au ratat locurile eligibile pentru Parlamentul European: la PNL - Adrian Cioroianu si Daniel Daianu, la PSD - Lavinia Sandru a fost scoasa din carti, iar la PDL Elena Basescu s-a retras din partid si candideaza independent.

PNL i-a scos de pe liste pe apropiatii lui Tariceanu

Liberalii au votat in sedinta Consiliului National Executiv cu 44 de voturi pentru si 21 impotriva lista pentru alegerile europarlamentare. Crin Antonescu si Ludovic Orban au reusit sa-si impuna oamenii apropiati pe locurile eligibile. Cap de lista este Norica Nicolai, perdanta alegerilor parlamentare si sustinatoare a tandemului Antonescu-Orban, secondata de Adina Valean. Pe urmatoarele locuri liberalii au decis sa ii nominalizeze pe Renate Weber, Ramona Manescu si Cristian Busoi.

Oficial, PNL mizeaza pe sapte-opt locuri sigure pentru Parlamentul European.

Candidatii PNL

1. Norica Nicolai - vicepresedinte al PNL

2. Adina Valean - europarlamentar

3. Renate Weber - europarlamentar

4. Ramona Manescu - europarlamentar

5. Cristian Busoi - europarlamentar

6. Ben Oni Ardelean - membru PNL Hunedoara

7. Ovidiu Silaghi - fost ministru si fost europarlamentar

8. Csibi Mogor - europarlamentar

9. Catalin Turliuc - membru PNL Iasi

10. Cristian Cojocaru - membru PNL Bacau

Conducerea PNL i-a scos de pe lista pe Adrian Cioroianu si Daniel Daianu. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat ca Cioroianu nu a fost multumit de locul 8 pe care fusese plasat si, in aceste conditii, renunta sa mai candideze. Despre Daianu, liderul liberal a declarat ca "e o diferenta mare intre ceea ce intelege PNL si ceea ce intelege Daianu prin functia de europarlamentar".

Surse din interiorul PNL sustin ca Adrian Cioroianu nu a fost dorit de noua conducere a partidului pentru ca a fost un sustinator al lui Calin Popescu Tariceanu si in repetate randuri a criticat in presa actuala conducere a PNL. In ceea ce priveste candidatura lui Daniel Daianu pe un post eligibil, aceleasi surse sustin ca nu a fost dorit de actuala conducere.

De altfel, Adrian Cioroianu l-a contrazis pe presedintele PNL, declarand ca nu s-a retras de pe lista, ci ca a fost indepartat abuziv. "E o minciuna. Nu am luat nici o decizie sa ma retrag de pe lista. Tot ce am spus a fost ca nu mi se pare corect locul 8", a declarat Cioroianu citat de agentia Mediafax.

PDL: Stolojan, in fata Monicai Macovei

Si democrat liberalii au stabilit luni, in sedinta Colegiului Director, lista cu candidatii la alegerile pentru Parlamentul European. PDL ii scoate in fata pe Theodor Stolojan, fostul ministru de Justitie Monica Macovei, consilierul prezidential Cristian Preda si jurnalistul Traian Ungureanu.

Surse din interiorul PD-L au declarat pentru HotNews.ro ca pe locurile eligibile au fost nominalizati oameni sustinuti de liderii importanti ai partidului atat de la centru, cat si din teritoriu. Oficial, PDL a anuntat ca pe locurile fruntase au fost nominalizati oamenii din filalele cu cele mai bune rezulatate la alegerile parlamentare din cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii.

Candidatii PDL

1.Theodor Stolojan

2. Monica Macovei

3. Cristian Preda

4. Traian Ungureanu

5. Jean Marian Marinescu

6. Iosif Matula

7. Sebastian Bodu

8. Petru Luhan

9. Rares Niculescu

10. Oana Antonescu

11. Constantin Dumitriu

12. Dragos David

13. Elvira Andronescu

14. Alexandru Nazare

15. Catalin Rus

16. Petru Funeriu

Neoficial, democrat-liberalii mizeaza pe 12 locuri eligibile pentru Parlamentul European, tinta fiind de 15 locuri sigure. Conform surselor HotNews.ro, chiar daca a fost votata de Colegiul Director, lista PDL ar putea suferi mici modificari.

La capitolul perdanti ai locurilor eligibile se inscrie Elena Basescu, care si-a retras candidatura de pe listele PDL si a anuntat ca va candida ca independent in cursa pentru PE. Un alt candidat cotat pe un loc sigur a fost si apropiata lui Theodor Stolojan, Andreea Vass care, in urma "discutiilor" din partid, a ajuns pe locul 25.

PSD se mai gindeste

Social-democratii s-au intalnit in sedinta saptamanala a Biroului Politic si, conform surselor HotNews.ro, au trasat in mare parte lista pentru Parlamentul European. Aceleasi surse sustin ca primii care vor deschide lista PSD sunt Adrian Severin si Rovana Plumb, urmati de Adriana Ticau si Daciana Sarbu. Social-democratii nu au batut in cuie lista pentru alegerile europarlamentare, aceasta urmand sa se finalizeze in cursul saptamanii.

Lista provizorie a PSD

1, Adrian Severin

2. Rovana Plumb

3. Adriana Ticau

4. Daciana Sarbu

5. Catalin Ivan

6. Aristide Roibu

7. Corina Cretu

8. Victor Bostinariu

9. Marius Petcu

10. Codrut Seres/Silvia Cornei

11. Victor Negrescu

12. Gabriela Creti

13. Alin Luchian Antiochi

14. Viorica Dancila

Si la PSD exista un mare invins: Lavinia Sandru. Desi nu e membru al partidului, Sandru fusese propusa pe lista PSD de vicepresedintele organizatiei PSD Bistrita Nasaud, Radu Moldovan, dar a fost contestata vehement de mai multi social-democrati, in frunte cu presedintele de onoare Ion Iliescu. La presiunile acestora, Biroul Politic a decis ca Sandru sa nu fie inclusa pe lista europarlamentara a PSD.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat la finalul sedintei BP ca Lavinia Sandru nu figureaza pe lista partidului la euroalegeri pentru ca aceasta e alcatuita doar din membri ai formatiunii.