Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat la Discutia de luni, moderata de Dan Tapalaga, ca o comisie speciala discuta in aceste zile la minister posiblitatea infiintarii unui serviciu secret si ca nu s-a luat inca o decizie daca atributiile serviciului sa se limiteze la culegerea informatiilor din penitenciare sau sa se extinda la magistrati, functionarii si demnitarii din Ministerul Justitiei. O decizie despre care ministrul justitiei sustine ca va fi luata in cel mai scurt timp.

  • E adevarat ca am discutat cu fosti colaboratori ai Monicai Macovei sa vina la minister.
  • Lucram la un proiect de act normativ prin care sa dam procurorului general mai multa putere in sanctionarea procurorilor.
  • Ministerul Justitiei trebuie sa aiba un rol in inspectia judiciara.
  • Poate ar fi bine sa redactam mai repede proiectul de lege privind salarizarea in sistemul judiciar.
  • Decizia din 2008 de a cere revocarea lui Daniel Morar de la sefia DNA a fost inteleapta.

Asculta emisiunea "Discutia de luni"

Descarca emisiunea in format MP3

Predoiu: E adevarat ca am discutat cu fosti colaboratori ai Monicai Macovei sa vina la minister

  • Problema secretarului de stat sustinut de PSD, Maia Teodoroiu: “Nu ministrul justitiei numeste secretari de stat, ci primul ministru. In ce ma priveste mi-am facut datoria si am inaintat primului ministru, in urma cu o luna si ceva, un dosar cu patru propuneri. Domnia sa a numit din cele patru CV-uri, trei. Mai departe este o discutie care se poarta intre membrii coalitiei.
  • Intrebat daca e adevarat ca le-a propus unor fosti colaboratori ai Monicai Macovei functii de secretar de stat, ministrul Predoiu a raspuns: “Da, este relativ adevarat. N-am facut o astfel de propunere nimanui, dar am discutat cu mai multe persoane, specialisti in justitie, in contextul formarii echipei pe care voiam s-o am la minister in acest mandat. Am discutat cu Laura Stefan, cu Cristi Danilet, cu Dragos Calin de la UNJR. Dar am avut discutii cu mult mai multe persoane, in contextul gandirii unei noi echipe. Erau discutii exploratorii, nu s-au facut propuneri concrete. Nici unul din numele de mai sus nu se regaseste pe lista trimisa primului ministru.
  • Intrebat daca in CV-urile trimise primului ministru se regaseste numele sustinut de PSD, Maia Teodoroiu, pentru un post de secretar de stat, Predoiu a spus: “Nu, in acele CV-uri se regasesc nume de magistrati si avocati activi. A mai ramas un CV caruia domnul premier ii va da sau nu curs, in functie de ce se va stabili la nivelul coalitiei si ce decizie va lua. E vorba de un magistrat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Predoiu: Lucram la un proiect de act normativ prin care sa dam procurorului general mai multa putere in sanctionarea procurorilor

