Crin Antonescu este noul presedinte al Partidului National Liberal, potrivit numaratorii finale a voturilor. El a obtinut 873 de voturi, in timp ce contracandidatul sau, Calin Popescu Tariceanu, a fost votat de doar 546 dintre delegatii la Congresul liberalilor. Ludovic Orban este noul prim-vicepresedinte al PNL. Ludovic Orban a obţinut 947 de voturi, in timp ce Romeo Stavarache a obtinut 354, 12 voturi fiind declarate nule. Inainte de alegerile pentru functia de prim vicepresedinte, Teodor Atanasiu si Marin Petrache si-au retras candidatura.

Din totalul celor 1.431 de voturi exprimate, 12 au fost declarate nule.

Declaratiile principalilor lideri ai PNL, dupa anuntarea rezultatelor oficiale:

Portret de presedinte
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Crin Antonescu

  • Vin in fruntea PNL cu toate gandurile mele bune si, sunt convins, cu toate gandurile bune ale dvs.
  • Va invit sa ii chemam pe toti cei care ne asteapta sa vina inspre noi.
  • Va chem sa indreptam primul nostru gand pentru aceia care in Romania cred ca nu mai au nicio sansa, pentru cei care nu mai au incredere in politica si politicieni, pentr cei care in Romania cred ca sunt singuri
  • Sa le spunem impreuna ca nu sunt singuri si ca au o sansa, sa le spunem impreuna ca daca eu, un om simplu, un om normal, care asa ca dvs si ca miile noastre de colegi care nu sunt aici au muncit in acest partid 29 de ani, fara conspiratii, fara aranjamente, doar prin vointa dvs, am putut ajunge presedinte al celui mare partid din Romania, atunci fiecare dintre romani are o sansa.
  • Ii multumesc dl. Calin Popescu Tariceanu pentru curajul si tenacitatea cu care a aparat valorile noastre liberale si sper sa invat de la domnia sa puterea pe care niciun presedinte al unui alt partid nu a avut-o - de a parmite si de intelege democratic diversitatea de pareri din acest partid

Mircea Ionescu Quintus:

  • Trebuie sa-i multumim dl. Calin Popescu Tariceanu, pentru ca alaturi de presedintele Crin Antonescu au demonstrat unei tari zbuciumate, framantate de atatea lupte intestine, ca in PNL se poate produce o schimbare bazata pe incredere, pe prietenie
  • Daca plec de la acest congres - de la congres, din partid nu plec - cu o liniste si multumire este pentru ca acum simt partidul mai unit, mai puternic decat inainte de congres

Calin Popescu Tariceanu

  • Dl presedinte Crin Antonescu, draga Crin, vreau sa te felicit pentru succesul pe care l-ai realizat in aceasta seara
  • Te felicit, dar nu te invidiez, pentru ca ai sa vezi cat de greu este sa fii presedinte al PNL

Lucrarile congresului PNL continua cu voturile pentru functia nou creata de prim-vicepresedinte al PNL. Crin Antonescu a declarat deja ca il prefera pe Ludovic Orban pentru aceasta functie.

Teodor Atanasiu si Marin Petrache si-au retras candidatura pentru functia de prim vicepresedinte.

"Este ora 23:20 de minute si din respect pentru colegii mei liberali imi retrag candidatura", a anuntat Teodor Atanasiu de la tribuna.

"Colegul meu Ludovic Orban a fost sufletul campaniei pe care a dus-o Antonescu si trebuie lasati sa fie o echipa", si-a motivat Marin Petrache iesirea din cursa .

Dinu Patriciu, figura centrala a Congresului

Figura centrala a Congresului PNL nu a fost insa nici Tariceanu, nici Antonescu. Dinu Patriciu a monopolizat atentia tuturor celor 1.460 de delegati care au venit din toata tara, si a celor inca 300 de liberali adusi de organizatii pe post de invitati, fapt ce a intarziat cu 30 de minute deschiderea oficiala a lucrarilor. Atmosfera este tensionata, cu negocieri intense, promisiuni si campanie electorala de la om la om, pe la colturi si pe hol.

Ambele tabere manipuleaza prin declaratii sforaitoare de victorie. Sustinatorii lui Calin Popescu Tariceanu afiseaza un calm fortat si sustin ca lupta va fi una stransa. De cealata parte, tabara lui Crin Antonescu il da castigator detastat. Figura centrala a congresului este insa Dinu Patriciu, inconjurat mereu de delegati extaziati care ii strang mana calduros si se pozeza cu "Taticu". "A venit tata, Asta-i taticu nostru!", a exclamat un delegat la aparitia omului de afaceri.

