Alegerile partiale pentru autoritatile publice locale s-au incheiat. Potrivit primelor date, alegatorii din Cluj-Napoca au aratat un interes mult mai scazut fata de alegerea primarului, comparativ cu scrutinul de la 1 iunie 2008.

Potrivit datelor oferite de Biroul Electoral Municipal, pedelistul Sorin Apostu a castigat alegerile pentru primaria Cluj cu 60,48%. Pe locul doi s-a clasat candidatul PNL, Marius Nicoara, iar pe trei cel al PSD, Teodor Pop Puscas.

Apostu a promis clujenilor ca va ridica un sediu pentru Filarmonica, un proiect care a fost mereu amanat si a starnit numeroase controverse.

Prezenta la vot

La Cluj-Napoca, prezenta la urne a fost de 29,94%, cu mai mult de 11% mai mica decat la alegerile locale din 1 iunie 2008, cand participarea la urne a fost de 41,39%. Prezenta la vot la ora 17:00 a fost de 20,45%, la ora 14:00 a fost de 13,5%, iar la ora 10:00, de numai 2,44%.

Deocamdata, nu se cunosc rezultatele alegerilor pentru functia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Acestea vor fi anuntate luni. Nu au existat sondaje exit-poll. In cursul noptii insa, partidele politice vor face o numaratoare paralela a voturilor pe care le-au obtinut candidatii. Ziua alegerilor a fost linistita la Cluj-Napoca, existand insa si o serie de nemultumiri semnalate in special de reprezentantii PSD.

La Ganeasa, proportia de participare la vot a ajuns la 80%: in prima parte a zilei, alegatorii au stat la cozi de zeci de metri formate din peste 100 de persoane pentru a ajunge la urne. Este cea mai ridicata prezenta la urne din ultimii 19 ani.

La Colonesti, prezenta la vot a fost masiva pana la ora 14:00, cand procentul era de 63%. La inchiderea urnelor, participarea inregistrata a fost de 70%. Desi aici au votat circa 70% din locuitorii cu acest drept, prezenta este cea mai scazuta din ultimii 19 ani.

Candidati

La Cluj-Napoca, pentru postul de primar ramas vacant dupa investirea lui Emil Boc in functia de prim-ministru al Romaniei, au luptat noua candidati: Sorin Apostu (PD-L), Marius Nicoara (PNL), Teodor Pop Puscas (PSD), Calin Oancea (PNTCD), Gheorghe Oros (PAS), Gheorghe Astileanu (PNG-CD), Gergely Balasz (PCM), Laszlo Csaba (Partidul Verde) si independentul Grigore Pop.

La Ganeasa, au candidat pentru functia de primar actualul viceprimar Nicolae Preda (PSD), Dumitru Costea (PD-L), Mitel Chirita (PNL) si Gheorghe Marinescu (PRM).

La Colonesti, dupa ce primarul Nicolae Stan (cunoscut si "Bula") a fost ales deputat, au candidat actualul viceprimar Marian Radulescu (PD-L), Ilie Chirita (PSD), Carmen Stoica (PNL) si Iulian Popescu (PRM).

Ziua de vot

Urnele s-au deschis la ora 7:00 in noua localitati din judetele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Olt si Timis, pentru ca locuitorii sa isi aleaga primarii. Cea mai importanta confruntare electorala a avut loc la Cluj-Napoca.

Faget, Orastie, Soimus, Carpinet, Colonesti, Ganeasa, Horea, Rosia de Secas

Duminica s-au prezentat la vot si alegatorii din orasul Faget, din judetul Timis, municipiul Orastie si comuna Soimus, din judetul Hunedoara, comuna Carpinet, din judetul Bihor, comunele Colonesti si Ganeasa, din judetul Olt, comunele Horea si Rosia de Secas, din judetul Alba.

Cele 212 sectii de votare din sase judete s-au inchis la ora 21:00. In cazul in care va avea loc al doilea tur de scrutin, acesta se va desfasura in 22 februarie.

Nereguli si contestatii

Votarea de la Colonesti a debutat cu mai multe contestatii. Prima a avut loc la primele ore ale diminetii, cand presedinta sectiei de votare a fost acuzata ca ofera alegatorilor buletinele de vot tinand mana ostentativ pe sigla PD-L. Presedinta a negat acuzatiile, dar in urma acestui scandal, sectia de votare din Colonesti a fost inchisa timp circa zece minute pentru rezolvarea contestatiei. O alta contestatie vizand aceeasi neregula a fost depusa la doar cateva minute de la redeschiderea sectiei.

Stirea se actualizeaza.