Subiectele saptamanii: rezultate alegeri

UPDATE BEC, REZULTATE FINALE: PD-L are trei mandate in plus fata de PSD-PC. Parlamentul va fi format doar din patru formatiuni politice: Alianta PSD-PC (cu cele mai multe voturi), PD-L, PNL si UDMR

de Marius Mihaiescu     HotNews.ro
Marţi, 2 decembrie 2008, 10:03 Actualitate | Politic


Doar patru formatiuni politice - PSD-PC, PD-L, PNL si UDMR - au reusit sa treaga pragul electoral, a anuntat marti presedintele BEC, Marian Muhulet, dupa numararea tuturor voturilor valabil exprimate la alegerile din 30 noiembrie. Dupa etapa a doua a redistribuirii voturilor, PD-L are trei mandate in plus fata de Alianta PSD-PC. Cifrele sunt confirmate, potrivit Realitatea TV, si de numaratoarea paralela efectuata de cele patru formatiuni politice aflate in competitie.

Mandatele partidelor politice dupa etapa a doua a redistribuirii voturilor:

Camera Deputatilor
 • PD-L 115
 • PSD-PC 114
 • PNL 65
 • UDMR 22
Senat
 • PD-L 51
 • PSD-PC 49
 • PNL 28
 • UDMR 9
UPDATE 2: PD-L si PNL castiga mai multe mandate la redistribuire decat PSD-PC

La redistribuirea mandatelor in etapa a II-a, PD-L si PNL au obtinut cate 22 de mandate la Camera Deputatilor, in timp ce Alianta PSD-PC a primit 19 mandate si UDMR 8 mandate.

La Senat, odata cu redistribuirea mandatelor in etapa a II-a, PD-L a castigat 25 de mandate, PNL 21 de mandate, Alianta PSD-PC a primit 20 de mandate si UDMR 5 mandate.

UPDATE 1: Pentru Camera Deputatilor, Alianta PSD-PC a obtinut cele mai multe voturi - 2.279.449, urmata de PD-L 2.228.860 voturi, PNL 1.279.063 si UDMR 425.008.

Pentru Senat, Alianta PSD+PC a obtinut 2.325.968 voturi, PD-L 2.312.358 voturi, PNL 1.291.029 voturi si UDMR 440.449 voturi.

Cu exceptia celor patru formatiuni politice, in Parlament au mai intrat doar reprezentantii minoritatilor: Partida Romilor Pro-Europa, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, Federatia Comunitatilor Evreiesti, Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor, Uniunea Bulgara din Banat-Romania, Uniunea Armenilor, Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani, Asociatia Macedonenilor, Uniunea Sarbilor, Asociatia Italienilor – Ro.As.It, Uniunea Democrata Turca, Uniunea Ucrainenilor, Comunitatea Rusilor Lipoveni, Uniunea Croatilor, Uniunea Elena, Asociatia Liga Albanezilor, Uniunea Polonezilor si Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania.

Celelalte partide care s-au inscris la alegerile parlamentare din 30 noimebrie nu au trecut pragul electoral.

In total, partidul condus de Corneliu Vadim Tudor, PRM, a obtinut 217.595. in timp ce formatiunea lui Gigi Becali, PNG-CD, a obtinut 156.901 voturi, nereusind sa intre in Parlament.

Potrivit rezultatelor de la ora 10, la Camera Deputatilor, Alianta PSD-PC a obtinut 33,09%, PD-L 32,36%, PNL 18,57%, si UDMR 6,17%. La Senat, PSD-PC are 34,16% din numarul total de voturi, PDL 33,57%, PNL 18,74%, UDMR 6,39%.


BEC a respins toate sesizarile privind anularea alegerilor

Biroul Electoral Central a respins, marti, toate sesizarile privind anularea alegerilor in unele circumscriptii sau renumararea voturilor in unele sectii, a precizat Marian Muhulet.

Pe ordinea de zi a sedintei de marti au figurat 28 de sesizari, care au fost insa respinse ca nefondate sau pe motiv de lipsa de calitate a contestatarilor.

Procedura de repartizare a mandatelor

Birourile electorale de circumscriptie vor trece la prima etapa de repartizare a mandatelor, etapa de atribuire efectiva a acestora urmand sa aiba loc dupa stabilirea de catre BEC a mandatele ce revin partidelor, in urma redistribuirii "resturilor" de voturi si de mandate, la nivel national.

Precizarea a fost facuta, marti, pentru MEDIAFAX, de catre purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

Astfel, la nivel de judet, biroul electoral de circumscriptie calculeaza, in functie de coeficientul electoral si de voturile primite de un partid, in acea unitate administrativ-teritoriala, separat, cate mandate de deputat si cate mandate de senator se cuvin respectivului partid.

Coeficientul electoral este specific fiecarei circumscriptii si se calculeaza raportand numarul de voturi valabil exprimate pentru partidele care au trecut pragul si independentii care au castigat mandate la numarul de locuri in parlament ce revin respectivului judet. Altfel spus, coeficientul electoral arata cate voturi trebuie sa castige un partid pentru un mandat in Legislativ.

Totusi, la acest nivel, impartirile prevazute de lege nu vor putea da, intotdeauna, mandate intregi pentru partide, rezultand asa-numitele "resturi".

Aceste resturi de voturi si de mandate precum si voturile exprimate pentru partidele care nu au trecut pragul electoral si pentru independentii care nu au obtinut majoritatea voturilor in colegiul unde au candidat vor fi folosite in a doua etapa de repartizare a mandatelor, care are loc la Biroul Electoral Central.

Aici resturile de voturi din toate circumscriptiile sunt insumate, o operatie similara fiind facuta si in cazul mandatelor.

In acest moment intervine cea mai complexa procedura de repartizare a mandatelor, cea de redistribuire, etapa care presupune calcule relativ complicate, menite sa stabileasca matematic cate mandate revin fiecarui partid si in ce judete respectiva formatiune politica va beneficia de aceste mandate.

Astfel, adunand resturile de voturi si de mandate, BEC stabileste, potrivit sistemului proportional si folosind sistemul "D’Hondt", cate mandate revin fiecarui partid la nivel national, prin redistribuire.

In continuare, BEC trebuie sa stabileasca in ce colegii vor fi atribuite aceste mandate.

Pentru acesta se fac doua liste cu competitorii politici carora li se cuvin mandate – o lista la nivel de circumscriptie si una la nivel national, ambele in ordine descrescatoare, in functie de resturile de voturi ale partidului la nivelul circumscriptiei, de "resturile" de la nivelul tarii si de numarul de mandate ce se cuvin acelei formatiuni politice.

Daca primul pe lista ordonata pe tara este, de exemplu, partidul "X", potrivit voturilor din circumscriptia Alba, in functie de repartitorul acestei circumscriptii si de numarul de mandate care au ramas de repartizat in circumscriptia electorala respectiva, acest partid va primi mandate suplimentare in acest judet.

Legea prevede ca, in cazul in care aceste calcule matematice duc la situatii de balotaj sa fie folosit ca elemente de departajare numarul de candidaturi propuse de partid in circumscriptia respectiva si, daca nici acest criteriu nu rezolva problema, repatrizarea mandatului sa fie facuta in urma negocierii intre partide sau, in cele din urma, prin tragere la sorti facute de BEC.

Aceste mandate repartizate de BEC vor fi cumulate, la nivelul circumscriptiilor electorale, cu mandatele repartizate deja partidului in prima etapa de repartizare a mandatelor.Din acel moment va incepe, efectiv, faza de atribuire de mandate de deputati si senatori, care are doua etape.

In prima etapa vor obtine mandate candidatii care au intrunit majoritatea voturilor in circumscriptia in care au candidat.

In etapa a doua, biroul electoral de circumscriptie va alcatui o lista a candidatilor partidelor care au trecut pragul electoral care nu au obtinut majoritatea voturilor in colegiul lor si, deci, nu au primit mandat in prima etapa de atribuire a mandatelor. Din lista vor face parte si candidatii in ale caror colegii s-au atribuit deja mandate, acestia fiind "sariti", insa, in aceasta etapa de atribuire de mandate.

Lista va fi alcatuita, in ordinea descrescatoare, in functie de numarul de voturi obtinut de candidat raportat la coeficientul electoral al circumscriptiei.

Daca, de exemplu, partidul "X" va avea dreptul, potrivit calculelor facute in cele doua etape de repartizare a mandatelor, la cinci mandate in circumscriptia Alba, iar in acest judet doi candidati au obtinut in colegiile lor majoritatea voturilor exprimate si le-a fost atribuit mandat in prima etapa, partidul "X" va mai avea de primit in acest judet doar trei mandate, care vor fi acordate candidatilor din lista mentionata anterior.

Mandatele vor fi atribuite, in ordine, candidatilor din lista, fiind "sariti"cei in al caror colegiu s-a acordat deja mandat si candidatii care apartin unor partide ale caror mandate din circumscriptie au fost deja epuizate. In acest sens, din lista ordonata vor primi mandate cei mai bine clasati in limita mandatelor ce se cuvin partidului din care fac parte.

Astfel, s-ar putea ajunge la situatia ca un candidat care a obtinut cel mai bun scor din circumscriptie sa nu primeasca mandat deoarece a candidat ca independent si a obtinut 49 la suta din voturile exprimate in colegiu. La fel se va intampla si cu un candidat care ar castiga, cu 99 la suta din voturi, alegerile din colegiul sau daca partidul pe care il reprezinta nu va atinge pregul electorale la nivel national.

Intr-o situatie similara s-ar putea afla un candidat care a obtinut, de exemplu, 47 la suta din voturile exprimate in colegiu, dar a fost surclasat de doi colegii de ai sai de partid, care au, fiecare, 48 la suta din voturi in colegiile in care au candidat si deci vor adjudeca inaintea sa cele doua mandate care revin in circumscriptie partidului din care fac parte.

De asemenea, un candidat care a primit 49 la suta din voturile alegatorilor intr-un colegiu dar a pierdut mandatul in favoarea unuia care a strans 51 la suta din voturi in acelasi colegiu va fi "sarit" la atribuirea de mandate in acesta etapa.

Pentru acesta ramane sansa ca, odata atribuite toate mandatele corespunzatoare circumscriptiei, partidul sa mai aiba dreptul, in urma redistribuirii, la mandate suplimentare. Astfel, numarul de mandate ce se cuvin circumscriptiei vor fi suplimentate, prin derogare de la prevederea ca in fiecare colegiu se atribuie un singur mandat.

