Un candidat UDMR intra in Parlament cu 1.000 de voturi. Pe de alta parte, sistemul de redistribuire a mandatelor scoate din joc candidati plasati pe primul loc in colegiul lor, precum Ionut Popescu, Adrian Paunescu, Norica Nicolai. Acelasi sistem de redistribuire produce situatii ciudate, in care un candidat se claseaza pe primul loc in colegiul sau, dar nu intra in Parlament. A doua situatie bizara este cea in care un candidat se claseaza pe locul 2 sau 3, dar prinde totusi mandatul de senator sau deputat.

Adrian Paunescu (PSD) a castigat locul 1, cu 30,08% din sufragii in Hunedoara, dar nu intra in Parlament la redistribuire.

Norica Nicolai (PNL) nu va obtine cel de-al treilea mandat de senator, desi a iesit pe primul loc, cu 45 %, in colegiul in care a candidat. Nicolai i-a avut contracandidati in colegiul 2 Senat din Calarasi pe democrat-liberalul Constantin Dumitru, care a obtinut 33,60% din voturi, si pe Ion Neagu, candidat din partea Aliantei PSD+PC, care a avut 17,52%.

Ionut Popescu (PD-L) a obtinut primul loc in colegiul sau cu 34,82% din voturi, dar pierde la redistribuire. Se pare ca locul de senator de Bucuresti il va lua liberalul Crin Antonescu, plasat pe pozitia doi.

Ludovic Orban (PNL), Bogdan Olteanu (PNL), Sergiu Nicolaescu (PSD) s-au clasat pe locurile 2,3 in colegiile in care au candidat, dar au sanse foarte mari ca, dupa redistribuire, sa obtina fotoliile de parlamentari. Un caz aparte este cel al candidatului UDMR Ana Farkas, care a obtinut putin peste 1.000 de voturi intr-un colegiu din Brasov. La redistribuire va intra in Camera Deputatilor.

Ludovic Orban (PNL), candidat in colegiul 2 Bucuresti, s-a clasat pe locul al doilea cu 28,78%, in fata sa situandu-se Irinel Cristin (PD-L) cu 32,92%. Cu toate acestea, la redistribuire, Orban este cotat cu sanse mari sa prinda mandatul de deputat.

Bogdan Olteanu(PNL), presedintele Camerei Deputatilor si seful de campanie al PNL, a obtinut locul trei in colegiul in care a candidat cu 26,68%. In schimb, la redistribuire, Olteanu va primi un nou mandat de deputat pentru ca a obtinut un scor mai bun in comparatie cu restul candidatilor liberali din Capitala.

Sergiu Nicolaescu(PSD), candidat PSD+PC in colegiul 1 Senat din Bucuresti, a obtinut locul doi cu 30,79%, fiind invins de democrat-liberala Cornelia Cazacu- 39,30%. Are sanse la redistribuire.

Cristian David (PNL), candidat la Senat in Vaslui, a obtinut locul doi cu 33,95% din voturi, fiind devansat de fostul prefect al judetului, Ioan Tibulca (PSD) cu 39,27%. David are totusi sanse sa ajunga in Senat prin redistribuire.

A castigat cu 1.178 de voturi. In Brasov, candidatul UDMR, Ana Farkas, a obtinut un loc de parlamentar la distribuire dupa ce in urma scrutinului a contabilizat doar 6,42% din voturile alegatorilor din colegiul 6, adica 1.178 de voturi, in timp ce candidatul PD-L din acelasi colegiu a castigat 44,04% din sufragii.

In Senat de pe locul trei. Ioan Ghise (PNL), candidat la Senat in colegiul 3 Brasov, va intra in Parlament de pe locul trei cu 15% din voturi, adica 6.580 de voturi exprimate.

In Camera Deputatilor cu 26%. Gabriel Tita (PSD) a obtinut 7.698 de voturi, adica 26,27% din sufragii. Tita s-a clasat doar pe locul trei in colegiul sau.

Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a explicat pentru HotNews.ro doua dintre cazurile ciudate rezultate din redistribuirea mandatelor parlamentare.

Cazul1: Un candidat se claseaza pe locul 1 in colegiul sau, dar nu accede in Parlament.

"Explicatia este urmatoarea: desi s-a clasat pe locul intai, exista un alt candidat din acelasi partid care a obtinut un rezultat mai bun, adica a adus mai multe voturi. Prin reprezentarea proportionala, mandatele au ajuns celor care au mai multe voturi"

Cazul 2: Un candidat se claseaza pe locul 2 sau 3 in colegiul sau si intra in Parlament

"Acest candidat este un bun competitor si a strans mai multe voturi. De exemplu: intr-un judet cu cinci colegii, sa zicem Partidul 1 are dreptul la trei mandate, Partidul 2 la doua mandate si Partidul 3 la un mandat. Mandatele se acorda prima data Partidului 1, apoi celorlate partide, repartitia se face pe colegiile libere. Acest sistem avantajeaza pe cei care aduna cat mai multe voturi si duce la competitie intre candidatii din acelasi partid"

Cazul Tariceanu

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a clasat pe locul 1 in colegiul Ciofliceni cu 10.121 de voturi. La redistribuire, un alt candidat PNL Stefan Thuma, din Colegiul 3 Ilfov, ar putea castiga mandatul pentru ca are cu 18 voturi mai mult decat Tariceanu.

Cazul premierului Tariceanu a fost explicat pentru HotNews.ro de catre Cristian Parvulescu, presedintele ProDemocratia. "Este o situatie foarte simpla. Cand nimeni nu castiga colegiul cu 50%+1 atunci se merge pe redistribuire. Se stabileste numarul de mandate care ii revin unui partid. In Ilfov din cate stiu PNL are dreptul la un mandat de deputat. Astfel acest mandat de deputat este adjudecat de catre candidatul cu cele mai multe voturi."

Nota: Informatiile despre candidati nu sunt oficiale, cifrele fiind vechiculate de agentii de presa, televiziuni sau ziare locale. Birourile Electorale Judetene sunt in plin proces de redistribuire a mandatelor, dupa care vor stabili cine intra in Parlament.