PSD a votat luni pentru negocierea unei majoritati guvernamentale cu PD-L, a anuntat liderul partidului, Mircea Geoana, la finalul unei sedinte care s-a prelungit cu aproape patru ore fata de termenul anuntat initial.

O conditie explicita a acestei majoritati este neparticiparea UDMR in viitorul Cabinet. O alta conditie a PSD este pastrarea proportiei votului popular din 30 noiembrie. Nici unul dintre liderii PSD nu a adus in discutie cota unica de impozitare de 16%.

41 membri ai PSD au votat pentru negocierile cu PD-L, in timp ce 17 s-au pronuntat impotriva.

"Am mandat de negociere extinsa cu PD-L. Nu functiile sunt importante", a subliniat Mircea Geoana.

Marian Oprisan: "Astazi, PSd a facut un gest politic istoric pentru Romania si pentru viata ceteanilor Romaniei in urmatorii patru ani de zile. Presedintele PSD, domnul Mircea Geoana, a fost in fata celei mai grele decizii pe care a luat-o PSD in ultimii ani".

Marian Vanghelie: "Am votat impotriva, ca si colegii mei de la Bucuresti. Viata ne va demonstra daca am avut eu dreptate sau au avut colegii mei. Consider ca era mult mai buna o opozitie alaturi de PNL, o opozitie constructiva, dura, acolo unde se putea. Nu s-a renuntat la ideea ca PSD sa dea primul ministru. Dl. Mircea Geoana a votat pentru guvernare".

Nastase, Hrebenciuc si Iliescu au votat pentru o alianta PSD-PNL

Ion Iliescu, Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc au votat luni in favoarea unei guvernari PSD-PNL, in timp ce Mircea Geoana a mers pe curentul general si a votat cu PD-L, au declarat, pentru NewsIn, surse social-democrate.

Organizatiile care au votat impotriva PD-L au fost: Bucuresti, Constanta, Buzau, Sibiu, Calarasi, Arges, Tulcea si Prahova, au mai spus sursele citate.

Iliescu: Nu este o decizie definitiva, negocierile continua si cu unii si cu altii

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca decizia luata de Consiliul Executiv National nu este una definitiva si ca negocierile continua "si cu unii si cu altii", precizand ca el a votat impotriva negocierilor cu PD-L.

"Am votat impotriva deciziei adoptate. 17 oameni au votat impotriva acestei solutii. Dar, ma rog, nu e o decizie definitiva. A ramas ca sa se continue negocierile si cu unii si cu altii ... si cu PNL-ul si se va relua ce solutie se mai poate avansa cu PNL", a precizat Iliescu.

El a aratat ca mandatul dat de CExN lui Geoana a fost de a continua negocierile si cu PD-L, si cu PNL.

"Am dat mandat deschis presedintelui ca sa continue negocierile si cu unii si cu altii, dar prevalenta a fost ca, real, pentru a intra la o combinatie de guvernare, ar prezenta mai multe garantii formula cu PD-L, cu conditia sa nu intre UDMR in aceasta combinatie", a precizat Iliescu.

Potrivit declaratiilor facute de liderii PSD in ultimele zile, in partid exista doua mari curente de opinie: cel reprezentat de Miron Mitrea, care vrea intrarea la guvernare alaturi de PDL, si cel reprezentat de Ion Iliescu si Adrian Nastase, care vor o alianta politica doar cu PNL - fie in opozitie, fie la guvernare.

Anuntul PSD privind intrarea la guvernare cu PDL sau intrarea in opozitie s-a lasat asteptat aproape patru ore.

HotNews.ro va tine la curent cu deciziile luate la sedinta PSD