In acest fel, se poate ajunge la situatia ca numarul parlamentarilor care reprezinta un judet sa fie mai mare decat i se cuveneau tinand cont de norma de reprezentare, iar un colegiu sa fie reprezentat de doi parlamentari si nu doar de unul, asa cum prevede legea.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35826 vizualizari

 • +25 (29 voturi)    
  Guvern PDL-PNL-UDMR-o certitudine (Marţi, 2 decembrie 2008, 10:08)

  un cetatean [anonim]

  PDL+PNL+UDMR=65 procente din parlamentari, PSD+PC=35 procente din parlamentari. Romania nu are nevoie de o guvernare socialista. PSD TREBUIE SA RAMANA IN IN OPOZITIE.
  • +1 (11 voturi)    
   de fapt o mare incertitudine (Marţi, 2 decembrie 2008, 10:49)

   alin [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

   asa a fost si acum 4 ani.. dar razgandacul sef s-a aliat cu psd. pnl cu norica nicolai si bogdan olteanu tot psd se numeste!
   hotnews pls fa un efort si afla efectiv cate voturi are fiecare partid, 51% dintr-un coelgiu de 20000 nu e la fel cu 51% dintr-un colegiu de 70000 :)
   • +14 (16 voturi)    
    PSD+PDL-alianta toxica (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:13)

    un cetatean [anonim] i-a raspuns lui alin

    Domnule Basescu, desemnati un premier de la PDL care sa formeze un guvern de centru dreapta PDL+PNL+UDMR=65 procente din Parlament dupa redistribuire. Domnule Basescu , NU FACETI COMPROMISURI CU PSD. Sa auzim de bine.
    • -5 (17 voturi)    
     PD - membru in internationala socialista (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:47)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

     Am o intrebare pt cei care vorprim ministru PD-L. Nu sunt fan PNL dar stiati ca PD este membru cu drepturi depline in internationala socialista in Europa(stanga stanga adica :) ). Poate ar fi mai bun un guvern doar din tehnocrati....
     • +8 (10 voturi)    
      aberatii (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:01)

      LA [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      Partidul Democrat Liberal este membru al Partidului Popular European.

      http://www.pd.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=26
      • +5 (9 voturi)    
       Adevar (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:18)

       Gila [anonim] i-a raspuns lui LA

       E adevarat ca acum PDL face parte din PPE. Insa e amuzant ca pe vremea cand facea parte din Internationala Socialista s-a opus intrarii PSD in aceasta alianta! Ce ti-e cu moralitatea in politica...
       • +7 (11 voturi)    
        CONSECVENTA in politica (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:38)

        LA [anonim] i-a raspuns lui Gila

        PDL s-a opus pt. ca o legitimare internationala a PSD ar fi insemnat legitimarea unui partid ne-democratic care dupa ce a fost recunoscut de IS a si inceput sa se poarte exact asa cum a spus Traian basescu:

        PSD a instaurat o dictatura in Romania - 2001-2004 - pe vreme linistita fara ameniuntari externe de niciun fel deci fara nicio justificare.

        Trebuie recunoscut ca PDL a avut dreptate si trebuie apreciata consecventa anti-PSD a PDL-ului; consecventa e un lucru foarte rar in politica romaneasca.
        • 0 (0 voturi)    
         psd (Miercuri, 3 decembrie 2008, 0:23)

         omu [anonim] i-a raspuns lui LA

         pdl era in int socialista? baiete esti o pluta rasturnata cu burta-n sus
        • 0 (0 voturi)    
         Situatia reala (Miercuri, 3 decembrie 2008, 8:14)

         Un roamn anonim [anonim] i-a raspuns lui LA

         pdsr (minuscule intentionate) a intrat in Internationala Socialista pe usa din dos atunci cand a absorbit printradare adevaratul partid social-democrat din Romania PSDR, continuatorul PSDR-ului interbelic condus de Ttitel Petrescu si reinfiintat de Sergiu Cunescu. Acesta era adevaratul partid democrat de stanga si nu actualii cleptocomunisti (clepto-prefix pentru hoti, pentru clarificare). Mai exista un partid de buzunar PSDR Conatatin Titel Petrescu despre care nu mai stiu nimic, care ramasese din pacate singurul partid social-democrat adevarat. Pacat ca Internationala Socialista din dorinta de a avea in componenta partide de guvernamant legitimeaza pe comunisti.
     • +6 (8 voturi)    
      Apartenenta PD-L (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:06)

      hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

      PD-L face parte din Partidul Popular European, nu din Partidul Socialist.
      • -6 (8 voturi)    
       PPE (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:31)

       jeni [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

       Si Romania Mare face parte din PPE
       • +3 (9 voturi)    
        Si PNTCD si UDMR fac parte din PPE (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:52)

        LA [anonim] i-a raspuns lui jeni

        "exemplul" nu e o judecata valabila.
        "criteriile" sunt judecati valabile, si numai cand sunt aplicate tututor la fel.

        Deosebirea consta in FAPTELE lor la putere si in opozitie

        PDL a sustinut statul de drept, cota unica si a facut reforme.

        Judeca toate partidele dupa aceleasi criterii CRITERII nu dupa exemple.
        • +1 (3 voturi)    
         criterii (Marţi, 2 decembrie 2008, 14:16)

         jeni [anonim] i-a raspuns lui LA

         ok aveti dreptate.UDMR,PNTcd,PD au fost la guvernare.Romania mare nu (nu ca as fi vrut-o).statul de drept au fost sustinute de toate partidele inclusiv UDMR .Cota unica a fost proiectul PNL.
         • +1 (1 vot)    
          esti in eroare... (Marţi, 2 decembrie 2008, 16:55)

          judex1 [anonim] i-a raspuns lui jeni

          cota unica este proiectul lui Videanu si Pogea si, daca nu ma insle, astia nu prea sunt la PNL.
         • +4 (6 voturi)    
          COTA UNICA a fost conceputa de PDL (Marţi, 2 decembrie 2008, 16:57)

          LA [anonim] i-a raspuns lui jeni

          COTA UNICA a fost conceputa si implementata de PDL
          Nu mai am chef sa explic, citeste singur aici:

          http://axum5.wordpress.com/

          Statul de drept nu a fost niciodata sustinut decat de PDL.

          Citeste aici toti candidatii PSD+PNL care au refuzat sa semneze pactul pentru statul de drept care contine niic mai mult nici mai putin decat OBLUGATIILE ASUMATE DE STATUL ROMAN FATA DE COMISIA EUROPEANA


          Fundamentule liberalismului sunt Statul de drept si economia libera (cota unica).

          SINGURUL partid care a conceput reforme, le-a pus in aplicare si a fost chiar exclus de la guvernare de partidele de stanga este PDL

          Cand partidele de stanga au vazut ca PDL POATE l-au exclus de la guvernare asa cum au facut si in 1991.


          TOTI politicienii importanti din PNL plus TOTI politicienii importanti din PSD plus TOTI politicienii importanti din UDMR au refuzat sa semneze pactul pentru Statul de drept propus de societatea civila, care prevedea un angajament ferm din partea POLITICIENILOR pentru mentinerea stabilitatii DNA, Bani pentru ANI
          Deci, formula anti-justitie PSD-PNL-UDMR era pregatita cu mult timp inainte de alegeri

          Sursa: Romania curata
          http://www.romaniacurata.ro/alegeri-parlamentare-2008.html
        • -2 (8 voturi)    
         forma fara fond... (Marţi, 2 decembrie 2008, 14:56)

         Tim [anonim] i-a raspuns lui LA

         "PDL a sustinut statul de drept, cota unica si a facut reforme." Lasa barbate recitatul...a sustinut cota unica si atat...sustine un curent nationalist...nu cred ca statul de drept la cate mici incalcari se preteaza Base...ca si ceilalti de altfel...iar reforme? Reforme proaste...au facut autostrazi cumva, infrastructura? Deci sa folosim criterii serioase nu VORBE si ce va mai baga voua in cap faraonul natiunii...
       • +1 (1 vot)    
        udmr (Marţi, 2 decembrie 2008, 18:56)

        misu [anonim] i-a raspuns lui jeni

        Ce sa mai caute udmr la guvernare? Nu e nevoie de ei pentru stabilirea unei majoritati. De 12 ani tot trag de ciolan ar trebui sa li se dea acum 4 ani timp sa digere.
      • 0 (0 voturi)    
       PPE (Marţi, 2 decembrie 2008, 15:09)

       alin [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

       si Laszlo Tökes face parte din PPE..
       spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa-ti spun cine esti
     • -2 (8 voturi)    
      Doctrina din parcare (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:13)

      fane [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      Pana in 2005 a fost in Internationala Socialista, dupa care a devenit membru PPE.
      E fantastic cum un partid intreg poate trece de la stanga la dreapta.
      Dar nu se incurca romanasii de doctrina.
   • +5 (7 voturi)    
    udmr+vadim (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:57)

    nero [anonim] i-a raspuns lui alin

    de acord alianta pdl-pnl dar ce cauta udmr acolo? udmr sa stea in opozitie. La 6% nici nu stiu la ce s-ar putea astepta. Rugam pe udmr sa-l urmareasca pe vadim pana il prind!
    • +3 (3 voturi)    
     romanii "impartiali" (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:32)

     jeni [anonim] i-a raspuns lui nero

     Daca ne aducem aminte de Caragiale ,romanii "impartiali" care fac parte din toate comitiile si comitetele(parlamentele) sunt cei din UDMR
   • 0 (0 voturi)    
    se pare ca "razgandacul".... (Marţi, 2 decembrie 2008, 16:58)

    judex1 [anonim] i-a raspuns lui alin

    nu va intra in parlament, ceea ce va usura negocierile PDL cu PNL.
   • +1 (1 vot)    
    fara UDMR (Marţi, 2 decembrie 2008, 18:39)

    klm [anonim] i-a raspuns lui alin

    PDL si PNL au suficiente voturi in parlament sa sustina un guvern fara sa fie nevoie de UDMR. M-am saturat sa tot vad UDMR avand de-a face cu guvernarea de 12 ani. E timpul sa mai stea si ei in opozitie.
   • 0 (0 voturi)    
    Guvern PDL+x+ (x) ....-o certitudine (Marţi, 2 decembrie 2008, 19:52)

    Florea Adam [anonim] i-a raspuns lui alin

    Am observat ca PSD+PC au obtinut mai multe voturi, dar sa nu uitam ca singurul partid care a cistigat alegerile este PD-L fiind in cursa electorala un PATRID nu O ALIANTA insiferent daca este politca sau....de alta natura . pe ce trebuie sa punem accent in momentul de fata sunt numarul de mandate in parlament, iar din acest punct de vedere este clar PD-L.
  • 0 (0 voturi)    
   jumatate (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:13)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

   jumatate in opzitie si jumatate la pandaimos ! Adrian primul !!
  • -5 (15 voturi)    
   si PDL nu este COMUNIST?! Hai sa fim seriosi! (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:01)

   Mariana [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

   PDL este cel mai rau partid la aceasta ora. Nu a facut nimic constructiv, dar a bagat zizanie intre toti si toate. Ia mai lasati-ma cu PDL-ul asta!
   • +3 (13 voturi)    
    PSD+PNL+PC> NU SUNT LA FEL (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:57)

    absentii au votat PSD+PNL+PC [anonim] i-a raspuns lui Mariana

    sunt:

    * CEI MAI MULTI
    * CEI MAI UNITI
    * CEI MAI BOGATI
    * CEI MAI BINE APARATI de parlament

    ● PSD+PC+PNL, gruparea politica cu CEI MAI MULTI candidati “patati”
    Lider absolut la toate categoriile dupa toate criteriile: PSD+PC
    Alegeri parlamentare Noiembrie 2008
    Lista candidaţilor “pătaţi”(I)
    EVZ, 13 Noiembrie 2008
    http://alegeriparlamentare2008.ro/emain/articolul/828418/quotDalmatieniiquot-care-vor-in-Parlament

    Lista candidaţilor “pătaţi”(II)
    EVZ, 19 Noiembrie 2008
    http://alegeriparlamentare2008.ro/emain/articolul/829000/quotDalmatieniiquot-care-vor-in-Parlament
   • 0 (0 voturi)    
    bravo pdl (Marţi, 2 decembrie 2008, 23:28)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui Mariana

    tocmai de aia sunt printre cei mai buni! cand ai mai vazut un parlament asa de clar! limpede ca sticla... 4 partide, poate 3 data viitoare. PDL este exact ce trebuie acum in romania!
   • 0 (0 voturi)    
    Este! (Marţi, 2 decembrie 2008, 23:51)

