Procurorii DIICOT au decis scoaterea de sub urmarire penala a fostului presedinte Ion Iliescu in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care era invinuit de subminarea puterii de stat, acte de diversiune si comunicare de informatii false, informeaza un comunicat al DIICOT.

Prin ordonanta emisa miercuri, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a decis neinceperea urmaririi penale fata de celelalte 30 de persoane cercetate in acelasi dosar.

Cu toate acestea, Ion Iliescu va fi cercetat in continuare pentru genocid si tratamente neomenoase. Procurorii DIICOT si-au declinat insa competentele catre procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care vor continua astfel cercetarile. In cauza declinata catre Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General, Ion Iliescu si alte persoane urmeaza sa fie cercetati pentru genocid, tratamente neomenoase, distrugerea unor obiective si insusirea unor bunuri si distrugerea unor obiective si insusirea unor valori culturale, pentru care Sectia Parchetelor Militare a dispus inceperea urmaririi penale la datele de 9 iunie 2005, 12 iunie 2006 si 28 mai 2007.

Solutia de scoatere de sub urmarire penala data miercuri pentru Iliescu si alti 30 de invinuiti, printre care si Virgil Magureanu, s-a dat deoarece magistratii care au instrumentat acest dosar au inceput cercetarile pentru fapte care, la momentul producerii, nu erau prevazute in Codul Penal, sustin surse judiciare.

Imagini filmate in timpul mineriadei din 1990.