Presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, a afirmat, sambata seara, ca neacordarea autorizatiei de zbor de catre autoritatile romane este "un gest curios, inamical si neprietenos", relateaza Mediafax.

El a precizat ca, dupa ce i s-a retras autorizatia de a veni cu avionul, a decis sa vina sambata pentru ca a promis acest lucru si dorea sa fie prezent la sfintirea monumentului pe care l-a comandat.

Intrebat de jurnalisti cum comenteaza neacordarea autorizatiei de zbor, Solyom a raspuns: "Consider ca este un gest curios, inamical si neprietenos".

El a spus ca s-ar fi bucurat daca Traian Basescu ar fi mers la manifestarile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, cum s-a bucurat si in 23 octombrie 2008, cand au fost impreuna la Miercurea Ciuc, la sarbatorirea Revolutiei Maghiare pentru libertate.

Solyom a mai fost intebat ce parere are despre faptul ca Traian Basescu ar fi afirmat ca vizita sa in Romania nu este oportuna.

"Nu stiu ca Traian Basescu sa fi facut o astfel de afirmatie, potrivit careia nu ar fi fost bine sa fiu in Romania. Acest lucru l-am aflat doar din presa", a spus Solyom.

Presedintele ungar a adaugat nu a venit duminica la manifestarile de pe Varful Nyerges intrucat are alte obligatii la Budapesta.