    Mycroft [utilizator] i-a raspuns lui Mariana

    Ca in PDL comunistii e sub 50, deci se acorda cu este, normal. La restu' "sunt"
  • +5 (5 voturi)    
   Guvern PDL-PNL-UDMR-o certitudine (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:15)

   art13 [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

   De data asta sper ca nu vor mai avea nevoie de UDMR ...
  • +3 (9 voturi)    
   PSD la puscarie (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:32)

   tavi [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

   PSD ar trebui desfiintat. Punct. Scos in afara legii la fel, iar coruptii lui trimisi la puscarie. In opozitie avem nevoie de politicieni capabili si onorabili, nu de Mitrea & Co. Cea mai echitabila solutie este PD-L in guvern, PNL in opozitie, PSD in puscarie.
  • +5 (5 voturi)    
   Scrisoare trimisa la PD-L si PNL, azi. (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:53)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui un cetatean

   "PD-L si PNL,separati apele, stanga de dreapta. Ce a fost, a fost!(Joi, 27 noiembrie )"
   Cel mai important lucru este ca populatia sa voteze in numar cat mai mare. Cei care indeamna oamenii sa nu-si exercite dreptul si datoria de exprimare a obligatiei cetateneasti sunt fie iresponsabili, fie fac jocul PSD, stiut fiind ca cei ce voteaza acest partid sunt din mediul rural, usor de dus la vot, atrasi de ceva bautura si mancare, nefiind interesati de politica. Cei carora li se adreseaza imdemnul perfid de a nu vota sunt cei mai evoluati politic, cei ce voteaza fie cu PD-L, fie cu PNL. Acestia sunt indemnati sa nu voteze, sa se duca sa-si petreaca cele trei zile libere in alte localitati decat cea in care ar trebui sa voteze, sau sa ramana acasa, sa boicoteze alegerile, sugerandu-li-se ca, oricum, nici un partid nu va face nimic pentru populatie, exceptandu-se (in tacere) pe sine. In legatura cu formarea majoritatii in parlament, evident ca singura solutuie corecta politic este PD-L +PNL, ambele fiind partide de dreapta, asa cum se procedeaza si in lumea buna a politicii.. Numai inconstientii din cele doua partide sau cei stapaniti de ambitii bolnavicioase, paranoicii, precum si cei manati numai de interese materiale personale mizerabile, vor trada, neacceptand alianta dreptei, ci combinatii tenebroase cu stanga. Asa ar trebui sa gandeasca atit conducatorii celor doua partide de dreapta, cat si toti mebrii si simpatizantii acestora.. Este o datorie elementara a ziaristilor si a celor din TV sa promoveze separarea apelor in politica romanesca, sa-i indemne pe politicieni sa mearga pe acest drum, care trebuia anuntat de cele doua partide ferm, inainte de alegeri. Chiar si asa, ziaristii ar trebui sa-i condamne ferm pe cei ce nu separa apele,mentinand astfel poputatia intr-o confuzie revoltatoare, un fel de bataie de joc la adresa oamenilor adusi la disperare, la convingerea ca politica este o porcarie, o gaselnita a celor pusi pe imbogatire rapida.
  • +5 (5 voturi)    
   de ce UDMR ? (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:58)

   A [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

   Nu e nevoie de nici un UDMR. PDL + PNL au peste 51%, si la Camera si la Senat, si asta inainte de redistribuirea de la partidele care au sub 5%!
  • 0 (0 voturi)    
   sugestie (Marţi, 2 decembrie 2008, 23:21)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

   sa fiu eu basescu l-as numi premier pe stolojan si as "sugera" un de uniune nationala
 • +8 (8 voturi)    
  pacat.. (Marţi, 2 decembrie 2008, 10:18)

  gigi [anonim]

  pacat ca nu o vom mai avea pe Macovei la justitie, nu mai e nici o sansa de curatenie... iar la DNA se vor impune iar mafiotii si nu se va face nimic nimic

  cred ca isi rade Patriciu in barba de nu mai poate..
 • +1 (1 vot)    
  arad (Marţi, 2 decembrie 2008, 10:20)

  www.kpital.wordpress.com [anonim]

  Ce se intampla cu mandatele de la Arad ale PDL?
  • +1 (1 vot)    
   ... (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:28)

   radukku [anonim] i-a raspuns lui www.kpital.wordpress.com

   daca au peste 50% atunci e mandat castigat, daca un candidat PDL e pe primul loc dar nu are majoritate e posibil ca un alt candidat PDL din alta circumscriptie sa ii ia locul daca are un coeficient mai bun. Si stati linistiti ca PDL a luat vreo 6 mandate din diaspora cu vreo 15.000 de voturi:))

   http://www.becparlamentare2008.ro/rezul/
   COMUNICAT_PRAG.pdf

   deci, poporul a decis! PDL A CASTIGAT!!!
 • +1 (1 vot)    
  Vrem si alte cifre (Marţi, 2 decembrie 2008, 10:21)

  dragon [anonim]

  Numarul de deputati si senatori de la fiecare partid este decisiv, mai putin procentajele voturilor. Doar daca sunt procentele facute pe locurile din parlament. Si nu prea se vorbeste despre prezenta la urne. Vrem listele de parlamentari care "s-au scos".
  • +1 (1 vot)    
   listele (Marţi, 2 decembrie 2008, 10:43)

   Thheo [utilizator] i-a raspuns lui dragon

   Si eu as vrea sa vad listele complete, inclusiv cu celelalte locuri de parlamentar de care nu se vorbeste pe aici, date de minoritati..
  • 0 (0 voturi)    
   sunt egale (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:02)

   A [anonim] i-a raspuns lui dragon

   Sistemul actual e proportional, deci numarul de voturi totale corespunde cu procentele din Parlament pe care le vor avea partidele. Voturile din colegii vor influenta doar cine anume din respectivele partide intra si cine nu.

   Singura diferenta fata de procentele finale va mai fi redistribuirea voturilor de la partidele care n-au 5%, ca si pana acum, care se va face in mod egal catre toate partidele, deci nu prea va influenta proportiile.
 • +1 (3 voturi)    
  numarul mandatelor conteaza... (Marţi, 2 decembrie 2008, 10:46)

  judex1 [anonim]

  Partidul care va obtine cele mai multe mandate este partidul castigator, de drept, al alegerilor. Restul, am observat doar ca PNL/PSD/PC nu au reusit sa blocheze ascensiunea PDL si vor trebui sa accepte compromisuri.
 • +1 (1 vot)    
  bec are un site de doi 2 (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:01)

  eu [anonim]

  si neactualizat!
  rusine!
 • +4 (6 voturi)    
  Urluuuu!!! (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:13)

  sabertooth [utilizator]

  PSD-PC primul loc!!!!

  Sunt mandru ca sunt roman.

  Traiasca micii + berea + o cana de ulei.
 • -1 (9 voturi)    
  daca pdl ar fi partid cu viziune (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:17)

  meh [anonim]

  atunci ar ramine in opozitie. ar refuza orice negociere, orice compromis. in conditiile in care criza economica abia a inceput si se pare ca va dura 2-3 ani, cind inflatia va avea probabil 2 cifre (chiar daca mugurel va minti frumos si va sustine ca nu e asa), popularitatea partidului aflat la conducere se va eroda rapid. mai ales ca daca e intr-o alianta e clar ca pdl, chiar sa vrea, nu va avea cum sa faca cine stie ce reforme, ca doar se stie cit de greu se misca treburile in ro si cum cind cineva incearca sa faca ceva 20 incearca sa ii puna piedica. mai ales ca alianta cu psd sau cu pnl e acelasi lucru, doar s-a vazut ca pnl si psd au mai multe in comun decit oricare dintre ele cu pdl.

  asa ca DACA ar fi partid cu viziune si cu plan pe termen lung si nu doar condus de foamea de putere, ar refuza orice compromis si i-ar zbura din partid pe atirnatorii care au intrat doar pt a prinde ceva cascaval si oricum ar mai pierde alti atirnatori care vor vira spre putere. in felul asta ar putea sa ridice pretentia ca ar fi dpdv moral peste adversari.

  si daca timp de 4 ani ar face opozitie reala, ar prezenta un front unit, nu ar vota in parlament pt diverse mizerii, nu ar absenta (macar nu prea mult) de la voturi etc probabil ca ar cistiga lejer majoritatea la alegerile de peste 4 ani.

  dar acum vom vedea daca sunt intr-adevar partid cu plan pe termen lung sau doar minati de foamea de putere si vor ACUM la cascaval, pina nu se termina.
  • +4 (4 voturi)    
   vointa (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:40)

   danzigk [utilizator] i-a raspuns lui meh

   mda... sa ramana in opozitie si sa faca nimic...adica sa stea pe margine si sa chibiteze rezultatele furtului national si prabusirii economiei... daca face asta nseamna ca nu este altceva decat o clona a psd sau pnl sau png sau care-o mai fi - "noi cu noi si de restu' ne doare undeva". Daca se vrea un partid care lupta pentru bunaqstarea tuturor ar trebui sa se bata in orice moment si cu oricine pentru a impune adoptarea de legi democratice, pt implementarea lor la fel pentru toti, etc... nu e asa ?
  • +3 (3 voturi)    
   man, ai big logic flaws (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:42)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui meh

   Cum naiba sa pui problema pe foamea PDL-ului de putere cand pt romani interesul maxim este sa ia ei puterea? Ce e mai important, sa dea bine PDL-ul la imagine sau sa treaca naibii la treaba in guvernare chiar daca vor pierde masiv puncte la imagine?
  • 0 (2 voturi)    
   Lasa, nu mai da tu sfaturi de "om de bine"... (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:59)

   judex1 [anonim] i-a raspuns lui meh

   Are cine sa gandesca. Deocamdata, PDL, in ciuda vicisitudinilor, a dovedit ca poate invinge. Mai bine mergeai la alegeri.
   • -2 (12 voturi)    
    are cine sa gindeasca, dar sigur nu tu (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:12)

    meh [anonim] i-a raspuns lui judex1

    de invins, pdl a invins o laie. are mai putine voturi decit psd. a acceptat drept candidati diversi dinozauri. acum pare pe cale sa faca, DIN NOU, un compromis IMORAL fie cu psd fie cu pnl.

    ori despre psd si pnl stim SIGUR ca sunt aliate si sunt facute din acelasi aluat. cum ar putea pdl sa faca reforme daca cei care ar trebui sa ii fie parteneri ii pun piedici constant ? n-ar reusi sa faca nimic si in plus ar pierde la greu la capitolul imagine, pt ca bizonul ar zice "sunt la putere acum, de ce nu fac nimic ?".

    justitie nu va fi pt ca in parlament tot psd si pnl au majoritatea si vor vota contra dna si contra justitiei ca si pina acum. reforma nu se va face pt ca pnl sau psd (care s-ar alia cu pdl) ar avea posturi in guvern si administratie si ar pune numai piedici din interior.

    fara majoritate in parlament, majoritate din care sa NU faca parte psd sau pnl, NU se poate face reforma. si asa sigur sunt citiva pe listele pdl care la vot secret vor vota impotriva. plus citiva care se vor abtine, plus citiva care vor lipsi fie strategic, fie din lene si nesimtire, fie chiar motivat.

    asa ca pt a putea cu adevarat sa faca reforma pdl ar avea nevoie de 60% din locurile din parlament, sau macar de un 53-55 % dar care sa fie foarte disciplinat si sa voteze masiv in grup si rapid toate reformele. insa nu este cazul in momentul de fata.

    ***

    sunt trist sa constat ca sunteti fie naivi fie prosti. va plac lozincile cu "lupta pt bunastarea romanilor" si "rezolvarea problemelor" dar nu ginditi un pic la modul practic in care s-ar putea pune in practica solutiile si problemele care pot sa apara.

