Presedintele Traian Basescu se adreseaza luni, la ora 16:00, Parlamentului. Temele discursului sefului statului vor fi deficitul de cont curent si un eventual imprumut extern ce ar putea fi contractat de Romania, anunta NewsIn.

Traian Basescu a transmis, pe 25 februarie, presedintilor celor doua Camere parlamentare, o scrisoare in care solicita sa se adreseze Parlamentului pe data de 9 martie.

Seful statului a dezvaluit, insa, abia pe 5 martie, tema discursului din Parlament. El a anuntat, atunci, ca va vorbi in fata Legislativului despre deficitul de cont curent, adaugand ca este optiunea Legislativului si a populatiei daca se vor impune "vremuri de austeritate", si daca va fi nevoie ca Romania sa contracteze un credit extern pentru a face fata crizei.

"Va fi o optiune a Parlamentului, a romanilor daca ne punem o centura de siguranta sau vom incerca sa ne incadram in resursele pe care le avem. Eu, în acest sens, ma voi adresa Parlamentului luni. Sper sa desprindem o abordare, atat a Parlamentului, cat si a populatiei, pentru ca nu poti sa impui vremuri de austeritate daca populatia refuza, daca Parlamentul refuza", a afirmat seful statului in timpul vizitei de saptamana trecuta de la Varsovia.

  • Mircea Geoana: Contractarea unui credit extern nu e de competenta Parlamentului, ci a Guvernului

Declaratiile lui Traian Basescu au starnit reactii din partea liderilor partidelor politice.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat sambata ca presedintele Basescu nu ar trebui sa abordeze tema unui împrumut extern, deoarece aceasta este problema "Guvernului, a guvernatorului Bancii Nationale, a ministrului Finantelor, a celor aflati astazi la Guvernare", subliniind ca nu Legislativul este cel care decide contractarea unui credit extern.

Mircea Geoana a mai declarat, sambata, ca o delegatie a FMI este asteptata chiar saptamana viitoare la Bucuresti, iar Comisia Europeana ar impinge Romania catre un imprumut extern.

La randul sau, liberalul Andrei Gerea, membru al Comisiei pentru politica economica din Camera Deputatilor, a declarat, pentru NewsIn, ca Parlamentul nu poate decat sa dea un aviz de oportunitate pentru contractarea unui credit extern, insa acel aviz nu are nicio valoare, decizia finala apartinand Guvernului.