Conducerile PDL si PSD au desemnat joi nominalizatii pentru posturile ministeriale in guvernul condus de Emil Boc.

Printre numele propuse de cele doua partide se numara fosti ministri:

  • Dan Nica
  • Ilie Sarbu
  • Marian Sarbu
  • Vasile Blaga
  • Radu Berceanu,

dar si new-entries precum

  • Elena Udrea (la Turism)
  • Monica Iacob Ridzi
  • Theodor Paleologu (Cultura)
  • Mihai Stanisoara (MApN).

La ministerul Justitiei ar putea fi propus Mihai Selegean, fostul director al Institutului National al Magistraturii.

Propunerile PD-L:

* Ministerul Finantelor Publice - Gheorghe Pogea

Gheorghe Pogea
Foto: AGERPRES

Gheorghe Pogea a fost acuzat in 2006 ca ar fi dat ordin unui angajat de la Directia de Drumuri sa i se asfalteze drumul ce duce la casa sa de vacanta de pe lacul Cincis. In 2001 a ajuns la firma lui Adriean Videanu, la "Marmosim" Simeria, unde devine manager, functie pe care si-o pastreaza pana in vara lui 2005, cand este numit vicepremier.

Radu Berceanu
Foto: AGERPRES
* Ministerul Transporturilor si Infrastructurii - Radu Berceanu

Vicepresedinte PDL. A fost Presedinte C.F.S.N si C.P.U.N. Dolj (1990), membru F.S.N., apoi membru PD de la infiintare, a carui filiala judeteana Dolj o conduce neintrerupt tot de la infiintarea PD. Este deputat inca din 1990. Ministru al Industriei si Comertului 1998-1999 (Guvernul Ciorbea), 1999-2000, Guvernul Radu Vasile. Ministru al Transportului si Constructiilor, 2006-2007. Presa centrala si locala l-a acuzat de implicarea in mai multe afaceri ilegale, de la rambursari de TVA, datorii catre stat si pana la trafic de masini.

Adriean Videanu
Foto: AGERPRES
* Ministerul Economiei - Adriean Videanu

El a fost acuzat de mai multe ori in presa ca si-ar fi crescut afacerea firmei sale, Titan Mar, prin achizitii facute din bugetul Primariei. Totusi, Videanu a prezentat un document al Curtii de Conturi care arata ca doar 1,62% din bordurile din capitala provin de la firma primarului. Fostul primar general al Capitalei Adriean Videanu a declarat resemnat, citat de Gandul, ca va ramane in memoria bucurestenilor drept "primarul-bordura". Numele sau a fost vehiculat intens in scandalul legat de Parcul Bordei.

Mihai Stanisoara
Foto: AGERPRES
* Ministerul Apararii Nationale - Mihai Stanisoara

Consilier prezidential. Intre 2004-2007 a fost deputat, Presedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta National. In perioada 2000-2004 a fost deputat, membru al Comisiei de Politica Extena. Pe vremea cand era deputat, Mihai Stanisoara a fost acuzat de abuz in serviciu si trafic de influenta. Concret, el era acuzat ca ar fi intervenit in stoparea unei anchete a Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor care avea drept scop elucidarea conditiilor in care a fost demisa din functie directoarea Serviciului Judetean de Ambulanta Mehedinti.

Vasile Blaga
Foto: AGERPRES
* Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei - Vasile Blaga

Absolvent al Institutului Politehnic "Traian Vuia" Timisoara, Facultatea de Mecanica si al Colegiului National de Aparare. Este senator de Bucuresti. A fost ministru al Administratiei si Internelor in perioada 24 decembrie 2004-1 aprilie 2007. Si numele lui a fost implicat in cateva scandaluri. O parte a presei centrale a acuzat faptul ca senatorul UDMR Verestoy Attila, i-a vandut lui Blaga un apartament in valoare de 215.000 euro. Fostul sef al DGA, procurorul Marian Sintion, l-a acuzat pe Vasile Blaga, pe vremea cand acesta era ministru, ca a facut presuni asupra sa pentru oprirea unor anchete referitoare la dezvoltarea institutiei.

