Presedintele Traian Basescu a participat, la invitatia premierului Emil Boc, la sedinta informala de Guvern programata sambata la ora 15:00, in cadrul careia a fost discutat proiectul bugetului de stat pe anul 2009. Seful statului a parasit Palatul Victoria dupa 20 de minute. "Obiectivul meu major este ca tara sa fie gestionata corect in 2009. Multe dintre angajamentele politice nu vor mai putea fi duse la indeplinire, şi de aceea guvernul va trebui sa suporte, in aceasta perioada, critici extrem de severe", a declarat presedintele Traian Basescu, citat de Realitatea Tv.

Seful statului a tinut sa adauge ca va fi solidar cu deciziile Guvernului atata timp cat va cunoaste mecanismele prin care acestea sunt luate. "Din punctul de vedere al institutiei prezidentiale, va asigur, inca o data, ca atata timp cat stiu mecanismul, nu ma voi dezice de ele si nici nu ma voi aseza undeva pe Muntele Omu sau pe Crucea de la Caraiman sa spun: uite ce rau face Guvernul asta!", a explicat presedintele, citat de NewsIn.

Ministrii Cabinetului Boc au pregatit sedinta de Guvern de luni, in cadrul careia va fi dezbatut proiectul de buget ce urmeaza a fi inaintat Parlamentului.

Surse parlamentare citate de NewsIn au estimat ca, dupa 15 ianuarie, proiectul de buget ar urma sa intre in analiza comisiilor de specialitate, astfel ca, in ultima saptamana din ianuarie, sa fie convocata o sesiune extraordinara pentru votarea bugetului pe 2009.

Cabinetul Tariceanu a trimis, inaintea alegerilor din 30 noiembrie, un proiect de buget spre dezbatere in Parlament, insa Guvernul Boc isi va proiecta bugetul in functie de prioritatile propriului program de guvernare. Noul ministru al Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, la finalul saptamanii trecute, ca deficitul bugetului de stat se plaseaza, in prezent, la 3,67% din PIB si ar putea atinge 4% din PIB pana la finalul acestui an.

Eugen Radulescu, director in cadrul BNR, a afirmat miercuri, la The Money Channel, ca deficitul bugetar va ajunge in 2008 la 5% din PIB, tinta noului guvern de 1,7% din PIB pe 2009 fiind foarte greu de atins, dupa ce veniturile la buget vor scadea, iar cresterea economica ar putea stagna.