Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat marti, la dezbaterea din Parlament pe buget, ca Executivul nu se teme de un acord cu FMI, ca niciun imprumut nu este scump atunci cand e vorba de asigurarea stabilitatii economice a tarii si un asemenea acord ne-ar face chiar mai responsabili in cheltuirea banului public. Mai mult, Pogea a criticat fostul guvern Tariceanu ca a lasat un deficit pe care actualul guvern il plateste si ca nu a stiut sa profite de cresterea economica.

Cele mai importante declaratii ale ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea:

  • Nu as fi crezut niciodata ca un fost prim-ministru poate sa faca aprecieri nefondate, jignitoare, la adresa Guvernului. Criticile dumneavoastra arata ori lipsa de cunoastere, ori rea vointa.
  • Astazi avem 45 de zile de cand suntem in Guvern, iar dumneavoastra ati avut la dispozitie timp sa faceti un proiect de buget, dar era un buget care nu avea legatura cu realitatile Romaniei si a trebuit sa venim cu propriul proiect.
  • Ne spuneti ca vindem iluzii. Ne spuneti despre un tablou jalnic. Si ne spuneti si despre incapacitate si lipsa de stiinta. Daca acest buget este nefondat, imi asum intreaga responsabilitate pentru el. Bugetul acesta nu este un buget de austeritate.
  • Ati afirmat ca deficitul anului anterior nu are legatura cu deficitul anului in curs. Este o lipsa totala de cunostere. Deficitul pe care l-ati creat in 2008, actualul Guvern il plateste.
  • Consolidarea fiscala inseamna capacitatea de a trece de la un an financiar la altul, si sa se respecte o regula de aur: leaga sacul cand e plin. Ati avut crestere economica de patru ani consecutiv, iar acum Romania inregistreaza unul dintre cele mai mari dezechilibre financiare. E o regula elementara ca orice deficit se plateste, acesta este motivul pentru care actualul guvern plateste un deficit de 7,7 miliarde in 2008.
  • Unele persoane care au facut parte din Guvern, prin pozitia pe care au avut-o, au avut informatiile necesare si puteau sa prevada criza. Le-ar fi putut anticipa si nu ar fi permis ca in trimestrul patru al 2008 sa se consume in plus si sa se realizeze un deficit de 4 miliarde de euro.
  • Daca va trebui sa ne adresam si FMI, ne adresam si FMI pentru ca nimic nu este scump cand e vorba de asigurarea stabilitatii economice si finaciare a unei natiuni. E o decizie responsibila si nu ne este teama de ea si de constrangeri. Ba dimpotriva, poate ne ajuta sa intram pe un fagas normal al cheltuirii banului public.
  • Vom lua o decizie dupa aprobarea bugetului si dupa ce ne vom asigura ce linii de finantare intre bancile mama vor fi reinnoite. In primul rand apelam la CE, ca stat membru si apoi la FMI, care atunci cand da un imprumut vrea sa se asigure ca exista reforme structurale si ca bugetul nu duce la politici expansioniste.
  • In doua saptamani va vom informa despre un imprumut de la FMI, insa va spun informativ ca 58% din finantare va veni de pe piata interna.