Desemnarea lui Theodor Stolojan drept candidat la functia de prim-ministru de catre presedintele Traian Basescu si maniera in care a fost facuta este semnificativa si reprezinta un semnal in legatura cu intentiile reale ale acestuia, scrie presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, pe blogul lui.

Tot adevarat este insa ca 'Cine se teme de lup nu intra in padure!'. Totul este insa 'cum se intra…si mai ales cum se iese din padure', comenteaza Iliescu, avertizand ca "Ne asteapta deci – vremuri NU usoare!".

Fostul presedinte crede ca solutia adoptata vrea sa fie, intr-un fel, o incercare de promovare a experientei germane – de mare coalitie intre cele doua principale partide – unul de dreapta, altul de stanga. "Diferenta consta intr-un 'detaliu' – existenta unui presedinte (Traian Basescu) cu 'trasaturile de caracter' binecunoscute. Ceea ce constituie faptul cel mai preocupant", afirma Ion Iliescu.

"Ar fi bine ca in anul electoral pentru alegerile prezidentiale, acesta sa devina mai realist si cooperant, tinand seama mai ales ca, indiferent de formule, noul guvern se va confrunta cu probleme foarte grele, generate de efectele crizei financiare si economice mondiale. Dar, sa nu ne facem iluzii in aceasta privinta", avertizeaza el.

Ion Iliescu sustine ca, pentru PSD, este important acum sa-si pastreze si sa-si afirme clar identitatea, crezul politic propriu si sa-si consolideze legaturile cu propriul electorat.

"'Pragmatismul' – drapel al oportunismului dintotdeauna - poate fi sinucigas!", crede presedintele de onoare al social-democratilor.