La Poiana Brasov continua si duminica reuniunea democrat-liberarilor, unde acestia discuta despre prioritatile Guvernului si strategia PD-L. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca a cerut sprijinul grupului parlamentar al PD-L in doua chestiuni importante aflate pe agenda publica: modificarea sistemului de vot, astfel incat procesul electoral sa reflecte integral dorinta cetatenilor, dar si o posibila modificare a legii imunitatii parlamentare, astfel incat aceasta sa se aplice doar pentru declaratiile politice si sa nu mai reprezinte "o bariera in calea actului de justitie".

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Camerei Deputatilor:

  • Am cerut sprijinul grupurilor parlamentare ale PD-L, mai ales al celui din Camera Deputatilor, pentru 3 chestiuni importante aflate pe agenda publica.
  • In primul rand, este vorba despre necesitatea recastigarii increderii cetatenilor in Parlament. Grupul parlamentar al PD-L a initiat un grup de lucru pentru modificarea regulamentului Camerei Deputatilor si a Senatului in sensul cresterii eficientei activitatii parlamentare si a transparentei, avand ca obiectiv final obtinerea increderii cetatenilor.
  • In al doilea rand, o prioritate este si modificarea sistemului de vot, a legii electorale, astfel incat votul sa reflecte integral dorinta cetatenilor. Vom initia si un studiu cu privire la votul prin corespondenta astfel incat sa oferim cat mai multor cetateni posibilitatea de a isi exercita dreptul la vot. Ne intereseaza in primul rand securizarea acestui vot si modul in care el este folosit in alte tari.
  • O prioritate pentru actuala legislatura este si aceea de a discuta despre ce inseamna imunitatea parlamentara. Toate rapoartele, si cu prioritate ultimul raport al CE, vorbesc despre ingerinta politicului in justitie. Institutia Parlamentului, asa cum este ea construita astazi din punct de vedere juridic si constitutional, permite o astfel de analiza. Am initiat o discutie in cadrul grupului parlamentar al PD-L din Camera Deputatilor despre modificarea legislatiei, astfel incat sa vorbim cu adevarat despre imunitatea parlamentara ca referindu-se numai la declaratii politice si la votul politic si nicidecum ca o bariera in calea efectuarii actului de justitie corect si just. Nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege.