Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu a solicitat, luni, presedintilor de organizatii teritoriale sa se gandeasca serios la varianta convocarii unui Congres extraordinar. Declaratia lui Tariceanu apare la trei zile dupa ce organizatia PNL Prahova, al carei presedinte de onoare este Dinu Patriciu, si-a exprimat dorinta de a se face alegeri in partid.

Totodata, vicepresedintii dizidenti, Ludovic Orban si Crin Antonescu, au declarat ca au obtinut numarul necesar de voturi pentru aprobarea unui congres extraordinar. Reamintim ca cei doi vicepresedinti PNL intentioneaza sa candideze la sefia PNL.

Liberalii au anuntat la finalul sedintei saptamanale ca membrii Delegatiei Permanente se vor reuni in cursul acestei saptamanii, mai exact pe 4 februarie, pentru a hotara daca vor convoca sau nu un congres extraordinar pentru alegerea conducerii partidului.

"I-am informat pe colegii din BPC ca am solicitat presedintilor organizatiilor teritoriale judetene ale PNL sa participe maine la o intalnire unde subiectul principal va fi legat de oportunitatea organizarii unui Congres PNL. Cu acest prilej, va pot informa ca le voi cere presedintilor de organizatii judetene sa ia serios in considerare posibilitatea organizarii unui Congres extraordinar, in asa fel incat PNL sa poata sa mearga intr-un Congres care sa aleaga o noua conducere, cu o legitimitate sporita", a declarat, la finalul sedintei saptamanale, Calin Popescu Tariceanu.

Orban, bucuros ca Tariceanu isi apleaca urechea la vocea bazei partidului

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban, care a anuntat public ca doreste convocarea unui congres extraordinar pentru a candida la sefia partidului, a declarat ca se bucura ca Tariceanu este de acord cu vointa liberalilor. In ceea ce priveste data de convocare a acestui congres, Orban a spus doar ca, in urma cu patru ani, organizatiile PNL s-au reunit in luna februarie.

.

"Ma bucur ca presedintele partidului isi apleaca urechea la vocea bazei partidului. Sunt convins ca Delegatia Permanenta va adopta cu o larga majoritate ideea Congresului extraordinar. In ceea ce ma priveste, in toate cele 20 de filiale judetene in care am fost dupa alegerile parlamentare si de la instalarea actualului Guvern peste tot vointa membrilor de la baza partidului a fost foarte clara: vor sa participe la luarea deciziilor cele mai importante pentru PNL, vor ca PNL sa aiba o conducere puternica, legitimata prin Congres si vor ca PNL sa stabilieasca intr-un for cat mai larg, in Congres, candidatul la presedintie, sa demareze campania pentru Parlamentul European si pentru presedintia Romaniei", a afirmat Orban.

Schimbarea de directie a lui Calin Popescu Tariceanu apare in contextul in care dizidentii Ludovic Orban si Crin Antonescu au declarat ca au strans semnaturi de la membrii Delegatiei Permanente pentru convocarea unui congres extraordinar. Crin Antonescu a declarat pentru Evenimentul Zilei ca "in jur de 50 din cei 100 de membri ai Delegatiei Permanente" sunt de acord cu organizarea unui congres.

Mai mult de atat, saptamana trecuta Tariceanu a solicitat organizatiei PNL Prahova sa fie de acord ca alegerile generale in partid sa aiba loc in 2010. Organizatia PNL Prahova nu a fost de acord cu propunerea lui Tariceanu si a solicitat convocarea congresului cat mai repede posibil.

Se pregateste debarcarea lui Tariceanu?

De altfel, miza pentru convocarea unui congres extraordinar este schimbarea din functie a presedintelui Calin Popescu Tariceanu. Sursele HotNews.ro sustin ca cei doi vicepresedinti PNL Crin Antonescu si Ludovic Orban intentioneaza sa faca front comun pentru a-l inlatura pe Tariceanu de la sefia partidului.

Cei doi lideri liberali iau in calcul schimbarea statutului PNL astfel incat sa le permita acestora sa conduca in tandem. Mai exact, daca se convoaca un Congres National PNL, Crin Antonescu ar putea sa candideze pentru functia de presedinte al liberalilor, iar Ludovic Orban pentru un post de presedinte executiv.

Prin propunerea modificarii structurii de conducere si introducerea unei functii de presedinte executiv, cei doi lideri ar avea acces la sefia partidului. Structura de organizare si functionare poate fi modificata doar in cadrul unui Congres national, cu acordul majoritatii membrilor PNL.