    ***

    in plus nu va ginditi la riscuri. daca pdl isi distruge capitalul politic timp de 4 ani in care oricum nu poate face reforma, atunci peste 4 ani de stagnare la putere va veni (si oficial) psd-ul dupa 6 ani de putere neoficiala. si sa vezi atunci reforme ..... NIET. macar dupa 4 ani de opozitie pdl ar putea avea sansa sa faca reforme reale.
    • 0 (0 voturi)    
     nu neg ca ai partial dreptate.... (Miercuri, 3 decembrie 2008, 7:26)

     judex1 [anonim] i-a raspuns lui meh

     dar, daca nu intra la guvernare, PDL va pierde pe termen scurt si mediu, ia gandeste putin mai mult. De-abia asteapta PSD/PC si PNL sa vina iar la borcanul cu miere. Cu ai cui bani au reintrat in parlament Nastase, Hrebenciuc, Geoana, Voiculescu, Andon, sotii Mitrea, Tariceanu, Crin Antonescu, Orban si ceilalti?
  • +5 (5 voturi)    
   dimpotriva (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:01)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui meh

   Eu as fi foarte dezamagit daca PDL-ul ar abandona guvernarea (dupa ce i-am votat) ca sa castige capital electoral.

   Ca alegator al lor, nu astept de la ei politici care sa duca la ridicarea partidului lor, ci vreau sa se lupte sa ajunga la guvernare si de acolo sa rezolve problemele Romaniei.
  • 0 (2 voturi)    
   votati negativ in continuare in loc sa ginditi (Marţi, 2 decembrie 2008, 14:23)

   meh [anonim] i-a raspuns lui meh

   fie sunteti prosti, fie din pdl si vreti la cascaval si de aia va arde buza sa intre pdl la guvernare.

   votati negativ si lasati-i pe alti sa gindeasca.

   eu personal daca votam, votam pdl pt ca sunt absolut impotriva psd si de cind pnl s-au dat de partea lor, si impotriva pnl. dintre toate partidele din ro doar pdl il mai vedeam ca avind o sansa (chiar daca mica) de a mai reforma ceva. insa sansa aia e ZERO daca e sa guverneze impreuna cu vreun partid rosu (psd sau pnl).

   cum ziceau divertis: cetateni, ginditi !!!!
 • -1 (3 voturi)    
  compromis (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:32)

  ghiula [anonim]

  Treaba cu ramanerea PD-L-ului in opozitie e cea mai corecta si cea mai viabila, din toate punctele de vedere. Ar merge la sigur peste patru ani. Insa, daca foamea de putere e mare, o coabitare interesanta a PD-L-ului ar fi cu PSD-PC, ar fi un fel de care pe care, si poate am avea de cistigat din acest compromis.
  PD-L+PNL si-au dovedit nivelul maxim de incompetenta in primii 2 ani de guvernare dupa 2004. La ce mai bun o reeditare a aceluiasi esec?
  • +4 (4 voturi)    
   care incompetenta? (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:02)

   judex1 [anonim] i-a raspuns lui ghiula

   Te referi la incompetenta PSD, in 18 ani de guvernare a Romaniei, care a creat o Romanie inapoiata si necivilizata? Noroc de Alianta DA ca a reusit sa mai schimbe cate ceva. Poate vor reveni la guvernare si vor reusi sa modernizeze tara si sa ridice nivelul de trai, inclusiv a pomanagiilor care mai voteaza cu PSD.
   • +2 (4 voturi)    
    Da... (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:12)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui judex1

    Cu precizarea ca PSD a condus Romania intre 1990-1996 si 2000-2004, adica 10 ani. Grea aritmetica asta...

    Interesant este faptul ca am intrat in NATO, finalizand negocierile cu UE in ultimul mandat PSD. Noroc de Alianta DA care a mai reusit sa schimbe cate ceva, ca scandalurile s-au tinut lant oricum (ca in perioada 1996-2000, cand reusita mandatului CDR a fost subminat de intaiul marinar al tarii).
    • +3 (3 voturi)    
     Interesant (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:38)

     radu [anonim] i-a raspuns lui Alex

     Interesant este ca parteneriatul strategic cu SUA, calea de intrare in NATO, ca si invitarea Romaniei in UE au avut loc in perioada 1996-2000. tot atunci a avut loc evitarea falimentului statului roman, asanarea cu costuri uriase a sistemului bancar, privatizarea pe fond, care au pus bazele relansarii economice a Romaniei inca din 2000.

     PSD a mostenit aceasta situatie si a reusit agatarea clauzelor de salvgardare la Tratatul de aderare la UE precum si interesantele privatizari Rompetrol si Petrom, plus afacerile tip RAFO.

     A fost nevoie de scandalul facut de Basescu in sprijinul Monicai Macovei, femeia anului 2008, de un hei rup urias la agricultura (ca si la mediu, unde nu e vorba de clauze ci "doar" de bani), pentru ca intrarea in UE sa nu se faca cu activarea paguboaselor clauze de salvgardare.

     Insa este adevarat ca pe vremea PSD furturile si spagile s-au facut in liniste si consens.
     • 0 (2 voturi)    
      Ai dreptate... (Marţi, 2 decembrie 2008, 17:38)

      Alex [anonim] i-a raspuns lui radu

      ...pe vremea PSD furturile si spagile s-au facut in liniste si consens, acum totul e "wide open", vezi gasca de la Golden Sprit si scandaloasele contracte din infrastructura, acordate intr-o covarsitoare majoritate clientelei politice portocalii.

      In ceea ce priveste catastrofala guvernare CDR (alianta pe care am votat-o in 1996), exista totusi o scuza: malefica prezenta la guvernare a PD, care a suprimat din start posibilitatea punerii in practica a oricarei reforme autentice in plan economic sau moral. Practic, din ianuarie 1997, o data cu publicarea raportului sefului corpului de control al Primului Ministru, dl. Valerian Stan, lungul sir al compromisurilor paguboase a fost declanasat, in beneficiul lui Traian Basescu si al partidului pe care il reprezenta si avand ca mare perdant PNT CD, care a disparut in mod nemeritat de pe scena politica romaneasca.

      Refuz in continuare sa inteleg vraja sub care se gasesc partizanii acestui grobian securist care conduce astazi Romania...
      • 0 (0 voturi)    
       chiar te faci ca nu pricepi? (Miercuri, 3 decembrie 2008, 7:39)

       judex1 [anonim] i-a raspuns lui Alex

       Ai altii mai buni? Daca da, spune-i! Hai, da exemple, ca la critici nu te intrece nimeni. Apropo, ai fost la vot? L-ai votat pe Milut sau pe Pavelescu? De cate ori trebuie sa-ti repet ca, daca nu era Basescu, nici macar putinul care s-a facut nu se facea. Si, in ciuda cartitorilor, sper sa nu cedeze si reuseasca sa civilizeze Romania si sa ridice nivelul de trai, asa cum au inceput PD-istii. Apropo, stii cine este initiatorul impozitului unic? Ti-a placut politica PDL, infratit cu PSD, in ultimii doi ani? Esti multumit ca Tariceanu a readus in parlamentul Romaniei toti hotii si coruptii, pe banii nostri, ai contribuabililor? Dar, bineinteles, tot Basescu e de vina. Incerc sa te respect, dar este evident ca nu meriti pic de respect. Esti doar un frustrat si un manipulator de cea mai joasa speta. Sau poate mai mult. Spuneai odata ca securitatea ti-a vizitat familia. Pai, daca erati kgb-isti, normal ca v-a vizitat securitatea!
       • 0 (0 voturi)    
        Erata (Miercuri, 3 decembrie 2008, 11:15)

        judex1 [anonim] i-a raspuns lui judex1

        "Ti-a placut politica PDL, infratit cu PSD, in ultimii doi ani?" se va citi "Ti-a placut politica PNL, infratit cu PSD, in ultimii doi ani?"
        Oricum, liberalii au dovedit ca sunt chiar mai rai si mai corupti decat PSD. Prefer oricand un guvern PNL/PSD decat un guvern PDL/PNL cu Tariceanu premier, chiar daca veti tipa ca din gaura de sarpe ca iar este FSN-ul la conducere. La conducere, FSN-ul a fost in perioada 2006-2008, pentru ca Tariceanu s-a inhaitat cu putregaiul FSN din PSD, Iliescu, Nastase si Hrebenciuc. Macar echipa lui Geoana, asa prostanac cum este facut de elefantii bolsevici, este mai moderna si diferita de FSN.
    • 0 (0 voturi)    
     ca de obicei, incerci sa manipulezi... (Miercuri, 3 decembrie 2008, 7:29)

     judex1 [anonim] i-a raspuns lui Alex

     si te faci ca nu vezi ca tot PSD si Iliescu au dominat Romania si in perioada 1996-2000 si, mai ales, in perioada 2006-2008, dupa ce PNL a dat PD-ul afara de la guvernare. te rog, nu ne jigni inteligenta !
 • -4 (4 voturi)    
  rushine !!! (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:37)

  kimbo slice [anonim]

  65% dintre alegatorii cu drept de vot,din mediul urban, nu s-au prezentat la urne !!!!!!!!
  55% dintre dintre alegatorii cu drept de vot,din mediul rural, nu s-au prezentat la urne !!!!!!!!
  Este cel mai relevant semnal pe care romanii il pot da unor "expirati" .Este elocvent ca avem o clasa politica aflata in faliment moral !Legitimitatea lor este putin mai mare decat cea a lui Ceausescu ,in dec.89. Oricum,in infatuarea & nesimtirea lor,aceste cifre sunt doar simple statistici.
  • +5 (5 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:50)

   zet [anonim] i-a raspuns lui kimbo slice

   • +1 (5 voturi)    
    tovarashe activist de partid (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:31)

    kimbo slice [anonim] i-a raspuns lui zet

    va multumesc pentru aprecieri....daca veti avea curiozitatea sa mai cititi si altceva decat directivele de partid,veti afla cateva din maretele realizari ale tovarashilor politicieni :
    1. 10% din populatie infectatata cu virusul hepatitei B & C
    2. 60 % din populatie sufera de boli cardiovasculare
    3. 2.500.000. romani obligati sa emigreze datorita "performantelor"economice
    4. cel mai mic salariu minim garantat,din UE
    5. o justitie care nu a condamnat niciun fost ministru si,elibereaza mafioti doar pt ca au de platit rate la banci
    Renunta la a fi politruc,pt o clipa, mediteaza la mizeria social-politica din jurul tau si,poate vei intelege cum arata sotzietatea romaneasca .
    • +4 (4 voturi)    
     Asa, si? (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:51)

     zet [anonim] i-a raspuns lui kimbo slice

     Romania e tara de pacat, vorba catavencului, si intr-adevar, situatia trebuie reprosata politicienilor din ultimii 20 de ani. Cine conduce isi asuma succesele dar si esecurile.
     DAR... ce legatura are asta cu absenteismul? Absenteistii au dat apa la moara politicienilor. Cine nu pune stampila, voteaza, si pe politicieni ii aranjeaza (de fapt stii si tu asta, ca te vaicareai ca esti doar statistica). Iti dai seama, sper, ca politicienii se sterg undeva cu statistica aia, cu 65% absenteism?
     O mai mare gogomanie ca "absenteismul este o palma data politicienilor" este greu sa imi imaginez. Vedeti-i pe politicieni, ce tare sufera ca a fost absenteism. Ciolanul e tot acolo, e tot atat de mare, si ei il vor apuca sau il vor rata exact, dar exact la fel, si la prezenta 35% si la prezenta 75%.
     Exista o metoda si numai una de scapare de aceste hiene: votarea cu alternativa. Ai gresit, nu te mai votez DAR votez cu o alternativa (de exemplu cineva care nu a mai fost in parlament sau care nu a dezamagit, sau un independent, cum e Pambuccian.). Asta e singura metoda de a scapa de grobieni. Tu inca nu ai aflat-o.
     Cat despre ocupatia mea: raspunsul de fata ar trebui sa iti dezvaluie cat de prost ai intuit.
     • 0 (0 voturi)    
      :) (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:46)

      kimboslice [anonim] i-a raspuns lui zet

      scuza-ma te rog,daca te-am jignit in vreun fel....poate m-am inselat confundandu-te cu vreun politruc;imi pare rau....Insa, nu ma insel deloc cand cred si afirm ca votul nu poate skimba ceva in tara asta.
      Eventual,skimbam niste gashti de hotzi cu altele...Cei 19 ani de viata democratica si "rezultatele" politrucilor ce ne conduc le vedem,le traim.
      Am votat de 2 ori,am sperat de 2 ori,am fost pacalit de 2 ori......Eu am renuntat la a mai fi pacalit,jignit,umilit. Am renuntat la vise si am devenit realist. Ce voi skimba cu atitudinea asta? Probabil ca nimik..I. Doar ca ii tratez si eu (o data la 4 ani) cu aceeasi indiferenta si lehamite,cu care ei ma trateaza timp de 4 ani.
    • +1 (1 vot)    
     de adaugat (Marţi, 2 decembrie 2008, 14:44)

