Alina Mungiu Pippidi a intocmit o lista de conditii de integritate pentru a candida din partea PDL la alegerile europarlamentare. Doua dintre conditiile de pe lista lui Pippidi pentru candidati ("sa nu fi profitat sau sa profite de pe urma pozitiei publice a lor sau a unui membru al familiei lor" si "sa nu se fi ilustrat prin comportament inadecvat in spatiul public") pot fi interpretate ca facand referire la Elena Basescu si Rares Niculescu, aflati si ei pe lista eurocandidatilor PDL.

Daca lista va contine totusi astfel de nume, Pippidi spune ca isi va retrage candidatura.

Despre conditiile ei de integritate, Alina Mungiu Pippidi spune ca "Daca conducerea PDL vrea sa scoata din casa votanţii in iunie pe fondul crizei si dezamagirii generale este in avantajul ei sa implementeze aceste cereri. O participare scazuta cum se anunţa avantajeaza partidele cu o baza electorala rurala, deci nu PDL. In perspectiva candidaturii prezidentiale a lui Traian Basescu, e nu doar moral, ci si oportun ca PDL sa aplice aceste criterii", potrivit site-ului Romania curata.

Intrebata ce va face daca lista de eurocandidati PDL va contine totusi astfel de nume, Alina Mungiu Pippidi a raspuns ca "In momentul in care acest lucru va deveni clar, va anunţa public renunţarea la candidatura, indiferent de stadiul competiţiei, cu scuzele de rigoare faţa de organizaţia de la Iasi, care merita credit nu doar pentru propunere, ci si pentru adoptarea acestui program."

Celelalte conditii puse de Alina Mungiu Pippidi candidatilor aflati pe aceeasi lista cu ea sunt:

1. sa nu fi colaborat cu fosta Securitate,

2. sa nu detina averi neconcordante cu sursele oficiale de venit,

3. sa nu fi suferit condamnari penale sau sa nu fie sub urmarire penala sau trimisi in judecata actualmente,

4. sa nu fi schimbat mai mult de doua partide politice in cariera lor