Vicepresedintele PNL Ludovic Orban candideaza din partea liberalilor la sefia Camerei Deputatilor, cu toate ca initial, Bogdan Olteanu fusese nominalizat pentru aceasta functie. Decizia a fost luata vineri de liberali, in cadrul unei sedinte de grup parlamentar, potrivit NewsIn.

"Am constatat ca este mai utila o candidatura a unui reprezentat care nu ocupa, conform deciziei noastre, o pozitie in Biroul Permanent. Este de fapt o candidatura prin care PNL isi afirma vointa de a duce toate bataliile, oricat de multi ar fi adversarii in Parlament, batalii pe care le avem de dat pentru apararea democratiei, pentru o guvernare in folosul cetateanului si pentru respectarea Constitutiei, a legilor si procedurilor democratice", a afirmat Ludovic Orban, citat de NewsIn.

El are insa sanse mici sa obtina conducerea Camerei Deputatilor. Potrivit protocolului de colaborare semnat intre PSD si PD-L, conducerea Senatului revenea PSD, conducerea Camerei Deputatilor va reveni PD-L. Propunerea democrat-liberalilor pentru aceasta functie este Roberta Anastase, fost europarlamentar.

Ludovic Orban a explicat, insa, ca decizia PNL de a candida la sefia Camerei Deputatilor, in ciuda sanselor mici, reprezinta un semnal de alarma: "Comisia prezidentiala a finalizat proiectul de modificare a Constitutiei, prin care, in mod evident, Traian Basescu va incerca sa transforme Romania intr-o republica prezidentiala de tip fost sovietic, in care Parlamentul si Guvernul sa devina o anexa a presedintelui. Candidez pentru a da un semnal ca PNL e hotarat sa poarte toate bataliile pe care le va avea de dat indiferent daca sansele de castig nu sunt cele mai mari si, de asemenea, dam un semnal prin care aratam ca suntem dispusi sa luptam impotriva oricarei tendinte de instituire in Romania a unui regim de putere prezidential", si-a motivat Orban decizia.