Numirea lui Virgil Ardelean la sefia serviciului secret din ministerul de interne, soldata cu demisia lui Gabriel Oprea, a dat nastere, in lipsa unor informatii clare, unui suvoi de scenarii si acuzatii publice. Sunt cel putin doua variante posibile: mana lui Traian Basescu sau sfasiere interna intre taberele din PSD.

Cine a provocat primele tensiuni intre PSD si PDL? Argumentele cititorilor HotNews.ro vor construi articolul de fata

Sfasiere interna in PSD. Exista date potrivit carora fostul ministru de interne, Ioan Rus, ar fi negociat cu ministrul Gabriel Oprea mai multe functii la interne, inclusiv numirea lui Virgil Ardelean la sefia Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna.

Asa numitul grup de la Cluj ar fi incercat in acest fel sa-si recapete influenta in PSD, dupa indepartarea lui Ioan Rus si Vasile Dancu de gruparea Iliescu-Hrebenciuc-Vanghelie. Pe de alta parte, adeversarii liderilor de la Cluj au vanat, la randul lor, functiile de la interne. Vanghelie a incercat sa-l impuna pe senatorul Catalin Voicu in pozitia de ministru. Surse de la Cotroceni arata cu degetul spre Viorel Hrebenciuc, indicat drept sursa crizei din PSD.

Mana lui Traian Basescu. Liderii PSD s-au intrecut in acuzatii impotriva lui Gabriel Oprea, considerat omul lui Traian Basescu. Ion Iliescu l-a acuzat de complot, Vanghelie l-a trimis pe Oprea sa se inscrie in PD-L, Adrian Nastase a vazut in numirea lui Virgil Ardelean la serviciul secret de la interne un test pe care seful statului l-ar fi dat PSD.

Alte scenarii vorbesc despre o tentativa de rupere a PSD planuita la Cotroceni, cu ajutorul grupului de la Cluj, cu scopul de a forma o noua majoritate parlamentara. Speculatiile sunt alimentate si de informatiile potrivit carora premierul Emil Boc ar fi semnat decizia desi Mircea Geoana l-ar fi rugat sa n-o faca. Speculatiile sunt alimentate si de prietenia notorie dintre Gabriel Oprea si Elena Udrea.