Senatorul Sorin Bota, vicepresedinte al Comisiei de buget-finante si fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor sub conducerea lui Miron Mitrea, este de parere ca numarul mic de kilometri de autostrazi in Romania se explica prin desele schimbari de politica in domeniu. El a afirmat, in emisiunea "Bucuresti punkt Bonn", realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle, ca ingrijorarea UE privind autostrada Bechtel se referea doar la capacitatea financiara a Romaniei de a suporta doua proiecte de acest gen in acelasi timp.

  • Emisiunea Bucuresti punkt Bonn este difuzata in fiecare vineri, de la ora 17.00, pe frecventele Deutsche Welle si pe HotNews.ro.

Asculta emisiunea Bucuresti punkt Bonn

Descarca emisiunea in format MP3

Fragmente din emisiune

  • Au fost foarte multe schimbari in politica din domeniul transporturilor, produse de fiecare data cand a venit un director la Compania Nationala de Drumuri Nationale si Autostrazi sau a venit un nou ministru, nerespectand angajamentele facute de Romania in negocierile cu UE si celelalte institutii financiare (BERD-ul, Banca Nationala sau Banca Japoniei) care sustin aceste investitii.
  • Din aceste motive avem cei mai putini kilometri de autostrazi din Europa.
  • Este adevarat, am pierdut investitori din cauza infrastructurii, fabrica Daimler din Ungaria fiind doar una dintre ele, dar am castigat alta la Craiova.
  • Vis a vis de Daimler, nu am pierdut atat de mult pe cat pare, pentru ca pe orizontala economica, noi stam mult mai bine decat Ungaria in industria auto.
  • Uniunea Europeana nu ne-a "by pass-at" atat de mult pe cat pare, noi ne-am "auto by pass-at" prin desele schimbari de conducere si prin nerealizarea obligatiilor pe care ni le-am asumat in procesul de post-aderare.
  • Referitor la Bechtel, Uniunea Europeana avea o singura grija: in ce masura acest contract (realizat strict pe bugetul de stat si cu un suport de cofinantare de la EximBank-ul american) va afecta cofinantarea din partea statului roman a proiectelor pe care Uniunea Europeana urma sa le sustina.
  • Am demonstrat cu date ca mai aveam nevoie de inca o autostrada de tip Bechtel, cum ar fi Targu Mures -Iasi, care abia atunci ar duce la angajarea fondurilor bugetare la maximul pe care UE le-a stabilit cu Romania pentru realizarea infrastructurii de care are nevoie pana in 2015.
  • Indecizia si desele schimbari de oameni acolo unde nu trebuia sa ii schimbi, naivitate, incompetenta - toate acestea au determinat incapacitatea de a folosi la maxim fondurile europene.
  • Daca planurile privind realizarea lucrarilor nu sunt indeplinite, nimeni nu este tras la raspundere, din pacate nu exista cadrul legal pentru realizarea acestui lucru.
  • Pe autostrada Soarelui, in acest an incep lucrarile pentru realizarea unor benzinarii, fara spaga.

Inregistrarea emisiunii a fost precedata de o intalnire online cu cititorii HotNews.ro, pe care o puteti citi integral aici.