Vezi imagini cu atmosfera de la Congresul PNL:



  • Video Congresul PNL:



    La congresul desfasurat in Palatul Parlamentului se inregistreaza o prezenta masiva a liberalilor din toate colturile tarii. Sala imensa a congresului este neincapatoare, iar pe hol nu ai loc sa arunci un ac. Organizatiile locale au adus, pe langa delegatii oficiali, si invitati din toate domeniile ca sa sporeasca numarul participantilor.
  • In dreapta intrarii in sala de sedinta, Relu Fenechiu isi face campanie electorala. Linga un birou micut, trei fete imbracate in galben impart pliante cu "Fenechiu vicepresedinte al PNL" si cafele "de-a moaca" pentru delegati. Trei tonomate aduse de Fenechiu alimenteaza gratis delegatii. Sloganul: "Mizez pe forta liberalilor".
  • In multime, alti tineri liberali iti indeasa in mana pliante, dar de aceasta data facute de senatorul  Ion Ghise, care candideaza pentru un post in Biroul Politic. 
  • Oamenii lui Teodor Atanasiu ofera pixuri si brichete personalizate. 
  • Pe holuri, discutiile si negocierile sunt intense, unii dau asigurari ca isi mentin promisiunile, iar altii sunt nemultumiti de usurinta cu care se impart posturile in Biroul Politic.
  • Printre delegati se vorbeste de listele facute de ambele tabere cu membrii Biroului Politic. 
  • Adrian Iorgulescu, sustinator al lui Tariceanu, este extrem de suparat: "Nu pot sa dau niciun pronostic, lupta este una stransa. Speram sa castigam". 
  • "Castiga Antonescu cu doua treimi din voturi", declara euforic un delegat de la filiala PNL Dolj.
  • Bogdan Olteanu: "Toata lumea minte. Unii spun ca Antonescu este castigatorul detasat, altii ca Tariceanu. Se negociaza si se dezinformeaza; nu pot sa va dau un pronostic".
  • Cind liberalul de onoare Dinu Patriciu si-a facut aparitia, a monopolizat toata atentia. Doamnele fac poze cu omul de afaceri, domnii vin si ii strang mana prietenos, il intreaba de sanatate, ii ureaza "bun venit". 
  • Patriciu refuza sa dea un pronostic. "PNL trebuie sa-si refaca legatura cu societatea civila, mediul de afaceri si cu ONG-urile. In general, trebuie sa inceapa sa-si extraga din societatea civila oameni de valoare care au convingeri liberale. Intr-o tara in care la putere se afla doua partide de stanga e evident ca PNL are un culoar extraordinar ca singur reprezentant legitim al dreptei".  
  • Un liberal de la Hunedoara este nemultumit de declaratiile lui Antonescu din ultimele zile si de faptul ca nu a obtinut niciun post: "Nu-l mai votez, incerc sa discut si cu colegii mei sa-i retragem sprijinul". 
  • Printre delegati, Ludovic Orban face ultimele aranjamente. "Esti prietenul meu, omul meu de baza. Ramane cum am stabilit", striga in gura mare Orban catre un liberal.
  • Fenechiu asigura de la tribuna ca il sustine pe Antonescu: "Sunt informatii potrivit carora Relu Fenechiu si-a schimbat peste noapte intentiile. Nu, stimati colegi, nici Fenechiu, nici Iasiul nu si-au schimbat peste noapte intentiile. La fiecare congres al partidului am spus cum voi vota. Le-am spus si celor pe care i-am votat, si celor pe care nu i-am votat".
  • Deputatul PNL, Ioan Timis, a atacat dur de la tribuna tabara lui Crin Antonescu. Este huiduit si fluierat de catre delegatii din sala. Imediat dupa discursul acestuia, Calin Popescu Tariceanu  si-a depus mandatul de presedinte al PNL. 

