Traian Basescu ar obtine 59% din sufragii, daca duminica viitoare ar fi alegeri prezidentiale. Pe locul doi se afla Mircea Geoana, cu 13 procente, iar pe locul trei, actualul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu cu 8%. Calin Popescu Tariceanu ar primi 3% din optiunile electoratului. Acesta este rezultatul unui sondaj INSOMAR realizat la comanda Realitatea TV.

Daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, PD-L ar obtine cele mai multe voturi, 43%. Urmeaza PSD cu 32 la suta, PNL cu 14 si UDMR cu 5 procente. PRM, PC si PNG se afla sub acest prag.

In ceea ce priveste actuala coalitie de guvernare, 43% dintre cetateni cred ca este cea mai buna solutie, in timp ce 26% considera ca, dimpotriva, nu este cea mai buna varianta. Aproape o treime dintre cetateni au raspuns "nu stiu". Exceptand actuala alianta, 20% dintre cei chestionati cred ca o solutie ar fi fost coalitia PDL-PNL, 15% vedeau ca viabil un Guvern PSD si tot atatia subiecti ar fi optat pentru un Guvern PD-L.

Totodata, o treime dintre romani sunt de parere ca Traian Basescu a avut cea mai mare contributie la formarea actualei coalitii de guvernare. Cat despre premierul Emil Boc, aproape jumatate dintre cei chestionati considera ca este o alegere buna. Doar 9% dintre ei cred ca e o alegere foarte buna si 14% spun ca este o alegere rea. Sondajul national a fost realizat de INSOMAR in perioada 22-27 ianuarie 2009 pe un esantion de 1.499 de persoane si are o marja de eroare de 2,8%.

Traian Basescu: Analizez si posibilitatea de a nu mai candida la Presedintie

Presedintele Traian Basescu a declarat saptamana trecuta, intr-o emisiune la postul public, ca, in cazul in care actuala coalitie de guvernare va inregistra un esec, analizeaza "posibilitatea de a nu mai candida la presedintie".

"Daca voi ajunge la concluzia ca, desi exista o majoritate foarte puternica in Parlament, imi voi reprosa ca nu voi putea fi parte a succesului acestei majoritati sau in cazul in care criza economica ii va afecta pe romani mai mult decat ar trebui sa ii afecteze ca urmare a conditiilor pe care noi le avem, sigur ca analizez si posibilitatea sa nu mai candidez inca o data."