Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a reluat duminica tema oportunitatii unui imprumut la FMI: "Daca guvernul se incapataneaza sa urmeze sfaturile FMI, Romania va intra cu siguranta in recesiune", a spus presedintele PNL.

Potrivit fostului premier, un imprumut cu Fondul va duce la cresterea taxelor si la "restrictii bugetare draconice".

"Daca Guvernul Romaniei se va incapatana sa mearga pe sfaturile FMI, rezultatul va fi unul lipsit de orice echivoc - intrarea economiei romanesti in recesiune, asa cum a mai fost, mergandu-se tot pe retetele FMI. Nu este niciun fel de problema daca depasim deficitul bugetar si daca cheltuielile nu sunt inflationiste", a afirmat liderul liberal.

Tariceanu a afirmat ca l-a avertizat, cu mai mult timp in urma, pe presedintele Traian Basescu in privinta "efectelor nefaste" ale unui acord cu FMI.

"Traian Basescu vrea sa gaseasca pe cineva asupra caruia sa-si arunce responsabilitatea si acesta este FMI... Daca la inceput Traian Basescu spunea ca nu este necesar un astfel de acord, acum spune sa se faca si nu inteleg de ce nu-si asuma public acest lucru", a completat Tariceanu.

Pe de alta parte, fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, a declarat sambata ca Romania are nevoie de imprumutul de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International, din cauza riscului prezentat de deficitul public, necesarul de finantare fiind, in opinia lui, de 18-20 miliarde de euro.

"Daca am avea un exercitiu fiscal bun si un deficit bugetar al statului finantabil, nu am avea nevoie de acord de la FMI. Problema este insa ca Guvernul nu reuseste sa asigure o proiectie sustenabila a deficitului public, deficitul public va fi mult mai mare pentru ca o seama de venituri au fost supraestimate, o seama de cheltuieli nu au fost incluse in legea bugetului si produsul intern brut a fost prognozat exagerat. (...) Daca vrei o protectie linistitoare pentru Romania, ai nevoie de 18-20 miliarde de euro", a declarat, in conferinta de presa, la Iasi, seful Comisiei economice din cadrul Senatului, Varujan Vosganian.