Crin Antonescu: Dinu Patriciu a fost ce mai clara si cea mai hotarata voce a liberalismului dupa 90

  •  Sunt in sala aceasta doi oameni, unul e simplu delegat, altul a reusit sa fie invitat si multi dintre noi se fac ca nu-i cunosc - Patriciu si Catarama.
  • Dinu Patriciu a fost cea mai puternica, cea mai clara si cea mai hotarata voce a liberalismului la inceputul anilor '90. Il salut si ii multumesc pentru asta fara niciun fel de sfiala
  • Al doilea e un om care a pus enorm din energia, din forta lui la mijlocul anilor '90 pentru ca PNL sa reintre in prima scena a politicii romanesti. Il cheama Viorel Catarama, il salut si ii multumesc.
  • Sa terminam cu ipocriziile, sa terminam a ne face ca nu-i cunoastem, sunt colegii nostri, au muncit alaturi de noi, si eu unul ma mandresc ca sunt coleg cu ei cum sunt coleg cu fiecare dintre dumneavoastra
  • Antonescu le-a spus liberalilor ca nu trebuie sa faca baroni, trebuie sa faca lideri, oameni capabili sa adune oamenii cu proiecte, cu solutii, cu fapte si cu cuvinte
  • In fata noastra avem ca adversar un morman de deziluzie a romanilor pe care sta cocotat din ce in ce mai batran, mai obosit si mai mincinos: Traian Basescu.
  • Patru ani  a denuntat ceea ce domnia sa a denumit pe buna dreptate atunci sistemul ticalosit. Azi il conduce, e la intrarea in bordelul politicii romanesti ca o codoasa batrana.
  • Cine e in fata noastra dupa 20 ani? Avem pe Emil Boc un utecist tinerel care vorbea la fel de repede si la fel de convins ca in 1989 de socialismul multilateral dezvoltat asa cum vorbeste azi de combaterea coruptie a crizei. Acesta e produsul PDL dupa 20 de ani.
  • Dincolo avem pe domnul Geoana, un produs clasic al laboratoarelor, care au produs si produc domni curatei care stiu limbi straine si nu au niciun fel de convingere, care sunt incantati de Iliescu, il omagiaza pe Constantinescu, il suspenda pe domnul Basescu si se aliaza cu Basescu

Tariceanu: Romania risca sa devina bolnavul Europei si nici democratia romaneasca nu se simte bine

Calin Popescu Tariceanu a cerut votul liberalilor pentru a evita abuzurile de putere ale "presedintelui-marinar" Traian Basescu si pentru a nu se ajunge ca FSN-ul, refacut prin alianta PSD-PDL, sa ajunga sa detina 100% din Parlament, asa cum isi doreste.

Iata cele mai importante declaratii facute de Calin Popescu Tariceanu:

  • Romania risca sa devina bolnavul Europei iar PNL are datoria de a preveni raspandirea bolii
  • Juristul Emil Boc si inginerul-sef Gheorghe Pogea vor sa mareasca taxele, in timp ce "marinarul-sef cade in genunchi in fata FMI si ii da cheile economiei
  • Nici democratia romaneasca nu se simte bine. Fostii parteneri PD-L si PSD s-au recasatorit si s-au mutat din nou in aceeasi locuinta
  • FSN s-a refacut, are 70% in Parlament si viseaza la 100%
  • Nu trebuie sa acceptam acest abuz de putere al lui Traian Basescu
  • Presedintele marinar cade in genunchi in fata FMI. Este ca si cum bolnavul ar stranuta si i se prescrie sa i se amputeze piciorul
  • Va chem sa aratam ca PNL e partidul care poate sa asigure prosperitatea Romaniei
  • Romania are un guvern de bocitoare
  • PNL nu e si nu trebuie sa intre pe usa din dos la o guvernare in care nu are niciun cuvant de spus
  • Daca am fi acceptat, am fi jucat si noi in piesa de teatru ieftin regizata de Traian Basescu
  • PNL poate sa revina la putere si va reveni la putere, dar pe usa din fata, in mod legitim, pe baza votului dat de cetateni.

Un liberal isi acuza un coleg ca l-a palmuit

Tensiunea si oboseala au inceput sa faca victime printre liberali. Doi delegati aproape ca s-au luat la bataie in fata urnelor pe postul de prim vicepresedinte.

Mai exact, primarul din Giurgiu, Lucian Iliescu, a avut o altercatie cu colegul de judet, senatorul Mircea Magureanu. Cei doi s-au certat pe tema prim vicepresedintelui si au ajuns chiar sa se imbranceasca.

Senatorul sustine ca Iliescu l-ar fi impins si lovit cu palma usor peste fata. Iliescu admite "un mic conflict", dar neaga ca l-ar fi pocnit pe colegul sau de judet

Si o alta informatie: Dinu Patriciu si Crin Antonescu au purtat o discutie departe de ochii presei, in biroul senatorial al actualului vicepresedinte liberal.

Cei doi au plecat separat spre locul intalnirii si au revenit separat, odata cu finalizarea convorbirii.