     Toma N [anonim] i-a raspuns lui kimbo slice

     6. Si 45% sufera de nostalgii securiste netratabile si voteaza Voiculescu.
 • -2 (2 voturi)    
  PDL guverneaza singur (Marţi, 2 decembrie 2008, 11:56)

  clau [anonim]

  daca PNL a guvernat cu 15%, de ce PDL n-ar putea s-o faca cu 35% ... plus udmr bla bla ... cu proiect de gurvernare de dreapta ... daca pnl nu-i sustine se cheama ca sunt psdisti si vor zbura la urmatoarele alegeri iar PDL ar putea demonstra, in sfarsit, ca sunt in stare sa guverneze, mai ales acum cind tara are mai mare nevoie ...
  • 0 (0 voturi)    
   memorie deficitara (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:38)

   eugenia.vasilescu [anonim] i-a raspuns lui clau

   Daca ne aducem aminte ,acum 4 ani tot PSD a cistigat alegerile procente si a guvernat alianta DA formata din PDL +PNL+UDMR. apoiacum vreo 8 luni s-a suparat "sefu" si a plecat partidul pe care i-l pastorea. Si bineinteles acum aceiasi guvernare proasta care am avut-o ,o vom recapata.
  • 0 (0 voturi)    
   PNL nu a guvernat singur (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:43)

   radu [anonim] i-a raspuns lui clau

   PNL si UDMR au guvernat cu sprijinul constant al PSD si in conditiile puse de acesta. Vacaroiu a avut guvern "minoritar" cu voturile PUNR si PRM. Nastase a avut guvern minoritar cu sustinere UDMR plus traseisti. Un guvern minoritar PDL ar cadea imediatfara o sustinere parlamentara mai larga. Onest este ca partidul care conditioneaza guvernul in parlament sa isi asume raspunderea pentru politica acestuia prin participarea directa la activitatea acestuia.
 • +2 (2 voturi)    
  Aliante (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:03)

  Socrate [anonim]

  Daca PNL se asociaza cu PSD-PC isi va pierde tot electoratul. In Bucuresti i s-a dat un avertisment. Si asa, Guvernul PNL nu si-a respectat promisiunile de restituire a proprietatilor, lasandu-i pe rechinii recuperatori sa lucreze in voie. Ceea ce nu a reusit Nastase, au reusit ei, cu vilele si terenurile de lux care nu au ajuns la fostii proprietari.
 • +3 (3 voturi)    
  Negocieri coalitie (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:12)

  dude [anonim]

  Buna. Eu stau in austria unde tocmai au avut loc alegeri si nu a castigat nici un partid majoritatea..exact ca in ro. Vroiam sa va zic cum se intampla negocierile astea dupa alegeri intro tara civilizata. Aici sa format o mare coalitie gen PSD+PDL dar nu asa oricum ci au negociat 1 luna de zile total deschis numai pe teme care intereseaza electoratul. negocierile sau gatat cam de o saptamana si se stie pe 4 ani ce va face guvernul au negociat bugete, scaderi de taxe, finantari la educatie..investitii in infrastructura..cu date exacte. asta se numeste negociere si nu batalie pe posturi. cand se face o coalitie in tarile civilizate se face o coaltie bazata ope niste masuri clare care vor fi aplicate... cu cifre si exact incat de exemplu desi nu este un nou guver in vigoare eu stiu cat voi plati taxe cand va venii noul guvern. stiu ce autostrazi se vor construii si asa mai departe. nu asa heirup hai sa punem mana pe putere. o sa invete si in romania ca daca mai fac asa atunci la urmatoarele alegeri vor lua mult mai putin.
  • +2 (2 voturi)    
   in austria se negociaza doctrine, in ro posturi (Marţi, 2 decembrie 2008, 16:07)

   meh [anonim] i-a raspuns lui dude

   in romania se negociaza posturi si algoritmi.

   de ex: in austria probabil socialistii (stinga) vor sa creasca taxele si gradul de implicare al statului in economie, liberalii (sau dreapta) vor sa scada taxele si gradul de implicare a statului in economie.

   probabil ca asta au negociat ei - principii economice si politice.

   in romania negocierea nu are nici o legatura cu vreo doctrina politica, ci e vorba de impartirea cascavalului.

   asa ca nu are rost comparatia.

   PS: belgia a mers timp de 1 an fara guvern mai bine decit romania cu guvern. pa'erea mea cum ar zice nicu vacaroiu.
 • +1 (3 voturi)    
  Vrem guvern fara UDMR (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:49)

  mircea v [anonim]

  Romanii si-au pedepsit ipocritii si PRM a iesit, ungurii de ce nu fac acelasi lucru cu nebunii lor care agita spriritele???

 • +1 (3 voturi)    
  PDL+PNL+UDMR (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:51)

  GHITA [anonim]

  Asta-i solutia pt Romania
 • +3 (3 voturi)    
  LOCURILE IN CAMERA SI SENAT (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:55)

  ADRIAN [anonim]

  http://www.becparlamentare2008.ro/rezul/colegii_rezultate_ora10.htm

  NUMARA CINEVA LOCURILE SA VEDEM CINE A CASTIGAT??? Lasati-ne cu procentele astea odata. Nu sunt atat de importante ca numarul efectiv de locuri castigate.
 • +5 (5 voturi)    
  Niciodata P.S.D. ! (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:59)

  mselotalatala [anonim]

  Mai bine in opozitie decat o alianta cu pesedeii !!!
 • 0 (0 voturi)    
  sunteti ciudati (Marţi, 2 decembrie 2008, 12:59)

  eu [anonim]

  ca sa-mi exprim si eu opinia asupra a cine va forma guvernul, sincer nu vreau ca niciunul dintre cele 4 partide sa fie la guvernare. m-am saturat de ele. am votat cu pdl ca sa nu iasa voiculescu la mine in colegiu, dar acum imi pare rau. mai bine stateam acasa. totusi mi se pare ciudat ca incurajati intrarea udmr-ului la guvernare, dar daca v-ar intreba cineva despre prm, ati injura de mama focului. ma intreb de ce un partid nationalist roman este mai injurat in romania decat un partid nationalist maghiar. ok, minoritatea maghiara trebuie sa aiba reprezentanti in parlament... si are 6%. dar minoritatea rroma, care ca nr de indivizi este mai mare decat cea maghiara... are doar 1 deputat. de ce totusi sa participe la guvernare? chiar gyorgy frunda zicea nu demult, ca el in PE nu reprezinta romania...
  • +3 (3 voturi)    
   UDMR regatenizat (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:52)

   radu [anonim] i-a raspuns lui eu

   Cu Marko Bela in frunte, YDMR s-a regatenizat complet si a devenit sectia maghiara a PSD. Sigur, au ceva mai mult lustru, asa cum au si pesedeii de limba romana din Ardeal.

   Acestea fiind spuse, este mai normal ca o minoritate sa se organizeze politic decit ca majoritatea sa se organizeze astfel. Dupa 1990 cin drepturile minoritatilor erau in proclamatii si in faptul implinit, nu in Constitutie si in legi, necesitatea UDMR era clara.

   Dupa ce drepturile minoritatii maghiare au fost in linii mari (detaliile sint oricind discutabile) garantate clar si satisfacator in legi, udemeristii au ramas fara obiectul muncii si fara o justificare pentru privilegii. Insa cit timp minoritatea maghiara ii voteaza masiv, dreptul lor la existenta este legitim si chiar util pentru ca eventuale probleme sociale sa nu degenereze politic.

   Pe de alta parte, multe din pozitiile PRM au contravenit clar statului de drept si sistemului constitutional, si nu doar in aspecte legate de minoritati. Chiar daca drepturile colective sint un concept foarte dubios din punct de vedere constitutional, UDMR a acceptat ca acest tip de revendicari sint bune doar pentru mitingurile din secuime si si-a reformulat pozitiile in termeni constitutionali cind a ajuns la masa negocierilor.

   De aceea as spune ca UDMR este un personaj politic dezagreabil prin imoralitate iar PRM este o formatiune toxica si iresponsabila.
   • -1 (1 vot)    
    ... (Marţi, 2 decembrie 2008, 14:10)

    eu [anonim] i-a raspuns lui radu

    cred ca ai uitat despre autonomia tinutului secuiesc, despre predarea limbii romane ca o limba straina in scolile cu predare in limba maghiara si multe altele. cred ca udmr-u e la fel de iresponsabil ca vadim tudor. si in ciuda doctrinei asumate de catre ei, sunt defapt un partid nationalist maghiar. lasand la o parte faptu ca s-au imbogatit de pe urma alegatorilor lor... si nu vad ce treaba au cu psd-u... psd-u n-a guvernat cu ei niciodata. in schimb base al vostru, pnl-ul, cdr-ul in 96 mereu i-a bagat in guvern.
    ps: cred ca nu mai postez aici pt ca vad ca ma cert cu membri pdl (cum zicea cineva pe realitatea aseara fsn2)
    • 0 (0 voturi)    
     PSD a guvernat cu UDMR (Marţi, 2 decembrie 2008, 14:35)

     radu [anonim] i-a raspuns lui eu

     Toate problemele invocate referitoare la UDMR tin de administratia locala. Intre 2000 si 2004 PSD a guvernat cu sprijinul necesar al UDMR (PSD a avut in jur de 40% din locuri in parlament, plus citiva dezertori de la PRM).

     toate revendicarile de ordin local ale UDMR au fost satisfacut de PSD la centru in schimbul sustinerii parlamentare, exact ca in cazul celorlalti baroni PSD, Mischie, Mazare, Oprisan, etc.

     In perioada 1996-2000 si 2004 2008 au fost obligati sa isi asume si eforul guvernarii, nu doar avantajele, stind la vedere in Guvern, unde maghiarii si romanii din Romania ii puteau observa. intre 2000 si 2004 Nastase "al vostru" le-a dat udemereilor tot ceea ce au cerut pentru ei si pentru radicalii lor fara sa ii oblige sa isi asume raspunderea pentru actele guvernului de la Bucuresti.

