Cel mai important targ de turism din sudul Germaniei si-a deschis sambata portile.

Targul se adreseaza si amatorilor de turism motorizat, aducand o impresionanta oferta de autorulote si caravane. Caravan-Motor-Tourism 2009 (CMT) promoveaza turismul romanesc in mod deosebit, Romania fiind, alaturi de Argentina, tara-partenera a Targului. Inaugurarea standului romanesc s-a bucurat de prezenta ministrului turismului din Romania, Elena Udrea, care a pecetluit, intr-un tango argentinian de neuitat, prezenta celor doua tari partenere la CMT.

Un parteneriat care obliga

„Romania continua sa se adreseze Germaniei ca principalei furnizoare de turisti pentru Romania si Ministrul Turismului nou-infiintat preia acest parteneriat pe care l-am avut dintotdeauna cu Germania. Avem increderea, ca si pe viitor Romania va reusi sa fie o destinatie pe care turistii germani sa o aleaga cu preferinta” a spus ministrul Udrea la Conferinta de presa de la Kongresszentrum CMT, din 17 ianuarie.

Faptul ca Romania are statut de tara-partenera la CMT „ne onoreaza, dar ne si obliga” a mai adaugat ea. „Oferta pe care o prezentam aici trebuie sa fie una atractiva, una care sa creeze interesul pentru turistii germani si una care, sigur, sa fie cat mai apropiata de realitatile din Romania”. Statistic, numarul turistilor germani in Romania a crescut cu 38% in 2007, ca urmare a intrarii Romaniei in UE si programului Sibiu-Capitala Europeana. In 2008, procentul a mai crescut cu 10%, dupa statistici.

Intentia Ministerului Turismului este de pastrare a acestui nivel, in pofida crizei financiare internationale, de definire a profilului Romaniei in peisajul turistic si de consolidare a Romaniei pe piata de turism europeana, s-a mai spus la conferinta de presa, organizata cu concursul Birourilor de Turism Romanesc din München si Berlin, in prezenta oficialitatilor si mass-mediei romane si germane.

Turismul „necenzurat”

Romania nu ofera doar litoral si turism montan. Se pot face circuite turistice de vizitare a pesterilor, de vizitare a manastirilor din nordul Bucovinei si Maramures. S-a mai vorbit de agroturismul de calitate din Bucovina, Banat si zona Sibiului, zone unde multi etnici germani plecati din Romania isi pot regasi radacinile.

„Romania are biosfera Deltei Dunarii, o zona unica si aflata in patrimoniul Unesco, pe care noi o prezentam la acest targ”, a mai punctat ministrul Udrea oferta romaneasca la stand. Aici are loc „intalnirea nemediata, necenzurata a turistilor cu natura. In Romania se poate face un turism de observare a speciilor rare de pasari in Delta Dunarii si a mamiferelor vii in Muntii Carpati”.

„De asemenea, fiind la un Targ turistic de Caravana, putem spune ca si in Romania se poate practica acest turism, avem 47 de locuri de campinguri pentru caravane. Pentru iubitorii de ecoturism, putem preciza ca in Romania nu exista restrictii cu privire la camparea in aer liber, asa cum se intampla in multe alte tari din Vestul Europei”.

Bucuresti, statiune balneara?

Pentru Hotnews.ro, ministrul Udrea a facut precizari despre necesitatea reinfiintarii unui Minister al Turismului si resursele Bucurestiului ca destinatie a turismului de sanatate.

Dani Rockhoff: Timp de cativa ani, s-a actionat la nivel guvernamental printr-o Autoritate nationala pentru turism si un minister integrat cu alte profiluri. Care sunt motivele revenirii la Ministerul Turismului? Este prevazuta o majorare de buget al acestuia? Inseamna, aceasta revenire la vechea structura, o crestere a birocratiei?

Elena Udrea: Faptul ca s-a revenit la aceasta forma de conducere a turismului romanesc la nivel central – minister, arata tocmai interesul pe care actuala guvernare il arata turismului. O tara cu atatea resurse pentru turism cum este Romania, trebuie sa acorde toata atentia dezvoltarii acestui domeniu, pentru ca turismul este aducator de venituri la bugetul national si creeaza locuri de munca. Sunt foarte multe tari care au, ca activitate principala, turismul si isi sustin economia din veniturile incasate din turism, fara sa aiba resursele naturale si antropice de care dispune Romania. Interesul pentru turism in Romania de-a lungul ultimilor 20 de ani s-a manifestat, de cele mai multe ori, justificat de privatizarile din infrastructura de turism. De data aceasta, cand aproape tot turismul este privatizat in Romania, interesul pentru care guvernul actual a infiintat un minister, care sa conduca activitatea din turism, este acela de a transforma Romania intr-o destinatie turistica atractiva la nivel international, asa cum toate datele naturale o recomanda. Cred ca cheltuielile, astfel destul de mici, datorate cresterii personalului din acest minister, sunt de-a dreptul neglijabile fata de potentialul pe care turismul romanesc il are, de a contribui la formarea bugetului national.

Dani Rockhoff: Ati afirmat recent ca in Bucuresti s-ar fi descoperit resurse pentru turismul balnear. La ce v-ati referit concret? Aceasta viziune ar putea fi sustinuta din fonduri europene?

Elena Udrea: A doua intrebare, eu ma bucur ca mi s-a pus. Chiar daca explicam niste lucruri de la Stuttgart, este bine daca se aud si acasa. Vorbind despre Bucuresti ca si destinatie turistica, am afirmat la un moment dat si sustin in continuare ca Bucurestiul este in primul rand o destinatie pentru turismul de afaceri, o destinatie pentru turismul cultural. As mentiona faptul ca, anul acesta, avem festivalul si anul George Enescu si speram sa atragem foarte multi turisti, promovand corespunzator evenimentul acesta. Si in completare, am spus un lucru care sigur a suprins pe foarte multa lume, pentru ca nu erau multi cei care stiau ca Bucurestiul este asezat pe un izvor de apa termala. Din pacate, aceasta situatie, acesta resursa nu a fost exploatata pana acum in sensul in care, in Bucuresti, nu exista nici macar un singur hotel care sa foloseasca apa termala, asa cum se intampla... si dau un singur exemplu, acel al vecinilor nostri, in Ungaria: Budapesta are inclusiv turism de sanatate si foloseste ape termale in hotelurile sale. Deci nu mi-a trecut prin cap, nu m-am gandit ca o sa transformam Bucurestiul in statiune turistica balneara, ci doar am dat un exemplu, cum foarte multe din resursele naturale nu sunt fructificate pentru ca nu le cunoastem si nu le exploatam. Si-atunci, mi-am exprimat dorinta ca Bucurestiul sa devina si o destinatie turistica pentru turismul de sanatate, pe langa celelalte atractii pe care un turist le poate avea in Bucuresti.