In cursa pentru europarlamentare, PDL l-a inclus pe lista pe Traian Ungureanu, si incearca s-o convinga pe Monica Macovei, fostul ministru al justitiei. Si Alina Mungiu Pippidi se numara printre optiuni, insa candidatura sa nu pare atat de sigura. Jurnalistul Traian Ungureanu a declarat pentru HotNews.ro ca este deschis sa candideze pentru ca “in Parlamentul European se poate lucra in interesul Romaniei, dincolo de interesele grupurilor de interese”. Lupta pentru cele zece locuri ramase eligibile se anunta insa extrem de stransa, in conditiile in care locurile ramase de impartit in interiorul partidului se imputineaza.

“Da, sint deschis si PDL mi-a oferit sansa de a candida. Sint gata sa fac pasul, pentru ca PDL e singurul partid in care se poate lucra in directia modernizarii Romaniei. Nu mi-am ascuns niciodata simpatia pentru PDL si acordul cu proiectul general al Presedintelui Basescu.

Dimpotriva, cred ca ele trebuie afirmate iar ideea dupa care e ceva dubios in aceasta optiune vine de la oameni mai mult decit dubiosi. De ce Parlamentul European? Pentru ca acolo se poate lucra in interesul Romaniei, dincolo de interesele grupurilor de interese. Si pentru ca perceptia problemelor romanesti, la nivel european, nu e nici integrala, nici absolut exacta”, a declarat pentru HotNews.ro jurnalistul Traian Ungureanu.

Romania va trimite in total 33 de europarlamentari, iar PDL spera sa trimita cel putin 10. Altfel spus, primele zece pozitii de pe lista sunt considerate sigure, iar cele trei noi nume curtate de PDL complica repartitia candidatilor din interiorul partidului. Insa candidatura Alinei Mungiu Pippidi nu este la fel de sigura.

Alina Mungiu Pippidi: Lista actuala trebuie sa fie impecabila

“Nu am luat o decizie finala, si discutia din punctul meu de vedere pleaca de la adoptarea criteriilor de integritate agreate intre PDL si CPC in ultimii ani. Prin asta inteleg si lista actuala, care trebuie sa fie impecabila, dar si un program mai vast de integritate, care sa previna pe viitor anuntarea unor candidati penali, Dumitru Dragomir sau Irina Schrotter, inainte ca sa treaca prin filtrul unui juriu de onoare. Intrarea mea in PDL ar avea sens numai daca ar insemna un castig pentru agenda integritatii in politica”, a declarat Alina Mungiu Pippidi pentru HotNews.ro.

Update: Ulterior publicarii acestui articol, Irina Schrotter a replicat, indirect prin Dana Iliescu, in Curentul : Am citit cu stupoare o declaraţie a Alinei Mungiu Pippidi, care condiţionează prezenţa sa pe listele PD-L la europarlamentare de promovarea unor candidaţi „impecabili“. Alina Mungiu s-a declarat deranjată de anunţare, pe listele PD-L, a unor „candidaţi penali“, categorie unde i-a nominalizat pe Dumitru Dragomir şi Irina Schrotter. Se pare că militanta pentru integritatea politicienilor l-a uitat tocmai pe cel care a propus-o pe listele la europarlamentare, preşedintele PD-L Iaşi, Dan Cårlan, pe care chiar domnia sa l-a inclus pe lista parlamentarilor pătaţi, acuzându-l de falimentarea Bancorex. Ce-o fi mai dificil de acceptat pentru Alina Mungiu Pippidi: să aibă colegi penali sau să fie susţinută politic de un penal?

In privinta candidaturii Monicai Macovei, informatiile sunt contradictorii. Unele surse sustin ca s-ar fi decis sa candideze si ca va deschide lista. Altele sustin ca nu s-ar fi decis inca. Fostul ministru al justitiei n-a putut fi contactat pentru lamuriri. Candidatura Monicai Macovei este, potrivit unor surse, sustinuta de Traian Basescu.

Conform ultimelor informatii detinute de HotNews.ro, topul candidatiilor cu cele mai multe sanse sa obtina fotoliile de europarlamentari ar arata cam asa:

1 Theodor Stolojan

2 Monica Macovei

3 Cristian Preda

4 Marian Jean Marinescu

5 Elena Basescu

6 Rares Niculescu

7 Traian Ungureanu

8 Andreea Vass

9 Iosif Matula

10 Alexandru Nazare

11 Constantin Dumitriu

12 Calin Rus

13 Dragos David

Astfel, siguri pe fotoliile de europarlamentari sunt Theodor Stolojan, Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu, Alian Mungiu Pippidi, Elena Basescu. In ceea ce priveste restul nominalizarilor, Marian Jean Marinescu este sustinut de Radu Berceanu, Rares Niculescu de Emil Boc, Andreea Vass de Theodor Stolojan, Iosif Matula de primarul de Arad Gheorghe Falca, Alexandru Nazare de Anca Boagiu, Constantin Dumitriu de Mircea Toader, Calin Rus de Ioan Oltean si Dragos David de George Scripcaru.

Blana ursului din padure pentru nemultumiti

Conform surselor HotNews.ro, ultimul cuvant in ceea ce priveste lista finala a candidatilor il va avea Vasile Blaga. Aceleasi surse sustin ca nominalizarea candidatilor pe fotoliile eligibile de europarlamentar va creea nemultumiri in interiorul partidului atat printre fostii democrati cat si in randul oamenilor lui Stolojan.

Pentru a evita protestele, conducerea PDL le-a promis liderilor de organizatii ca dupa alegerile europarlamentare lucrurile ar putea sa se schimbe si rezervele sa preia mandate de europarlamentari. Mai exact, pe langa cele 10 locuri eligibile, partidul trece pe lista si rezervele, loctiitori care ar putea inlocui un europarlamentar daca acesta renunta la mandat.

Sursele HotNews.ro sustin ca liderii de la centru le-ar fi transmis celor care nu sunt trecuti in topul celor 10 ca au sanse mari sa obtina un mandat pentru ca anumiti candidati din top vor fi numiti in functii guvernamentele. Tot in interiorul partidului se vorbeste despre faptul ca PDL va numi un comisar european din randul viitorilor europarlamentari.

Aceleasi surse sustin ca exista si actuali europarlamentari care au sanse mici sa mai obtina un nou mandat. Este vorba de Nicolae Vlad Popa, Maria Petre, Sebastian Bodu, Nicodim Bulzescu, Daniel Funeriu si Catalin Chirita.