     In paranteza, exista zone intregi in secuime care sint compact de limba maghiara. Copiii de acolo nu pot trece direct de la maghiara la Creanga si Anton Pann. Adica o pot face, dar cu rezultatele care se vad... Predarea limbii romane celor care nu o aud decit uneori la televizor si la politie (daca ajung pe acolo) este o necesitate.
    • +1 (1 vot)    
     artistica miscare, bravo base! (Marţi, 2 decembrie 2008, 23:51)

     atreus [anonim] i-a raspuns lui eu

     pana acum pdl a creat cele mai multe probleme partidelor mici, de buzunar (altfel spus, de 2 bani) si asta este un lucru pe care il admir la basescu! Puteti zice orice, dar in politica este abil. PRM este out si nici macar nu poate sa se rasteasca prea tare la el, UDMR a reusit un 6% dar cu o campanie agresiva si irationala (autonomie, etc) pe care populatia romaneasca o respinge automat. In felul asta va deveni din ce in ce mai dificil pentru ei sa se alieze cu partide neminoritare. Pana acum jocul lui basescu merge de minune. Imi permit sa zic ca are geniu baiatu'. De abia astept sa vad ce surprize le mai pregateste la amicii udmr pentru urmatorul mandat, oricum pana acum a fost delicios. Parlamentul este net mai curat decat era inainte, desi sunt cazuri numeroase de penali acolo, dar, hmm daca votezi pe cineva care e in puscarie atunci cine e devina ca ajunge in parlament? Unde este sleahta de manelisti si de cantareti de muzica populara din parlament? Unde este gigi becali (care oricat ar vrea, orice e, dar nu politician)? Asta este deja un mare succes pentru basescu si pentru Romania. Cei care spun ca psd va cadea etc. : nu cred, psd are rolul lui, de alternativa democratica la dreapta din parlament. Acum dreapta este puternica si daca o alianta pdl-pnl ar putea exista am putea spune ca romania este pe drumul spre liberalism. In 15-20 de ani putem sa vedem psd-ul ca o alternativa chiar aducatoare de progres, poate pana atunci se va mai curata.
 • 0 (2 voturi)    
  BOMBA!!! TARICEANU NU INTRA IN PARLAMENT!!! (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:06)

  Marian [anonim]

  Candidatul PNL Călin Popescu Tăriceanu riscă să nu intre în Parlament. La numărătoarea voturilor de azi-noapte s-a aflat că lui Tăriceanu i-ar lipsi 17 voturi pentru a câştiga la redistribuire mandatul de deputat al Colegiului 4 Ilfov. Vecinul lui de colegiu, candidatul PNL Ştefan Thuma, din Colegiul 3 Ilfov, ar avea, se pare, mai multe voturi decât Tăriceanu, fapt care l-ar propulsa în Parlament.
 • -1 (3 voturi)    
  sa fim seriosi (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:07)

  Mircea Cel Batran [anonim]

  dragilor ,
  treziti-va!!!

  asa cum mai spunea cineva , pdl este de stanga, nici el nici psd+pc nu au ce sa caute intr-o alianta cu pnl.
  singura alianta ar fi psd+pc cu pdl.
  udmr de data asta sa stea in banca lui, nu are ce sa mai caute la guvernare.
  indiferent ce alianta se va face , nu e nevoie de udmr.
  • +3 (3 voturi)    
   Stinga-dreapta (Marţi, 2 decembrie 2008, 14:16)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Mircea Cel Batran

   In Romania nu exista social democrati si nici la populari nu stam prea bine. In Romania sintem inca la stadiul la care doctrinele sint stat de drept, in care conducatorii se pleaca in fata regulilor si stat de drepti in care regulile se indoaie in fata conducatorilor.

   PD, ca si PNL sau UDMR cel putin au incercat ca in public sa isi urmareasca interesele prin modificarea normelor. PSD a afirmat permanent prioritatea oamenilor in fata legii: Iliescu a "restabilit de patru ori ordinea cu mineri, a incitat judecatorii sa nu faca dreptate in problema nationalizarilor fara voie de la stapinire, a candidat pe liste de partid cind legea nu permitea numanui altcuiva acest lucru. Mai recent, PSD continua sa imparta pomeni din banii altora: promite sume consistente celor care se intorc in tara din banii fraierilor care au ramas, promite pensii pe care le vor putea plati exact salariatii care trebuie s isi intretina parintii pensionari, ofera contracte de sute de milionae la schimb pentru "imagine".

   Intrebarea care se pune este in ce masura PDL si PNL mai sint sustinatoarele statului de drept sau in ce masura PSD ar fi in stare sa se dezbare de doctrina paguboasa pentru natiune de pina acum. Ca la UDMR este clar.
 • -3 (5 voturi)    
  PSD in opozitie - e cel mai bine pt voi (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:11)

  Doru [anonim]

  PSD in opozitie, e cea mai buna varianta pt ei. Dupa cei 4 ani care vor urma (guvernati total incapabil de o noua alianta DA), majoritatea romanilor isi vor da seama ca nu prea tine treaba cu guvernarea de dreapta la noi in tara. Abia atunci vom avea o guvernare care sa se tina de treaba. Poate pana atunci se va consolida si PSD (fara Geoana).
 • -1 (1 vot)    
  aliante (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:22)

  adrian_83 [anonim]

  Mie imi este teama de o noua alianta PD(-L) PNL pentru ca exista foarte multe incompatibilitati (ca sa nu zic dusmanie) intre membrii celor doua partide. Exista riscul ca cele doua partide sa faca ca in prima alianta adica sa se certe continuu si tara sa aiba de suferit din cauza asta.
  Doctrinele partidelor oricum nu se mai respecta asa ca e de-a dreptul hilar sa spunem ca PD-L si PNL sunt de dreapta iar PSD de stanga.
  Important este ca oamenii de la putere sa se inteleaga intre ei si dupa cum am vazut pana acum PNL si PSD s-au inteles mai bine decat PNL cu PD-L.
 • +2 (6 voturi)    
  DE DREAPTA e singurul partid anti-PSD (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:24)

  PSD+PNL+PC [anonim]

  De la infiintare si pana astazi PDL este SINGURUL
  adversar CONSTANT al PDSR

  A. Nastase, Noiembrie 2003:

  "Timp de 10 ani, PD, Traian basescu si unii dintre colegii sai au facut eforturi disperate de a tine PSD in afara Internationalei Socialiste", a spus Nastase.

  Nu vad interese comune intre PDL si PSD in ultimii 18 ani.

  8 Martie 2004, T. Basescu:

  "Daca mie si d-lui Stolojan ne-ar fi placut mocirla, ne opream drept in PSD. Eu mai caram si partidul dupa mine. De asta nu am acceptat compromisurile. Puteam avea un mandat linistit la Primaria Capitalei, sustinut de domnii de la PSD, dar costul ar fi fost destul de mare pentru Romania.

  Daca am fi format un monolit politic, in marea alianta social-democrata, inchideam viitorul Romaniei pentru multa vreme. Si daca vreau sa schimbam PSD de la putere, nu este pentru ca il antipatizez pe Nastase sau pe Iliescu; chiar cred ca nu se mai poate.

  Daca tara asta mai sta 4 ani sub PSD, ea va fi greu adusa vreodata la bunastare".

  http://www.revista22.ro/html/index.php?nr=2004-03-31&art=832
  • +1 (1 vot)    
   Câteva precizări... (Marţi, 2 decembrie 2008, 17:03)

   Paganel [anonim] i-a raspuns lui PSD+PNL+PC

   ... spre aducere-aminte! În Guvernul Ciorbea, acelaşi PD (azi PDL), prin Traian Băsescu, a fost cel care a declanşat criza, ce a însemnat începutul declinului PNŢCD... Au fost şi greşeli ale ţărăniştilor, care nu mai guvernaseră România din 1933, dar unul dintre "groparii" PNŢCD este Băsescu!... În al doilea rând, dacă până în 2004, PD a fost parte a Internaţionalei Socialiste, brusc a virat apoi spre dreapta, datorită "locului liber" în Partidul Popular European al unui partid parlamentar românesc. Făceau parte, la acea dată din PPE, PNŢCD şi UDMR. PPE este cea mai puternică forţă politică în Parlamentul European, urmat de Partidul Socialiştilor Europeni (PSE). Mai nou, după 2004 (la europarlamentare şi la alegerile locale şi legislative din acest an) zonele ce votau tradiţional cu ţărăniştii - deci au constant votanţi "de dreapta" - au votat cu PD/PDL (este vorba, în principal, de sudul şi vestul Transilvaniei şi Banat), conştienţi că votul pro-ţărănist este inutil.
   În altă ordine de idei, un răspuns celor care "se află în treabă" dar habar n-au de apartenenţa partidelor româneşti la partidele europene: PSD este parte a PSE, PNL face parte din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE), PDL, UDMR (şi PNŢCD - care este posibil să aibă şi el parlamentari acum, fiindcă a avut candidaţi pe listele liberale) sunt membre ale PPE, PRM a făcut parte aproape un an (ianuarie-noiembrie 2007) din alianţa de extremă dreaptă Identitate, Tradiţie, Suveranitate (IST), desfiinţată prin ieşirea lui Vadim, în urma scandalului legat de Mailat în Italia, iar PC (o ciudăţenie a politicii româneşti şi în privinţa afilierii doctrinare teoretice) este neafiliat. Când se chema PUR (social-liberal) aderase la ALDE. Acum, îşi zice "conservator" şi ar vrea la PPE, dar au văzut şi europenii că el iubeşte PSD şi a rămas pe dinafară... Iar Tokes Laszlo, intrat ca independent în Parlamentul European (PE), s-a afiliat, ulterior, grupării euroecologiste. Alte date - pe site-ul PE.
 • +2 (6 voturi)    
  DE STANGA sunt partidele Anti-Stat de Drept (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:25)

  PSD+PNL [anonim]

  Adica: PSD+PNL

  Fundamentul liberalismului sunt Statul de drept si economia libera (cota unica).

  SINGURUL partid care a conceput reforme, le-a pus in aplicare si a fost chiar exclus de la guvernare de partidele de stanga este PDL

  Cand partidele de stanga au vazut ca PDL POATE l-au exclus de la guvernare asa cum au facut si in 1991.


  TOTI politicienii importanti din PNL plus TOTI politicienii importanti din PSD plus TOTI politicienii importanti din UDMR au refuzat sa semneze pactul pentru Statul de drept propus de societatea civila, care prevedea un angajament ferm din partea POLITICIENILOR pentru mentinerea stabilitatii DNA, Bani pentru ANI
  Deci, formula anti-justitie PSD-PNL-UDMR era pregatita cu mult timp inainte de alegeri

  Sursa: Romania curata
  http://www.romaniacurata.ro/alegeri-parlamentare-2008.html
 • +3 (3 voturi)    
  A venit timpul ca udmr sa stea pe margine (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:26)

  gogu [anonim]

  De 20 de ani incoace udmreii au fost niste santajisti ordinari; nici macar nu au facut ceva pentru minoritarii lor; si-au vazut doar de afacerile lor penale.
  Daca nu se poate la puscarie cu de-alde kerestoy, atunci macar sa-i vedem in opozitie. Ca la urma-urmei, exercitiul democratic presupune, ca macar din cind in cind sa se treaca si in opozitie. Astia, saracii, inca nu au vazut cum e in opozitie.
 • -3 (3 voturi)    
  PD-L marele perdant (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:27)

  Nicu [anonim]

  PD-L a reusit performanta unica sa piarda capitala. In sectorul 3 unde au beneficiat de sprijinul total al primarului Negoita (care a interzis afisarea de insemne electorale ale oricarui alt partid in afara de PD-L) si al gunoierilor lui Prigoana au reusit PERFORMANTA sa nu obtina 50%+1 din voturi in niciunul dintre colegii (cu exceptia lui Prigoana care are peste 500 de angajati ce locuiesc in colegiul in care a candidat). Totodata PD-L-ul merita sincere felicitari si pentru performanta de a ainge pragul de 38% dintre voturi la distanta "clara" de contracandidatii din PSD (34%). Rezultatele "excelente" se datoreaza, probabil, actiunii securistilor -teroristilor-comunistilor. In special ale marului turnator comunist Victor Negrescu care in 1989 era la gradinita.
  O alta componenta esentiala in victoria PD-L-ului o reprezinta zecile de milioane de euro ale Sulf,ur,inei Barbu (prin firmele de consultanta pe mediu) obtinute prin contractele de consultanta incheiate cu primarii PDL, din contractul de 4 milioane de euro/luna incheiat intre Prigoana si Negoita din afacerile cu borduri si din parculetele amenajate in sectorul 3 in care un tobogan costa cat un logan (undeva pe la 10.000 de euro).

