Multi alegatori sunt frustrati ca preferatul lor a iesit primul intr-un colegiu, dar nu-l regasesc in Parlament. Frustrarea e si de o parte, si de alta.

Cu o saptamana in urma, DW difuza un reportaj in care vicepresedintele Bundestagului german spunea despre confratii romani: au votat un sistem uninominal pe care nu-l inteleg nici ei. Poate ca nicicand nu am simtit mai bine decat acum sensul acestei afirmatii.

Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, si Codru Vrabie, membru in Consiliul National de Integritate al Agentiei Nationale de Integritate, raspund cititorilor HotNews.ro intr-o noua intalnire online.

Tema discutiei: ce tip de animal politic a produs uninominalul?

Cele mai interesante raspunsuri vor fi preluate intr-o editie multimedia a emisiunii Bucuresti punkt Bonn.

Despre invitati

Cristian Parvulescu - Asociatia Pro Democratia este asociatia care a initiat varianta legislativa ce sta la baza uninominalului de astazi.

Codru Vrabie - Consiliul National de Integritate este organismul care coordoneaza si monitorizeaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate. Agentia Nationala de Integritate este un mecanism de control al averilor dobandite in timpul exercitarii unei functii publice, al conflictelor de interese si al incompatibilitatilor.

Detalii

Cu o saptamana in urma, Deutsche Welle difuza un reportaj in care vicepresedintele Bundestagului german spunea despre confratii romani: au votat un sistem uninominal pe care nu-l inteleg nici ei. Aparent, nimeni nu intelege nimic din sistemul uninominal, chiar si cei care au avut impresia ca au inteles, cand au mers la vot.

Poate ca cea mai mare anomalie este faptul ca nu toti au avut dreptul sa voteze: un coleg, pentru ca nu are buletin de Bucuresti, dar lucra de 1 decembrie in capitala, nu a putut sa-si exercite acest drept. Romanii din Italia spun ca "banii lor sunt buni, dar voturile, nu". Ce a reusit uninominalul? Cat a cernut Parlamentul? A fost doar un exercitiu? E un sistem pe care sa-l perfectionam? Sau importam unul? Cum e in Germania?

Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, si Codru Vrabie, membru in Consiliul National de Integritate al Agentiei Nationale de Integritate raspund la intrebarile cititorilor HotNews.ro intr-o noua intalnireonline Bucuresti punk Bonn, HotNews.ro - Deutsche Welle, joi, 4 decembrie, ora 16.00.