Partidele politice ar trebui sa se gandeasca la sustinerea unui candidat unic la alegerile prezidentiale impotriva lui Traian Basescu, care ar reprezenta "inamicul numarul unu al natiunii", se arata intr-un raport al Institutului Ovidiu Sincai, facut public duminica si citat de Mediafax.

Partidele politice ar trebui sa sprijine, la alegerile prezidentiale din toamna lui 2009, un candidat unic, care sa aiba o anumita neutralitate fata de actualele structuri de putere, in contextul in care ultimele evolutii politice arata o consolidare a "neocezarismului" lui Traian Basescu, sustine raportul.

Contrarevolutie de catifea

"Natiunea este in pericol. Se produce o contrarevolutie de catifea, care neaga principalele valori democratice ale Revolutiei, contrarevolutie care se suprapune peste fenomenul crizei globale (...) si peste fenomenul de fragmentare a societatii romanesti, de desfacere a statului in structuri de oligarhie locala", a apreciat Adrian Severin, directorul coordonator al Institutului "Ovidiu Sincai".

El a precizat ca aceasta faramitare a autoritatii statului in autoritati de putere locala, care scapa oricarui control popular, poate fi caracterizata ca fiind o "anarhie neofeudala", care este premisa pentru repozitionarea statului intr-o politica "de mana forte".

Severin a atras atentia ca, pe spatiul lasat liber de lipsa de incredere in partidele politice, exista riscul aparitiei unor partide extremiste.

El a apreciat ca, in aceste conditii, ar trebui generata o miscare civica pentru reabilitarea increderii populatiei in elite, miscare care sa treaca dincolo de ideologiile de partid.

In opinia lui Severin, o astfel de miscare civica ar putea duce fie la aparitia unor partide noi, fie la aparitia unor noi forte, care sa reabiliteze partidele politice, in contextul in care, potrivit interpretarii lui Severin, partidele nascute sau renascute in urma Revolutiei si-au epuizat misiunea si obiectivele.

Raportul Fundatiei Institutului Ovidiu Sincai recomanda partidelor sa se gandeasca la eventualitatea sprijinirii unui candidat unic impotriva lui Traian Basescu, la alegerile prezidentiale din 2009.

Intrebat daca exista un asemenea candidat, Severin nu a dat nume, dar a facut o analogie cu noul presedinte al SUA, Barack Obama, despre care a spus ca nu era creditat ca potential candidat in urma cu doi ani.

Nicolaescu (PNL): Orice constructie politica care sa-l debarce pe Basescu trebuie luata in consideratie

Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu considera ca orice constructie politica ce il poate debarca pe Traian Basescu de la conducerea Romaniei trebuie luata in consideratie, desi Bogdan Olteanu a sustinut ca PNL va merge cu un candidat propriu.

"Orice constructie politica in Romania care poate sa-l debarce pe Traian Basescu de la conducerea Romaniei trebuie luata in consideratie. Trebuie sa scapam de acest conducator toxic pentru Romania", a sustinut Eugen Nicolaescu, mentionand ca aceasta este opinia sa personala si nu a partidului.

Purtatorul de cuvant al PNL, Bogdan Olteanu, a afirmat ca PNL isi va desemna propriul candidat, undeva prin martie.