Senatorii au decis, miercuri, cu 72 de voturi "pentru" si trei "impotriva", retrimiterea la Comisia juridica a OUG privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, anunta NewsIn. Ordonanta introduce pasaportul electronic, care contine date biometrice pentru prevenirea fraudelor si asigurarea unei cat mai bune corelatii intre detinatorul documentului si document. Senatorii au avut, insa, dispute aprinse pe tema "cifrei cu posibile efecte malefice 666".

  • Pro si contra "cifrei malefice"

"Faimosul numar de inseriere care a starnit emotie sa poata fi eliminat" a propus presedintele Comisiei de politica externa din Senat, social-democratul Titus Corlatean.

"Cred ca ne grabim foarte mult cu adoptarea acestui act normativ" si "apar probleme serioase cu acea cifra cu posibile efecte malefice", a fost de parere si senatorul PNL Emilian Francu.

In Senat exista insa si partizani ai "cifrei malefice". Fostul ministru al Economiei, liberalul Varujan Vosganian, este de parere ca "orice superstitie vine din lipsa de informare", iar acest lucru genereaza "teama". La randul sau, senatorul liberal Mircea Diaconu si-a informat colegii ca a avut "ani de zile numarul de telefon 6663366. Si iata-ma: intreg, sanatos!"

  • Siguranta datelor

Pe de alta parte, senatorul UDMR Gyorgy Frunda si-a exprimat temerea ca in Romania nu exista un sistem bine pus la punct al securitatii datelor stocate pentru pasapoartele biometrice, informatii ce ar putea intra in posesia unor retele infractionale. "Nu stiu daca la nivelul Romaniei suntem pregatiti pentru protejarea datelor", a afirmat el, citat de NewsIn.

"De ce ne grabim sa avem pasapoarte biometrice?" a mai intrebat Gyorgy Frunda, amintind ca Romania este prima tara membra UE care vine cu propunerea de modificare a pasapoartelor in Parlament", in contextul in care, inclusiv la nivelul statelor UE, exista discutii neclarificate despre strategia de aparare a datelor pur personale.

In cele din urma, senatorii au decis retrimiterea ordonantei de urgenta nr. 207/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate la Comisia Juridica.