Revizuirea Constitutiei din anul 2003 a fost un proces firesc, dar nu trebuie privit ca un act izolat si dificil de repetat in perioada urmatoare, a declarat luni presedintele Traian Basescu, cu ocazia aniversarii a 17 ani de la adoptarea primei Constitutiii post-revolutionare.

"Constitutia nu reflecta doar interesele clasei politice, ci pe cele ale intregii societati", a avertizat seful statului.

In opinia sa, modificarea Constitutiei "necesita o reflectie indelungata si o dezbatere larga, ceea ce presupune o negociere prealabila intre partidele politice pe temele modificarilor necesare, o dezbatere cu reprezentanti ai mediului academic si de cercetere, neangajati politic dar buni cunoscatori ai sistemelor constitutionale, o dezbatere cu societatea civila si o dezbatere in randul catatenilor".

"Fiecare popoar are Constitutia care i se potriveste si care i se cuvine", a continuat presedintele, adaugand ca legea fundamentala a statului trebuie sa raspunda atat nevoilor prezentului, cat si celor ale viitorului.

Traian Basescu i-a asigurat pe judecatorii Curtii Constitutionale ca va fi un aparator constant al valorilor fundamentale ale statului si un aliat loial al institutiilor care apara aceste valori.

"In virtutea atributiilor mele, voi veghea la respectarea Constitutiei si nu voi ezita sa apelez de fiecare data la Curtea Constitutionala pentru asigurarea suprematiei valorilor Constitutiei", a subliniat seful statului.

"Constitutia face parte din viata tuturor, dominand subtil, dar ferm relatiile sociale ale tuturor romanilor", a continuat Traian Basescu, exprimandu-si speranta ca noii alesi in Parlamentul Romaniei vor respecta si vor apara valorile statului roman, dar vor reusi sa invete si din "greselile precursorilor lor".

"Va asigur de intreaga mea sustinere in modernizarea institutiilor Romaniei si in consolidarea statului de drept si a democratiei", a mai spus presedintele Basescu.