Premierul Emil Boc a anuntat ca Romania nu este in situatia "dramatica" de a avea nevoie disperata de bani si ca imprumutul pe care tara noastra il va contracta de la CE, FMI si bancile europene are caracter preventiv si va fi folosit pentru consolidarea rezervei BNR si, implicit, sustinerea cursului leu-euro la un nivel acceptabil si pentru relansarea creditarii, transmite NewsIn.

"Suntem in discutie cu Comisia Europeana, cu FMI, cu Banca Mondiala, cu Banca Europeana de Investitii, cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare pentru contractatea unui imprumut in vederea sustinerii deficitului bugetar si activitatii economice si vreau sa spun din start ca incheierea unui asemenea acord are un caracter preventiv. Prin incheierea unui asemenea acord urmarim sa limitam efectele negative ale crizei", a declarat premierul Emil Boc, la videoconferinta cu prefectii.

Boc a tinut sa precizeze ca Romania nu este in situatia "dramatica" de a avea nevoie disperata de bani, dar acordul care se va incheia in vederea unui imprumut extern va fi de natura sa previna efectele crizei. Banii imprumutati de Romania se vor duce, potrivit premierului, in doua directii: peste doua treimi se indreapta catre consolidarea rezervelor BNR pentru mentinerea cursului leu-euro, iar restul catre relansarea creditarii. O parte din rezervele bancilor vor putea fi deblocate, prin aducerea de bani pentru consolidarea rezervei BNR din imprumutul extern.

Premierul a aratat ca Presedintia, Guvernul si Banca Nationala a Romaniei discuta cu bancile-mama pentru ca banii care vor merge catre banci, prin deblocarea de rezerve de la BNR, sa ramana in tara pentru mentinerea liniilor de creditare, precizand ca semnalele primite in acest sens sunt pozitive.

"Cealalta treime din bani: o parte va merge si va sta la dispozitia bancilor pentru a finanta intreprinderile mici si mijlocii, sectorul de afaceri, cum este suma care o acorda BERD sau BEI pentru cofinantarea proiectelor cu UE, sprijinirea IMM, si o parte va merge la Ministerul Finantelor prin trezorerie pentru finantarea deficitului", a explicat Boc.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, sambata, la Craiova, ca suma despre care s-a discutat cu FMI este "de vreo 19 miliarde de euro", dar la Guvern, pentru sprijinul unor activitati guvernamentale, se vor primi patru miliarde de euro, restul sumei avand rol de rezerva.

Reuniunea Comitetului interministerial privind asigurarea finantarii interne si externe a Romaniei a inceput, duminica, ministrii urmand a avansa in discutiile privitoare la imprumutul pe care Romania il va contracta de la CE si FMI.

"Astazi (n.r. duminica) vom avansa in materia discutiilor cu privire la potentialul imprumut pe care Romania o sa-l angajeze de la Comisia Europeana si FMI, analizand si oferind in continuare mandat colegilor din Cabinet in discutiile pe care le avem cu Comisia Europeana si celelalte banci implicate. De asemenea, vom face un schimb de informatii cu privire la ceea ce a fost la Consiliul European, cu privire la vizita pe care domnul viceprim-ministru a facut-o la Bruxelles si la intalnirea cu diversi comisari europeni, deci vom lua cele mai bune decizii in Cabinet", a spus premierul Emil Boc, la inceputul intalnirii.