Liderii social-democrati au solicitat, luni, partenerilor de guvernare sa elaboreze un plan anticriza inainte de a contracta un imprumut la FMI. PSD nu accepta incheierea unui acord cu FMI si, mai mult, ii avertizeaza pe democrat liberali ca vor trebui sa dea explicatii populatiei privind costurile aceste masuri, relateaza agentia NeswIn.

Surse din PSD sustin ca social-democratii au spus partenerilor de Coalitie ca nu sunt de acord cu un imprumut de la FMI decat daca, in urma unor analize, se dovedeste ca Romania are nevoie de finantare externa. Liderii PSD i-au avertizat pe pedelisti ca vor avea probleme de imagine in urma unui eventual acord restrictiv. Totodata, PSD a cerut garantii ca prin acest acord sa nu fie afectate masurile de protectie sociala.

In replica, liderii democrat-liberali au negat ca s-ar fi inceput negocierile cu FMI si au promis ca PSD va fi consultat in aceasta privinta iar un eventual acord va fi semnat de cele doua partide.

De altfel, la finalul sedintei Biroului Permanent al PSD, purtatorul de cuvant, Bogdan Niculescu-Duvaz, a declarat ca formatiunea sa va cere partenerilor de guvernare "sa elaborareze cat mai urgent un plan anticriza".

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, in Parlament, ca "Romania are nevoie de un imprumut extern si ca putem contracta un imprumut de la CE, dar numai in conditiile unui parteneriat cu FMI".