HotNews.ro va prezinta doua interviuri fata in fata, cu doi politicieni elvetieni care argumenteaza pro si contra acordului de libera circulatie pentru romani si bulgari. Este vorba de Maximilian Reimann, deputat UDC/SVP si Dick Marty, deputat din partea Partidului Radical Democrat. UDC/SVP (Uniunea Democratica de Centru/Partidul Popular Elvetian), partidul cu cea mai mare reprezentare in parlamentul elvetian, a anuntat in timpul unei campanii ca va vota NU. Exista insa si partide care sustin prelungirea acordului, intre ele Partidul Radical Democrat.

Rep: Care credeti ca ar fi partile bune si care partile rele daca rezulatul votului de astazi va fi unul favorabil pentru romani?

Maximilian Reimann: Pozitiv ar fi ca am putea avea un acord de libera circulatie in Uniunea Europeana. Partidul meu este pentru acest acord. Partea rea este ca in cadrul referendumului nu avem doua intrebari, astfel incat populatia sa se poata pronunta separat la cele doua chestiuni care sunt in discutie. Era necesar sa fie doua intrebari la care sa se poata raspunda in mod separat: o data in privinta prelungirii acordului de libera circulatie cu cele 25 de state membre si apoi pentru un acord de libera circulatie cu cele doua noi state membre, Romania si Bulgaria. Parlamentul elvetian nu a facut acest lucru asa incat, va trebui sa dam un singur raspuns la doua intrebari diferite. Iar raspunsul nostru va fi NU. In cazul Romaniei credem că mai era nevoie de o perioada de tranziţie.

Dick Marty: Cred ca este singurul lucru realist pe care il pot alege elvetienii. Sa stim cu adevarat daca dorim sa continuam libera circulatie si celelalte acorduri bilaterale cu Uniunea Europeana. Nu cred ca problema o reprezinta Bulgaria si Romania: DA sau NU. Problema este: Europa, DA sau NU? Pentru ca evident nu putem vota DA pentru 25 de state si pentru 2 NU. Iar eu cred ca este in interesul Elvetiei si a Europei ca Elvetia sa reinnoiasca aceste acorduri.

Rep: Rromii, de care se tem atat de mult cei care sunt impotriva acordului, sunt de multa vreme atat in Elvetia cat si in intreaga Uniune Europeana, chiar si fara vreun acord de libera circulatie. Cei mai interesati in dreptul la munca sunt romanii si nu rromii. De ce identifica UDC/SVP in campaniile sale rromii cu romanii?

Maximilian Reimann: Trebuie sa stiti ca din punctul nostru de vedere, 20% populatie rroma reprezinta o problema. Avem statistici de la Politie care spun ca multi rromi comit acte criminale in Elvetia. In special rromii care traiesc in Alsacia, in Franta, vin in Elvetia si comit infractiuni, unii nu au nici 16 ani si nu pot fi condamnati. Nu as vrea sa arunc aceste acuzatii asupra tuturor romilor dar o parte dintre ei, cei care comit aceste infractiuni reprezinta o problema pentru noi. Am vazut si in Italia cum un rrom a omorat o femeie anul trecut si stim ca si alte tari precum Austria, Germania se confrunta cu dificultati in privinta acestei libertati de miscare pentru romani.

Dick Marty: S-a tot vorbit de o invazie a romanilor dupa ce acordul va fi validat. Nu cred ca exista un astfel de pericol. Este o chestiune inventata in totalitate. Romania are o crestere economica foarte serioasa si cred ca in 10 ani, nivelul de dezvoltare va fi atat de crescut incat Romania insasi va avea nevoie de muncitori straini care sa ii sprijine economia.

Rep: Dupa cum era de asteptat, campania UDC/SVP in care romanii erau reprezentati prin niste corbi care sfasie Elvetia, i-a jignit pe romanii care lucreaza si traiesc in Elvetia.

Maximilian Reimann: Campania nu a fost indreptata impotriva romanilor. Noi am dorit ca prin aceasta campanie sa impiedicam venirea in Elvetia a celor care vin in tara noastra pentru alte motive decat sa munceasca. Am fost la Iasi, in nord-estul tarii, am vizitat institutii de sanatate, o clinica de neonatologie si un spital de urgenta. Am vazut ca nivelul de pregatire al romanilor in domeniul medical este foarte ridicat si ii respectam acest lucru. Toti medicii romani, asistentele medicale sau orice alte categorii de perosnal care lucreaza in sanatate sunt bineveniti in Elvetia. Pentru acestia Elvetia este deschisa. Pot veni oricand in Elvetia pentru ca, dupa cum probabil stiti, avem o lipsa de personal in domeniul sanatatii.

Dick Marty: Este adevarat ca aceasta campanie a UDC/SVP a fost una xenofoba, dar nu a fost indreptata doar impotriva romanilor si bulgarilor ci impotriva strainilor in general. S-a speculat teama oamenilor de a-si pierde locurile de munca pe fondul crizei economice. Dar va pot spune ca, chiar in interiorul UDC/SVP exista o parte importanta a membrilor care nu sustin acest punct de vedere. Exista nume reprezentative din UDC care voteaza DA. In plus, nu uitati ca UDC reprezinta mai putin de 30% din populatia Elvetiei.