Cu doua saptamani inainte de congres, cele doua tabere din PNL par a fi la egalitate in ceea ce priveste voturile sustinatorilor. Conform surselor HotNews.ro, cei doi candidati pentru functia de presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu, au scos din nou la negociere functia de prim-vicepresedinte ca sa le aduca voturi cat mai multe. Tariceanu i-a promis functia lui Teodor Melescanu in timp ce Antonescu pare sa-i lase sa se lupte pentru ea pe Ludovic Orban si Relu Fenechiu.

Sursele HotNews.ro sustin ca apropiatii lui Crin Antonescu au reusit sa obtina acceptul a 70% din filialele care vor trimite delegati la Congresul din 20-21 martie. Pe de alta parte, aceste filiale sunt si ele divizate iar apropiatii lui Antonescu, chiar daca au primit acceptul presedintilor de filiale, nu il au si pe cel al delegatilor care participa la congres. Totodata, pe langa delegatii trimisi de organizatii vor vota si parlamentarii care, in mare parte, sunt adeptii lui Tariceanu.

Oamenii lui Antonescu

Totusi, Antonescu a reusit sa stranga in jurul lui cateva nume grele din PNL. Astfel, Relu Fenechiu care controleaza voturile a trei filiale din Moldova, si-a manifestat sustinerea pentru Crin Antonescu. Sursele HotNews.ro sustin ca Fenechiu conditioneaza sprijinul sau in schimbul unei functii de vicepresedinte in Biroul Permanent al PNL sau chiar functia de prim-vicepresedinte, dorita si de Ludovic Orban. Functia pe care cei doi liberali o doresc nu exista in statut iar Biroul Politic al PNL a respins o astfel de propunere.

Sursele din interiorul PNL sustin insa ca aceasta situatie ar putea sa se schimbe, iar Crin Antonescu ar fi promis ca, pe baza unei majoritati de voturi, functia de prim-vicepresedinte ar putea fi introdusa chiar la congresul extraordinar din 20-21 martie.

Aceleasi surse sustin ca cel mai important sustinator al lui Crin Antonescu este Dinu Patriciu, care este dispus sa-l sprijine si la presedintia Romaniei si a partidului. Totodata, la capitolul sustinatori se inscriu si Dan Radu Rusanu, Radu Stroe, Norica Nicolai si mai nou Mihai Voicu. Toti tintesc functiile de vicepresedinti si membri ai Biroului Permanent National. De altfel, Crin Antonescu i-ar fi promis lui Radu Stroe functia de secretar general al PNL.

Oamenii lui Tariceanu

In tabara cealalta, Calin Popescu Tariceanu, conform ultimelor calcule, mizeaza pe structurile vechi de partid, pe deputati si fostii ministri. Totodata, surse liberale sustin ca Tariceanu se bazeaza si pe dizidentii din filialele care si-au exprimat sustinerea pentru adversarul sau Crin Antonescu. La ultima numaratoare, apropiatii lui Tariceanu au calculat ca beneficiaza de voturile a 60% din delegatii de la congres.

Sursele HotNews. ro sustin ca Teodor Melescanu ar fi primit de la Tariceanu functia inexistenta in statut, si anume aceea de prim-vicepresedinte. Actualul presedinte PNL i-ar fi promis lui Melescanu ca la congres va fi introdusa si supusa la vot o astfel de functie. Cu alte cuvinte, Tariceanu i-ar fi propus in felul urmator: "Daca eu am suficiente voturi sa raman presedinte de partid, atunci si functia de prim-vicepresedinte poate fi infiintata pe baza acelorasi voturi".

In tabara lui Tariceanu sunt fostii ministri si actualii vicepresedinti ai partidului: Dan Motreanu, Bogdan Olteanu, Eugen Nicolaescu, Adrian Iorgulescu, Adrian Cioroianu, Mariana Campeanu.

In timp ce Tariceanu si Antonescu isi fac calcule, in interiorul organizatiilor PNL din tara liberalii se lupta intre ei, se ameninta cu excluderi si cu retragerea sprijinului politic. De altfel, cei doi lideri au negociat direct cu sefii de organizatii si nu cu oamenii delegati la congres care isi vor exprima practic votul. Sursele HotNews.ro sustin ca in tara este un haos total, iar delegatii sunt amenintati de liderii de filiale care si-au promis sprijinul uneia dintre tabere.