  Si cu toate astea...FELICITARI. Aveti ce sarbatori. Ati iesit pe locul 2.
  • 0 (0 voturi)    
   sectorul 3 (Marţi, 2 decembrie 2008, 18:45)

   cristiancv [anonim] i-a raspuns lui Nicu

   Raspuns pentru Nicu (PD-L marele perdant)
   Eu locuiesc in sectorul 3 si pot spune ca in cei patru ani ai dministratiei lui Negoita s-au facut foarte multe lucruri bune. Sustii ca esti foarte informat: stii cat a costat un tobogan,cunosti valoarea contractului de salubrizare. Poate ma lamuresti si pe mine care sant mai pe dinafara: ceilalti primari de sectoare, de exemplu Vanghelie sau Chiliman au dispus cam de aceleasi sume ca si Negoita. Ei ce-au facut cu banii? Ca nu prea se vede!
  • 0 (0 voturi)    
   sectorul 3 (Marţi, 2 decembrie 2008, 18:45)

   cristiancv [anonim] i-a raspuns lui Nicu

   Raspuns pentru Nicu (PD-L marele perdant)
   Eu locuiesc in sectorul 3 si pot spune ca in cei patru ani ai dministratiei lui Negoita s-au facut foarte multe lucruri bune. Sustii ca esti foarte informat: stii cat a costat un tobogan,cunosti valoarea contractului de salubrizare. Poate ma lamuresti si pe mine care sant mai pe dinafara: ceilalti primari de sectoare, de exemplu Vanghelie sau Chiliman au dispus cam de aceleasi sume ca si Negoita. Ei ce-au facut cu banii? Ca nu prea se vede!
  • 0 (0 voturi)    
   Iti recomand sa-ti trimiti comentariile... (Miercuri, 3 decembrie 2008, 11:20)

   judex1 [anonim] i-a raspuns lui Nicu

   la Antene, singurul post manipulator si cretin din Romania.
 • 0 (2 voturi)    
  Guvern? (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:31)

  Zorro [anonim]

  Uitati-va putin la situatia din Germania, la ultimele alegeri. CDU (crestin democratii) a zis ca nu face alianta cu liberalii, doar de dragul de a avea majoritatea. Au zis ca singurul lucru important e conducerea eficienta a tarii si, ca urmare, au negociat cu SPD (social democratii) formarea guvernului si sprijinul parlamentar al acestuia.
  Cand o sa ajungem la un astfel de nivel de civilizatie politica, abia atunci vom fi o tara normala.
  Pana atunci primeaza doar ciolanul. Prima reactie a dl. Boc a fost sa clameze victoria dreptei. Bogdan Olteanu a replicat elegant : PDL a fost de dreapta cand a votat in totalitate cresterea cu 50% a salariilor profesorilor? Nu va mai amagiti, nu exista in Romania nici cele mai mici notiuni de politologie, de stanga sau dreapta. PDL era in 2004 la alegeri un partid de stanga. Brusc a devenit de dreapta, ca da bine sa zici ca esti de dreapta. Suntem singura tara in care intelectualii sunt de dreapta. Forma fara fond, vorba marelui Titu Maiorescu, asta ne caracterizeaza.
  • +1 (1 vot)    
   si ce daca (Marţi, 2 decembrie 2008, 17:16)

   io [anonim] i-a raspuns lui Zorro

   "Suntem singura tara in care intelectualii sunt de dreapta."

   Da, si e foarte bine. Personal sunt mandru de asta. Situatia e asa pentru ca intelectualii din celelalte tari nu au experimentat la prima mana ce inseamna socialismul. Si vreau sa-ti spun ca nu suntem singura tara in situatia asta defel, e cazul majoritatii tarilor foste sau actual socialiste. Cunosc intelectuali din Venezuela de exemplu care sunt foarte de dreapta. Intelectual nu e intotdeauna egal si cu destept sau bine informat, din pacate pt intelectualii de stanga din vest. Forma fara fond ar fi sa ne luam ca maimutele dupa "intelectualii de stanga din Vest", nu sa gandim cu propriul cap.
   • 0 (0 voturi)    
    ms pt raspuns (Miercuri, 3 decembrie 2008, 10:48)

    zorro [anonim] i-a raspuns lui io

    Nu stiu daca Venezuela e cel mai bun exemplu pe care puteai sa mi-l dai :). Totusi. In Europa civilizata stanga nu inseamna comunism. Uita-te putin la situatia din Franta. Acum vreo 8 ani, in 14 din 15 tari din UE, la vreme aceea, erau guverne de stanga. In Suedia, Goran Paerson a guvernat mult si bine. Dreapta bune indeobste in prim plan persoana in timp ce stanga are in prim plan societatea in ansamblu. Stanga nu inseamna numai ajutoare sociale si pensii mai mari. Dupa cum dreapta nu inseamna taxe mai mici. Nu exista nici o doctrina perfecta si nici nu se poate spune ca la un moment dat trebuie sa se aplice numai una dintre acestea.
    Abia cand vom intelege cu adevarat ce inseamna dreapta si ce inseamna stanga, cand vom avea oameni politici decenti, abia atunci vom putea scoate capul in lume. Pana atunci ne vom scalda cu totii in ape tulburi.
    Simt ca ma despart de politicienii din Romania 7 ani de acasa, vreo 2 biblioteci si ceva inteligenta.
 • -6 (6 voturi)    
  triste si dureroase alegeri (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:33)

  pulica franaru [utilizator]

  Basescu a facut deja 2 greseli:
  1 - vb de indiferenta electoratului (absentesitii) cand de fapt e un vot contra clasei politice din care face si el parte. e un vot de respingere a clasei politice si de avertisment la adresa lui.
  2 - intreaba retoric de ce romanii au dat iar mandate penalilor. rezultatul votului (dc e corect) reflecta vointa poporului care nu poate fi criticata. el trebuie sa o accepte si sa faca tot ce poate ptr binele tarii. motive care sa explice acest lucru regretabil sunt, si nu tb sa le caute prea departe. electoratul are intotdeauna dreptate.

  Basescu isi joaca acum, in formarea - desemnarea guvernului viitorul politic - adica eventuala realegere.
  dupa cele 2 greseli facute, eu cred ca ia in calcul serios retragerea din viata politica, asa cum a facut Emil Constantinescu.

  daca decide sa lupte ptr mandatul 2, atunci cred ca ar prefera un guvern de technocrati, cu un mandat "teoretic" de 2 ani, care sa ii duca politica dorita de el (genu: Isarescu PM, Macovei la justieie, etc)

  ma intreb dc un asemenea guvern ar fi refuzat de parlament si o sa ajunga iar la alegeri generale, cum o sa voteze lumea ? eu cred ca se vor mobiliza mai bine alegatorii PDL ca sa ii dea o a 2 sansa, desi nu stiu sigur dc o merita.

  sunt cele mai triste?dureroase alegeri ale romaniei din 1989 incoace (si de ziua Romaniei) si ma fac cu parere de rau sa le compar cu alegerile din 1938, care au avot loc fix iata acum 70 de ani, si care au netezit drumul catre prabusirea romaniei in prapastie (ptr cei ce nu stiu, Carol II a instaurat dictatura regala care in contextul razboiului a favorizat ciuntirea romaniei si abandonarea ei URSSului).

  cred ca singura solutie etse
  fie negocieri mocirloase cu un guvern imcapabil sa obtina votul parlamentului ==> alegeri anticipate

  fie un guv cu un un PM care sa isi dea demisia in alb lui basescu, guvern cu mandat de 2 ani, care sa faca ce poate&trebuie (cu sprijin pdl, pnl, udmr) cat se poate (ca doar multi parlamentari sunt penali).
  • +2 (6 voturi)    
   Aberatii (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:45)

   LA [anonim] i-a raspuns lui pulica franaru

   - la aceste alegeri au participat politicieni nu Traian Basesci si nici "clasa politica" in "general" ci politicieni

   - la aceste alegeri au participat politicieni noi in proportie de 80% la PDL. despre restul partidelor poti sa spui ce vrei tu dar despre PDL te rog sa spui adevarul.

   "Clasa politica" din celelalte partide - daca vrei sa vorbesti despre ea, mai intai trebuie sa vezi cum arata:

   http://axum1.wordpress.com/

   PSD+PNL NU SUNT LA FEL, sunt ***CEI MAI MULTI :
   *** CEI MAI MULTI
   *** CEI MAI UNITI
   *** CEI MAI BOGATI
   *** CEI MAI BINE APARATI de parlament

   Din nou UNITI –
   Vor fura IMPREUNA mai mult decat au furat fiecare in parte timp de 18 ani

   CEI MAI MULTI PATATI

   ● PSD+PC+PNL, gruparea politica cu CEI MAI MULTI candidati cu probleme de integritate
   Lider absolut la toate categoriile dupa toate criteriile: PSD+PC
   Alegeri parlamentare Noiembrie 2008
   Coalitia Romania Curata: 244 de candidati penali, traseisti si cu probleme de integritate
   HotNews.ro
   Marţi, 18 noiembrie 2008
   http://www.hotnews.ro/stiri-politic-5150777-coalitia-romania-curata-244-candidati-penali-traseisti-probleme-integritate.htm


   ● PSD+PC+PNL, gruparea politica cu CEI MAI MULTI candidati care au votat impotriva Statului de Drept
   Lider absolut la toate categoriile dupa toate criteriile: PSD+PC
   Alegeri parlamentare Noiembrie 2008
   Coalitia Romania Curata: 244 de candidati penali, traseisti si cu probleme de integritate
   HotNews.ro
   Marţi, 18 noiembrie 2008
   http://www.hotnews.ro/stiri-politic-5150777-coalitia-romania-curata-244-candidati-penali-traseisti-probleme-integritate.htm
   • -4 (4 voturi)    
    prm + becali (Marţi, 2 decembrie 2008, 14:25)

    pulica franaru [utilizator] i-a raspuns lui LA

    daca pdl s-aunit cu prm + becali, sa nu se mire ca nu a venit lumea la vot

    daca pdl s-a unit cu psd ptr mizeria de campanie ptr cresterea salariilor cu 50% => multi au fost dezgustati de utilizarea saracilor ca masa de manvra electorala

    credeam ca pdl e mai presus de asa ceva

    ma intreb chiar, dc invatatorii si prof chiar au mers la vot sau au ramas scarbiti acasa

    si lunga serie de greseli pdl-ste poate continua...
    deci nu mai tine matale in slavi PDL...

    sunt poate asteptari prea mari de la pdl ptr ce pot ei, dar pacat totusi ca nu isi dau seama PDL isti ce sansa au avut, sa obtina increderea.. au preferat politica de dambovita...
    • +5 (5 voturi)    
     aceiasi lume n-a venit si pentru PNL+PSD (Marţi, 2 decembrie 2008, 17:02)

     p.izdica PSD-stu PNL-ist [anonim] i-a raspuns lui pulica franaru

     cu toate pomenile, sondajele, mini-vacantele si televiziunile lor.
     ASTA E LUCRUL CEL MAI GRAV
 • +4 (6 voturi)    
  DE DREAPTA sunt partidele CONSECVENTE (Marţi, 2 decembrie 2008, 13:47)

  PSD+PNL [anonim]

  PDL e singurul adversar CONSTANT al PDSR

  A. Nastase, Noiembrie 2003:

  "Timp de 10 ani, PD, Traian basescu si unii dintre colegii sai au facut eforturi disperate de a tine PSD in afara Internationalei Socialiste", a spus Nastase.  CONSECVENTA in politica

  PDL s-a opus pt. ca o legitimare internationala a PSD ar fi insemnat legitimarea unui partid ne-democratic care dupa ce a fost recunoscut de IS a si inceput sa se poarte exact asa cum a spus Traian basescu:

  PSD a instaurat o dictatura in Romania - 2001-2004 - pe vreme linistita fara ameniuntari externe de niciun fel deci fara nicio justificare.