  • Intrebat daca ministerul se gandeste sa inaspreasca sanctiunile pentru infractiuni care par sa se fi inmultit in ultima vreme (jafui, violuri etc), ministrul Predoiu a spus: “Fara indoiala ca va avea loc o astfel de discutie in Parlament. Pe de alta parte, cuantumul pedepselor propus si insusit de Ministerul Justitiei de catre Comisia de redactare este la un nivel care sa corespunda ca legislatie in Europa la aceasta ora.
  • Obiectivul acestor schimbari procedurale este de a accelera cursul judecatilor si de a uniformiza practica. Fara indoiala ca, in momentul in care apar astfel de fenomene, vor fi discutii legate nu doar de cuantumul pedepselor, dar si legate de agravante, de alte proceduri accelerate.
  • Rep: Sustineti inasprirea pedepselor?  Predoiu: “Nu trebuie sa confundam aici cadrul legislativ cu eficienta aplicarii lui. In general, teoreticienii de drept penal si criminalistii sunt de parare ca o inasprire a cadrului pedepselor nu duce automat la o diminuare a fenomenului infractional. De multe ori se intampla chiar invers.”
  • Recentele cazuri arata ca deficientele sunt in zona de aplicare a legii. Poate ar fi bine sa formam cat de curand si sa permanentizam un soi de grup de reflectie, un grup inter-institutional care sa isi puna problema cat mai rapid a evaluarii fenomenului infractional din Romania, avand in vedere si perspectivele din alte tari, si ce masuri s-ar putea gandi la nivel strategic. Doar cu masuri punctuale si sectoriale nu vom reusi nimic.
  • Concret, procurorii trebuie sa fie poate mai bine pregatiti profesional. Fara indoiala ca trebuie evaluata si inasprirea politicii disciplinare la nivelul CSM. Procurorul general reclama faptul ca nu are mijloace de constrangere si de sanctionare. Lucram in acest sens si vom avea cat de curand un proiect de act normativ care sa-i puna la dispozitie aceste mijloace. Ma refer la posibilitatea ca procurorul general sa investigheze cazurile de indisciplina, sa aplice sanctiuni. Trebuie vazut insa pe ce procedura si trebuie armonizat cu punctul de vedere al CSM.
  • Dincolo de problema de sanctionare sau de inasprire a politicii disciplinare, e mult mai important sa ridicam nivelul de pregatire profesionala a acestor procurori, mai ales a celor care lucreaza pe zona de infractionalitate economica. Nu e suficient sa stii astazi doar drept penal si drept de procedura penala, trebuie sa stii sa citesti un bilant, o tranzactie financiara. Daca nu stapanesti astfel de discipline, poti foarte usor sa confuzi ilicitul cu licitul.
  • Trebuie vazut daca Italia a marit pedepsele pentru viol in mod intemeiat sau neintemeiat. Eu cred ca orice legiferare intempestiva sub imperiul emotiei, sub presiunea politica sau sub presiunea strazii este riscanta. Temerea mea este ca ce se intampla la ora asta in Italia este o reactie emotionala, este o reactie exagerata, plecand de la cazuri care sunt mai mult decat condamnabile.

Predoiu: Suntem in dialog cu CSM si cu ONG-urile si vom da curand publictatii un document de politica publica in privinta SIPA

  • Nu avem formata o teza sau o decizie in ce priveste fostul Serviciu Intern de Protectie si Anticoruptie (n.r. fosta SIPA). Au fost intalniri de lucru pe marginea acestei chestiuni la Ministerul Justitiei, cu responsabili din sistemul de securitate nationala. Suntem in dialog cu Consiliul Superior al Magistraturii, am deschis un dialog cu ONG-urile si suntem foarte aproape de a da publicitatii un document de politica publica.
  • Atat potrivit Legii 51 din 1991 privind siguranta nationala, potrivit Legii 182 din 2002 privind protectia infomatiilor clasificate dar si HG 2005 din 2002 pentru aprobarea standardelor nationale de protectie a infomatiilor clasificate in Romania, deci potrivit tuturor acestor reglementari importante, Ministerul Justitiei este considerat autoritate desemnata de securitate care are obligatia, repet, obligatia, sa-si organizeze si sa conduca un sistem propriu pe sectorul sau.
  • Fie modificam legislatia si eliminam aceasta obligatie pentru MJ, fie ministerul este obligat sa-si organizeze...si nu este un serviciu secret. Credeti ca e util sa stim ce se intampla in penitenciare? Credeti ca era util sa stim in cazul Gorbunov ca nu s-a anuntat politia la timp?
  • Rep: Dar credeti ca e util ca un serviciu de informatii sa actioneze si in afara penitenciarelor, in cazul magistratilor de pilda? Predoiu: “Imi cereti o pozitie de specialist aici si n-o dau. Eu sunt ministru, sunt obligat sa inventariez problemele, sa vad ce spune legislatia si sa gasesc solutii. Asta fac la ora asta”
  • Suntem in dialog cu specialistii domeniului, cu CSM si cu societatea civila. Din acest triunghi se va degaja o solutie. Ea va trebui sa fie democratica si in acord cu celelalte reglementari. Nu facem acest lucru nici peste noapte, nici la discretia culiselor. O facem in mod transparent, in mod profesionist.
  • Nu am luat o decizie in sensul extinderii acestor competente catre alte zone decat ANP. Aceasta solutie se discuta la ora asta in triunghiul institutional de care v-am vorbit. Ce pot sa va asigur este ca nu vom face nimic impotriva standardelor europene, dar nici nu vom lasa aceasta problema nerezolvata.
  • Daca viitorul serviciu de informatii isi va limita competentele strict la ceea ce se intampla in penitenciare, sigur ca el poate sa ramana la ANP. Daca legiuitorul va decide sa extinda competenta acestui serviciu, mie mi se pare normal sa fie sub un control similar ca celelalte institutii de tipul asta, Parlament. Poate sa fie controlat de o structura din care sa faca parte si membri CSM, ai societatii civile, ai comunitatii de informatii etc.
  • Arhiva SIPA este la Administratia Nationala a Penitenciarelor, sigilata, pazita. Comisia formata de fostul ministru Chiuariu nu mai poate functiona, nu mai are temei sa intre acolo. Aceasta comsie a facut doua-trei procese verbale in care au descris activitatea pe care au facut-o acolo. La aceasta ora sunt secretizate aceste rapoarte, sunt secret de serviciu.
  • Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat la Discutia de luni, moderata de Dan Tapalaga, ca o comisie speciala discuta in aceste zile la minister posiblitatea infiintarii unui serviciu secret si ca nu s-a luat inca o decizie daca atributiile serviciului sa se limiteze la culegerea informatiilor din penitenciare sau sa se extinda la magistrati, functionarii si demnitarii din Ministerul Justitiei.

