"Am decis sa-mi depun mandatul de prim-ministru desemnat la presedintia Romaniei", a declarat, luni, Theodor Stolojan. Surse HotNews.ro au afirmat ca motivele retragerii sale sunt legate de prezenta in Guvern a PSD.

Potrivit surselor, presedintele Traian Basescu ar vrea sa-l nominalizeze pe Emil Boc in fruntea Executivului, insa acesta nu doreste sa preia aceasta functie. Liderii partidelor parlamentare au fost chemati luni la Cotroceni, urmand ca seful statului sa faca ulterior o declaratie de presa.

Informatia retragerii lui Stolojan a fost publicata initial de Gandul, care a precizat ca nu se cunosc detaliile care l-au facut pe Stolojan sa ia aceasta decizie. Surse HotNews.ro au afirmat insa ca motivele retragerii sale sunt legate de prezenta in Guvern a PSD.

Inhtrebat in legatura cu retragerea lui Stolojan, Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca "intram intr-o zona a ridicolului si a amuzantului". La randul sau, Ludovic Orban a declarat ca nominalizarea lui Teodor Stolojan in functia de prim-ministru a fost una neserioasa. "Astept sa vad cine isi va mai pune gatul sub secure", a adaugat Orban.

"Imi pare rau doar ca tandemul rasul-plansul nu va colora viata politica", a afirmat Orban.

Iata cele mai importante declaratii facute de Stolojan luni:

  • am luat hotararea sa depun mandatul de prim-ministru desemnat la presedintele Romaniei
  • cei doi presedinti de partid au semnat acest parteneriat pentru Romania (n.red Parteneriatul PSD-PD-L) care sa asigure o guvernare solida pentru Romania
  • argumentul meu este ca cei 2 presedinti care au semnat trebuie sa-si asume acest parteneriat prin cele mai importante functii in stat, functia de prim-ministru si de presedinte al Senatului
  • presedintele Romaniei, potrivit Constitutiei, este singurul care va lua decizia cine va fi desemnat prim-ministru din randurile PD-L
  • prin acest gest al meu vreau sa dau o speranta generatiei tinere de politicieni. E un inceput de viata politica noua in Romania

Presedintele Traian Basescu l-a desemnat miercuri, 10 decembrie, pe Theodor Stolojan drept candidat pentru functia de prim-ministru. Seful statului a precizat ca "mandatul lui Stolojan, in cazul in care va primi votul Parlamentului, este un mandat pentru patru ani si nu un mandat fractionat". La randul sau, premierul desemnat a declarat ca "in urmatoarele zece zile voi colabora cu reprezentantii PSD si UDMR - cele doua partide care si-au manifestat dorinta de a participa la guvernare".

Duminica, liderii PD-L si PSD, Emil Boc si Mircea Geoana, au semnat, la Palatul Parlamentului, protocolul de colaborare dintre cele doua formatiuni privind constituirea majoritatii guvernamentale. Parteneriatul pentru Romania, valabil pana in 2012, prevede mentinerea cotei unice de 16%, dar si masuri compensatorii pentru categoriile defavorizate ale populatiei.