Gabriel Sandu
Foto: AGERPRES
* Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale - Gabriel Sandu

Vicepresedinte PDL. A fost Sef birou import-export Relaxa Mizil, apoi vicepresedinte Elvila International, iar din 2004, deputat. A absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti, Facultatea de Comert. Face parte din grupul disidentilor liberali care au parasit PNL si s-au inscris in PDL. Gabriel Sandu a fost acuzat recent de inselaciune, de catre doi proiectanti in constructii. Cei doi sustin ca, dupa ce au realizat proiectul si au obtinut toate autorizatiile necesare, deputatul a refuzat sa plateasca ultima factura, in valoare de 87.724 lei. Numele sau apare si intr-o sesizare a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor

Toader Paleologu
Foto: AGERPRES
* Ministerul Culturii si Cultelor - Theodor Paleologu

Deputat in Parlamentul Romaniei. A fost ambasador al Romaniei in Regatul Danemarcei si Islanda. Cariera universitara: Profesor asistent si director de program la Colegiul European de Arte Liberale de la Berlin, Visiting professor la Deep Springs College SUA, in mai-iunie 2003, Post-doctoral fellow la Harvard University (Cambridge, CA) (2002-2003) si la University Notre-Dame, Institutul Erasmus (2001-2002). Lector la Boston College (1999-2000).

Monica Iacob Ridzi
Foto: AGERPRES
* Ministerul Tineretului si Sportului - Monica Iacob Ridzi

Europarlamentar, presedinte al Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat-Liberal (din feb. 2008). A fost deputat in Parlamentul Romaniei (dec 2004 - nov 2007) si vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Romaniei (ian.-iun.2007). Este considerata ca fiind cea care a promovat-o pe fiica presedintelui, Elena Basescu, in functia de secretar executiv al organizatiei de tineret. Ridzi este sotia primarului din Targu Jiu, un personaj controversat, implicat in multe afaceri cu statul in zona miniera, scrie Romania Libera.

Elena Udrea
Foto: AGERPRES
* Ministerul Turismului - Elena Udrea

Numele Elenei Udrea si al sotului sau, Dorin Cocos, au fost legate in special de mai multe afaceri controversate despre care presa a relatat in ultimii ani. El este acuzat ca are relatii stranse cu apropiati ai PSD-ului. Dorin Cocos este asociat in afaceri cu Alexandru Bittner, prietenul din anii liceului al fostului premier PSD Adrian Nastase.

Propunerile PSD:

Dan Nica
Foto: AGERPRES
* Dan Nica este vicepremier

Vicepresedinte PSD. A fost ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei in perioada 28 decembrie 2000-14 iulie 2004. A fost deputat PDSR de Galati si membru al Comisiei parlamentare pentru industrii si servicii (1996-2000). Dan Nica a pierdut un proces de calomnie intentat Coalitiei pentru un Parlament Curat, care afirmase, la algerile din 2004, ca fostul ministru, alaturi de alte nume grele ale PSD, nu indeplineste criteriile de integritate morala. El a mai fost acuzat ca, in 2003, a renuntat la o clauza din contractul de privatizare al Romtelecom.

Marian Sarbu
Foto: AGERPRES
* Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - Marian Sarbu

Marian Sarbu s-a nascut in 12 ianuarie 1958, in localitatea Budesti, jud. Calarasi. Este casatorit si are un copil. A terminat Facultatea de Drept in 1990. A fost ministru al muncii si solidaritatii sociale si ministru delegat pentru relatia cu partenerii sociali in Cabinetul Nastase.

E. Andronescu
AGERPRES
* Ministerul Educatiei si Cercetarii - Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu a fost poreclita "Abramburica" de studenti pe vremea cand se afla in fruntea Educatiei. Pe timpul primului mandat de ministru, Andronescu a luat mai multe masuri controvresate, care au dus la o stare de confuzie in invatamantul romanesc. Printre acestea: reintroducerea obligativitatii examenului de admitere in facultati, revenirea la examenul de admitere in licee, dar si schimbarea metodolgiei de corectare la bacalaureat.

