Ministerul Finantelor Publice (MFP) a achitat aproape un miliard de euro in contul facturilor emise si neachitate de fostul guvern, catre diversi agenti economici, a declarat duminica, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, la Palatul Victoria, premierul Emil Boc, transmite Agerpres.

El a precizat ca 93% din datoriile fostului cabinet sunt achitate si ca banii au plecat de la MFP catre ministere si de la ministere catre ordonatorii secundari de credite.

Primul ministru le-a cerut prefectilor ca, in termen de sase zile, sa trimita la MAI o situatie exacta cu modul in care au fost decontate facturile catre firme de catre ordonatorii secundari si tertiari. 'Din nefericire avem semnale ca banii stau inca blocati in pixurile ordonatorilor tertiari de credite', a spus seful Executivului si a avertizat ca, spre exemplu, inspectorii scolari care nu vor plati aceste sume catre firmele care au de incasat restante vor fi demisi.

Premierul le-a solicitat prefectilor sa urmareasca in mod special cum au fost decontate facturile restante pentru structurile teritoriale ale Ministerului Educatiei, ale carui datorii au fost platite in proportie de 100%, Ministerul Transporturilor, unde s-au achitat 99% din facturi, la Casa de Sanatate - 80%, Ministerul Sanatatii - 80%, la Ministerul Agriculturii - 80%, la Ministerul Administratiei si Internelor - 100%, la Ministerul Finatelor Publice - 100%, Ministerul Comunicatiilor - 95%, Ministerul Public - 100%, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei - 88%.

  • Guvernul solicita prefectilor graficele privind achitarea restantelor si cele privind fondurile UE

Premierul Boc si vicepremierul Nica au participat, duminica, la o videoconferinta cu prefectii, la Palatul Victoria, unde premierul Emil Boc a recapitulat termenele impuse prefectilor care vor trebui sa raporteze, in perioada urmatoare, graficele privind achitarea restantelor, banii cheltuiti in teritoriu, precum si cele privind absorbtia fondurilor europene.

* Termenul de raportare pentru plata facturilor restante din 2008 de catre serviciile deconcentrate din judet este vineri, 27 martie, ora 12:00, la MAI.

* Graficul pentru organizarea licitatiilor din fondurile structurale post-aderare trebuie prezentat vineri, 4 aprilie, ora 12:00: ce contracte sunt semnate, in ce stadiu se afla licitatiile pentru asemenea programe.

* Graficul realizarii obiectivelor din fondurile de pre-aderare - ISPA, SAPARD, PHARE - va trebui prezentat tot vineri, 4 aprilie, ora 12:00, si de raportat care sunt stadiiile de implementare.