Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat joi ca liderii Coalitiei au decis sa treaca prin Parlament cele trei Coduri – Penal, de Procedura Penala si de Procedura Civila - prin procedura de urgenta. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a spus ca s-a agreat in interiorul Coalitiei ca termenul de adoptare sa fie jumatatea lunii iunie. Seful statului declarase in cateva randuri ca prefera varianta raspunderii Guvernului pentru ca dezbaterea Codurilor in Parlament risca sa se lungeasca ani de zile. Unii parlamentari sunt optimisti, altii sunt sceptici. Adoptarea codurilor este una din coditiile unui raport de tara favorabil in luna iulie.

Mircea Geoana a declarat, referindu-se la Coduri, ca "se afla de prea multa vreme in dezbatere parlamentara si publica si s-a decis, la nivelul Coalitiei ca pana pe 15 iunie sa fie adoptate." Cele trei coduri au fost retrase din Parlament, deci nu se mai afla in dezbatere, urmand ca Guvernul sa decida daca le va adopta prin procedura asumarii raspunderii sau va urma calea dezbaterilor in legislativ. PSD s-a opus variantei asumarii raspunderii, recomandata Guvernului Boc de Traian Basescu, pe motiv ca sunt texte importante care trebuie dezbatute. PD-L parea decis, pana curand, se la treaca prin asumarea raspunderii.

"Codurile se afla de prea multa vreme in dezbatere parlamentara si publica si am luat decizia ca pana la 15 iunie Parlamentul Romaniei sa poata sa aprobe codurile care fac obiectul de interes national, dar si comunitar" a declarat Geoana. Si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat cã existã deja o opinie agreatã de majoritate privind trecerea codurilor prin Parlament in procedurã de urgentã, termenul limitã al adoptãrii codurilor fiind jumãtatea lunii iunie. "Din acest punct de vedere, acest raport partial sper sã fie mult imbunãtãþit in forma lui din iulie", a mai spus Anastase.

Ponta: Am putea infiinta o Comisie speciala

Ministrul delegat in relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat pentru HotNews.ro ca procedura se poate derula relativ repede in masura in care Ministerul Justitiei trimite proiectele celor patru Coduri spre adoptare in Guvern si apoi la Parlament.

"Procedura va fi una accelarata si va cuprinde mai multe etape dar, cred ca putem sa avem codurile finalizate pana pe 15 iunie. Practic Ministerul Justitiei trebuie sa trimita proiectele celor patru Coduri catre Guvern, care are sarcina sa le adopte si apoi sa le trimita spre dezbatere in Parlament. Procedural, am putea infiinta o comisie speciala care sa se ocupe de eleboararea si amendarea acestora si apoi forma finala sa fie adoptata de plenul celor doua Camere. Coalitia are o larga majoritate in Parlament si cred ca nu vom intampina probleme pentru adoptarea acestora"

Presedintele comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, este sceptic in ceea ce priveste termenul de 15 iunie pentru adoptarea Codurilor. "Trebuie intai sa vedem cand ajung in Parlament. Nu pot sa ma pronunt daca vor fi gata sau nu pana la 15 iunie. In primul rand conteaza foarte mult cand ajung pentru ca se vor face dezbateri parlamentare, trebuie consultate toate partidele politice, sa existe un acord. In opinia mea dupa aceste dezbateri trebuie sa intre la comisiile de specialitate si pe amendamente in consens, sa dam o forma finala. Conteaza foarte mult si ce variante ne vor trimite de la Guvern. De exemplu, la Codul Civil trebuie foarte multe modificari si conteaza in ce forma ne vine", a explicat Grebla.

Alti deputati PDL din comisia juridica sustin insa ca termenul de 15 iunie poate fi respectat daca exista vointa politica. “Este posibil. Cu munca si atat. Daca nu suntem eficienti sa armonizam codurile cu realitatile practice, atunci nici 2012 nu e suficient. Fiindca, la momentul de fata, toata clasa poltiica trebuie sa fi unita pentru ca codurile sa iasa in cel mai scurt timp”, a declarat pentru HotNews.ro deputatul PD-L, Mihail Boldea.

Majoritatea coalitiei n-a functionat insa in Comisia juridica in cazul dosarelor lui Adrian Nastase, insa deputatul PD-L sustine ca “dosarele in cazul Nastase reprezinta o situatie mai deosebita si la nivelul PSD, in schimb codurile sunt de interes general”.