Predoiu despre declaratiile facute in urma cu cateva zile de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, care afirma ca Predoiu se pregateste sa-si dea demisia si se intoarca in PNL

Predoiu: Ministerul Justitiei trebuie sa aiba un rol in inspectia judiciara

  • Chiar in cadrul CSM exista membri care sunt de parere ca ministerul ar trebui sa aiba un rol pregnant in inspectia judiciara. Eu nu am avansat ideea de a transfera ideea de la CSM la MJ, eu am spus doar ca trebuie gasita o varianta in care Ministerul Justitiei sa aiba un rol in aceasta inspectie.
  • Fie sa avem si noi dreptul de a efectua in paralel aceste inspectii, fara sa luam CSM-ului acest drept. Fie sa avem un soi de reprezentant in randul inspectorilor pe care sa-l numim de la minister.
  • Legea de salarizare in sistemul judiciar. Pana cand n-o sa avem aceasta lege, aceste procese deschise de magistrati pentru sporuri salariale nu vor inceta. Un proiect de lege a fost finalizat din septembrie 2008. La ora asta suntem tinuti de necesitatea de a avea o lege unica pentru sistemul bugetar din Romania. Eu am avansat ideea, si insist, ca ar fi bine poate sa redactam noi mai repede proiectul de lege privind salarizarea in sistemul judiciar si sa avansam acest proiect fie ca ordonanta de urgenta fie ca proiect de lege in parlament, urmand ca in momentul in care Guvernul este gata cu proiectul legii unice de salarizare in sistemul bugetar, legea noastra de salarizare sa devina parte in aceasta lege unica de salarizare.
  • Decizia din august 2008 de a cere revocarea lui Daniel Morar de la sefia DNA a fost o decizie inteleapta. Am micsorat riscul ca pe DNA sa avem o interventie legislativa. La mai putin de o luna, intuitiile mele au fost confirmate. A fost adoptata o lege in Parlament, care schimba nu numai modalitatea de numire a procurorilor sefi, ci si a procurorilor sefi din tot sistemul. Va invit sa observati ca aceasta lege a fost notata cu minus in raportul de tara. Din fericire, legea a fost declarata neconstitutionala. Nu m-a preocupat o persoana sau alta. M-a preocupat institutia si raportul de tara.