Ionut Bazac
Foto: AGERPRES
* Ministerul Sanatatii - Ionut Bazac

Ionut Bazac s-a nascut in anul 1968 si este absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' din Bucuresti. Ionut Bazac a fost audiat de Parchetul National Anticoruptie, in ianuarie 2005, in dosarul "Sanatatea", in legatura cu transferul ilegal a cinci miliarde lei catre mai multe societati comerciale intermediare, in cadrul operatiunii de procurare a aparatelor de purificare a aerului necesare unitatilor spitalicesti din tara, potrivit Mediafax.

Ilie Sarbu
Foto: AGERPRES
* Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Ilie Sarbu

Ilie Sarbu s-a nascut la 26 mai 1950, in satul Ciuta, judetul Caras-Severin. A absolvit Institutul Teologic din Sibiu, in 1975, si Facultatea de Stiinte Economice, sectia Management a Universitatii din Craiova, in 1998. A fost ministru al Agriculturii in Cabinetul Nastase. Ilie Sarbu a fost acuzat de un fost ofiter al Securitatii Timis ca ar fi fost racolat de Directia de Informatii Externe, care l-ar fi folosit intr-o misiune la Vatican. CNSAS a decis ca Ilie Sarbu nu a colaborat cu serviciile secrete ale statului comunist, dar ulterior au aparut informatii ca Sarbu ar avea un dosar la UM 0610 - Directia I a Securitatii. Sarbu a dezmintit si aceste informatii.

Gabriel Oprea
Foto: AGERPRES
* Ministerul Administratiei si Internelor - Gabriel Oprea

Gabriel Oprea s-a aflat de mai multe ori pe listele Coalitiei pentru un Pralament Curat. Oprea ar fi primit in concesionare o suprafata de teren situata pe Calea 13 Septembrie, care in cele din urma a ajuns la omul de afaceri Gigi Netoiu.

Cristian Diaconescu
Foto: AGERPRES
* Ministerul Afacerilor Externe - Cristian Diaconescu

Evenimentul zilei dezvaluia in februarie 2008 trecutul profesional al lui Cristian Diaconescu. Potrivit documentelor, Diaconescu a intrat in randurile PCR in aprilie 1982. Inainte de Revolutie, traseul social-democratului a bifat insa si legaturi cu Securitatea si functii UTC.

Nicolae Nemirschi
Foto: AGERPRES
* Ministerul Mediului - Nicolae Nemirschi

Portofoliul Mediului care va primi foarte multi bani de la Uniunea Europeana va fi administrati de catre Nicolae Nemirschi, omul lui Radu Mazare si viceprimarul Constantei. In 1984 a absolvit Facultatea de Instalatii pentru Constructii din cadrul Institutului de Constructii Bucuresti. Din octombrie 2008 este doctorand al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.

Constantin Nita
Foto: AGERPRES
* Ministerul pentru IMM-uri, Comert si Afaceri - Constantin Nita

Constantin Nita s-a nascut in 27 noiembrie 1955, in comuna Miroslovesti, judetul Iasi. Este casatorit si are un copil. A terminat in 1978 Facultatea de Studii Economice Iasi, iar in 1983 Facultatea de Drept din acelasi oras. Potrivit cotidianului Romania Libera, numele lui Nita este legat de interceptarile telefonice facute de Squadra Mobile din Sicilia, avand drept subiect discutii purtate de capi ai mafiei italiene. In acele convorbiri, mafiotii s-ar fi referit la Nita ca la un om de legatura cu reprezentantul lor in Romania, Paul Brener.

Victor Ponta
Foto: AGERPRES
* Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul - Victor Ponta

Victor Ponta s-a nascut pe 20 septembrie 1972, in Bucuresti. In 1995 a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. In 2003 obtine doctoratul in Drept penal international. A fost seful Corpului de Control al Guvernului Nastase. Ponta a fost acuzat, in 2006, de catre un functionar din Ministerul Educatiei si Cercetarii, ca a musamalizat cazul Puwak in perioada in care conducea Corpul de Control al Guvernului.

(Surse pentru biografiile viitorilor ministri: site-urile personale, Wikipedia, site-urile institutiilor publice)