Biroul Permanent National (BPN) al PSD a decis, luni, sa-i retraga sprijinul politic ministrului de interne, Gabriel Oprea, dupa ce acesta a numit patru secretari de stat in MAI, precum si pe Virgil Ardelean la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a ministerului, fara acordul partidului. "Vom inainta o noua propunere primului ministru pentru ministerul condus de Gabriel Oprea", a anunatat presedintele PSD, Mircea Geoana. Liderul social-democrat a declarat ca BP a propus excluderea din partid a lui Oprea.

"Gabriel Oprea a incalcat deliberat mecanismul de numire a secretarilor de stat din partea PSD", a declarat Geoana. Oprea a afirmat insa ca a procedat corect si ca nu comenteaza decizia BP al PSD.

Sambata, Geoana a afirmat ca "din punctul nostru de vedere, numirile nu vor fi facute decat dupa ce va exista o comunicare oficiala, formala, sub semnatura presedinteleui PSD catre primul-ministru. Aceasta este procedura stabilita".

Geoana a precizat ca retragerea sprijinului politic a lui Oprea a fost luata cu doar doua abtineri de catre BP, respectiv Victor Ponta si Marian Sarbu, sustin surse citate de NewsIn. Liderul PSD a afirmat ca "nu-i place situatia creata".

Geoana a propus ca Dan Nica sa asigure interimatul la MAI, in timp ce unele surse sustin ca Liviu Dragnea ar putea prelua locul lui Oprea la sefia Ministerului de Interne.

La randul sau, Adrian Nastase a declarat ca decizia PSD este una logica si ca a fost vorba de un test pe care Traian Basescu l-a facut PSD.

Sambata, la videoconferinta cu prefectii, Oprea a spus ca numirea secretarilor de stat s-a facut pe criterii politice, dar tinandu-se cont de profesionalism si ca profesionalismul lui Ardelean nu a fost pus niciodata la indoiala.

Virgil Ardelean a mai condus fosta UM 0215 (fosta "doi si un sfert"), trasformata in Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, din iulie 1998. El a demisionat in 20 iulie 2006 in urma scandalului declansat de disparitia sirianului Omar Hayssam, acuzat de terorism.

Premierul Emil Boc a semnat decizia prin care chestorul de politie Virgil Ardelean, supranumit "Vulpea", este numit la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne.

Presedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca, in sedinţa Biroului Permanent de luni, ar trebui transata situatia de la Interne, dar si cea a ministrului agriculturii, Ilie Sarbu, pentru negocierile pe care le-a purtat cu PD-L, inca de-acum doi ani.