  Trebuie recunoscut ca PDL a avut dreptate si trebuie apreciata consecventa anti-PSD a PDL-ului; consecventa e un lucru foarte rar in politica romaneasca.
 • 0 (0 voturi)    
  Cine ne sint alesii? (Marţi, 2 decembrie 2008, 14:06)

  radu [anonim]

  S-au centralizat toate procesele verbale privind rezultatele in colegii si judete. rularea programului de repartizare a mandatelor dureaza citeva secunde. Verificarea, maxim o ora. De ce nu se fac publice rezultatele nominale? Careeste problema?
 • 0 (0 voturi)    
  UDMR la guvernare (Marţi, 2 decembrie 2008, 14:20)

  Albert [anonim]

  Fratilor, si nefratilor, stati linistiti, ca UDMR-ul VA FI IN VIITORUL GUVERN!!!.

  Dovada: Kelemen: preşedinţii tuturor partidelor ne-au semnalat că doresc să poarte tratative cu UDMR

  Da, am fost contactaţi, în sensul că toţi preşedinţii de partid au semnalat deja intenţia de a duce tratative cu UDMR – ne-a declarat Hunor Kelemen, preşedintele executiv al Uniunii în legătură cu negocierile de coaliţie. În cursul dimineţii preşedintele UDMR, Béla Markó a declarat că în mod direct sau indirect, dar toate partidele au semnalat că ar dori o guvernare împreună cu UDMR.

  Kelemen a mai adăugat: deocamdată nu au avut loc tratative cu nici un partid, toată lumea a aşteptat rezultatele finale, dar ieri fiind sărbătoare naţională nu ar fi fost o zi potrivită pentru negocieri

  Mai multe informatii gasiti pe

  www.transindex.ro

  Sanatate!!!
  • -1 (1 vot)    
   ne traduci tu? (Marţi, 2 decembrie 2008, 14:38)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Albert

   ma noi romanii nu prea vorbim ungureste asa... poate ne traduci tu...
   sok szerencsét!
   • 0 (0 voturi)    
    salut EU (Marţi, 2 decembrie 2008, 18:51)

    Albert [anonim] i-a raspuns lui eu

    Buna EU, stirile legate de alegerile parlamentare au fost traduse si in romana, deci pot acessa stirile aici:

    http://itthon.transindex.ro/?cikk=8579
  • 0 (0 voturi)    
   nu inteleg de ce (Marţi, 2 decembrie 2008, 17:43)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Albert

   daca aduni mandatele de mai sus, PDL + PNL, rezultatul este peste 50%. Adica 56% si 57%.Nu vad de ce-ar mai trebui si UDMR.
   • 0 (0 voturi)    
    pentru ca... (Marţi, 2 decembrie 2008, 18:44)

    Albert [anonim] i-a raspuns lui radu

    Draga radule, deoarece nu se stie cand si in ce numar vor apara deputatii, senatorii TRASEISTI, deci luarea in guvern al udmr-lui, chiar daca nu ar mai avea influenta, din mandatele anterioare confera viitorului guvern EXTRA-STABILITATE, in opinia mea.
 • 0 (2 voturi)    
  PC (Marţi, 2 decembrie 2008, 15:16)

  val-s [anonim]

  Poate n-am reusit eu sa vad sau sa citesc ceva despre minipartidul " motanului Felix" ! Ce se va intampla cu acest partid in situatia(foarte probabila) in care va dori,asa cum a mai facut-o.sa tradeze inca o data PSD-ul ?
  Suntem de acord toti ca PC-ul n-ar fi pupat parlament,daca n-ar fi lasat PSD-ul sa aiba acces la antenele "pisicului" !
  Probabil,singuri, ar fi obtinut cam 2%.
  Ar fi moral ca astia (PC-ul)sa mai aiba reprezentare in cazul divortului ?
 • +1 (1 vot)    
  Conteaza nr. voturi nu procentul (Marţi, 2 decembrie 2008, 16:53)

  SM [anonim]

  Gresit! Nu e vorba ca un alt candidat de la acelasi partid a obtinut un procent mai mare, ci ca a obtinut mai multe voturi.

  "Intr-o situatie similara s-ar putea afla un candidat care a obtinut, de exemplu, 47 la suta din voturile exprimate in colegiu, dar a fost surclasat de doi colegii de ai sai de partid, care au, fiecare, 48 la suta din voturi in colegiile in care au candidat si deci vor adjudeca inaintea sa cele doua mandate care revin in circumscriptie partidului din care fac parte."
 • -1 (3 voturi)    
  extremisti (Marţi, 2 decembrie 2008, 17:05)

  eu [anonim]

  mi-e rusine ca sunt roman; toti de aici urla in cor ca udmr sa nu intre la guvernare, sa nu intre in parlament etc; sunt mai democrati decat coruptii din celelalte partide...

  de psd nu mai zic, dar se pare ca uitati ca marinarul a pus bete in roate guvernului inca din prima zi, obstructionand orice activitate; imi pare atat de rau ca l-am votat...
 • +2 (6 voturi)    
  PSD+PNL+PC NU SUNT LA FEL (Marţi, 2 decembrie 2008, 17:06)

  LA [anonim]

  sunt:

  *** CEI MAI MULTI
  *** CEI MAI UNITI
  *** CEI MAI BOGATI
  *** CEI MAI BINE APARATI de parlament

  Din nou UNITI –
  Vor fura IMPREUNA mai mult decat au furat fiecare in parte timp de 18 ani

  CEI MAI MULTI BOGATI

  ● PSD+PC+PNL - CEI MAI MULŢI hiperbogaţi ai României se află în curtea PSD
  “Cei mai mulţi „hiperbogaţi” ai României se află în curtea PSD”
  Cotidianul, 30 Sep 2008
  http://www.cotidianul.ro/cei_mai_multi_hiperbogati_ai_romaniei_se_afla_in_curtea_psd-59707.html


  ● PSD+PC+PNL - CEI MAI BOGATI politicieni din Romania, in 2008
  “Topul celor mai bogaţi politicieni din România”
  Marti, 14 Octombrie 2008 10:49
  http://www.realitatea.net/topul-celor-mai-bogati-politicieni-din-romania_365836.html

  CEI MAI MULTI CORUPTI

  ● PSD+PC+PNL, gruparea politica cu CEI MAI MULTI candidati trimisi in judecata/sau aflati sub urmarire penala
  Lider absolut la toate categoriile dupa toate criteriile: PSD+PC
  Alegeri parlamentare Noiembrie 2008
  Coalitia Romania Curata: 244 de candidati penali, traseisti si cu probleme de integritate
  HotNews.ro
  Marţi, 18 noiembrie 2008
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-5150777-coalitia-romania-curata-244-candidati-penali-traseisti-probleme-integritate.htm

  CEI MAI MULTI LUSTRABILI

  ● PSD+PC, partidul cu CEI MAI MULTI lustrabili
  Toti lustrabili au primit DE LA PNL “liber la politica”
  Primii 100 de lustrabili
  EVZ, 27 Aprilie 2006
  Mihail Bumbes, Mihai Burcea
  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/614999/Primii-100-de-lustrabili/

  CEI MAI MULTI PATATI

  ● PSD+PC+PNL, gruparea politica cu CEI MAI MULTI candidati cu probleme de integritate
  Lider absolut la toate categoriile dupa toate criteriile: PSD+PC

  "NU TOTI SUNT LA FEL" >>> PSD+PNL+PC sunt *** CEI MAI MULTI

  http://axum1.wordpress.com/
 • +5 (5 voturi)    
  Felicitarile mele,PD-L! (Marţi, 2 decembrie 2008, 17:07)

  Pintea Haiducul [utilizator]

  Nu m-am zbatut degeaba pentru voi asta vara,fratilor,se pare ca am fost inspirat! Va doresc succes la guvernare! Traiasca Romania Noastra!!!
 • 0 (0 voturi)    
  315 sau 316 (Marţi, 2 decembrie 2008, 17:19)

  Papillon [anonim]

  din cate am inteles sunt 315 mandate in joc la deputati si daca facem adunarea ajungem la 316 :
  115+114+65+22
  unde e greseala ? si cate mandate intra la minoritati ?
 • 0 (0 voturi)    
  cine formeaza guvernu (Marţi, 2 decembrie 2008, 17:28)

  daniel [anonim]

  cine ia initiativa la formarea guvernului si numirea PM?
  PDL sau PSD?
  • 0 (0 voturi)    
   Simplu (Duminică, 7 decembrie 2008, 10:13)

   stefan v [anonim] i-a raspuns lui daniel

   Presedintele Basescu. Ca d-aia avem democratie!
 • -1 (1 vot)    
  nu inteleg un lucru (Marţi, 2 decembrie 2008, 17:30)

  radu [anonim]

  daca aduni numerele de mai sus, PDL + PNL, rezultatul este peste 50%. De ce-ar mai trebui si UDMR ?
 • 0 (0 voturi)    
  PSD + PC (Marţi, 2 decembrie 2008, 17:49)

  DeCe?!? [anonim]

  Fara spaga electorala si fara antenele defaimatoare ale motanului securist PSD lua 1/2 din voturi doar...

  Cred ca s-a ajuns si la tara la situatia in care nici oamenii simpli nu mai vor sa voteze...
 • +2 (2 voturi)    
  :) (Marţi, 2 decembrie 2008, 18:22)

  rochiri [anonim]

  ce mai citea geoana duminca la discurs.
  Sa il intrebe cineva acum cine a castigat alegerile.
  :)))))
  Ce ma bucur!
 • +2 (2 voturi)    
  Ce intorsatura (Marţi, 2 decembrie 2008, 19:36)

  sile [anonim]

  Frate, dar ce rasturnare:
  Duminca seara PSD+PC aveau 6% in plus fata de PDL si Geoana chiraia de bucurie!
  Luni dimineata aveau 1% in minus fata de PDL!
  Luni seara PSD+PC aveau 0.5% in plus fata de PDL!

  Astazi PDL are 3 mandate parlamentare mai mult decat PSD+PC.

  Geoana, Geoana, pana la 1 februarie o sa ai capul pe o tava de argint baiate. O sa iti roada Ilielscu urechile
 • 0 (2 voturi)    
  Ce agoniseste "dreapta" cheltuie "stanga" (Marţi, 2 decembrie 2008, 19:43)

  anna [anonim]

  De cand se face politica in lumea asta mare, se stie ca in guvernarile de dreapta se fac banii pe care guvernarile de stanga, ii cheltuie, ca d'aia avem alternanta la putere. Dar in Romania, acum nu prea mai sunt bani si mai bate si criza la usa. Asa ca...PD-L+PNL+UDMR. PSD doar ca solutie de criza, si doar singur, ca sa-si rupa dintii o data pt. totdeauna.
  PSD zice ca a castigat alegerile, dar PC-ul e deja asimilat , de nu-l pomenesc ingamfatii aia rosii ?
 • 0 (0 voturi)    
  Guvernare de cosmar ! (Marţi, 2 decembrie 2008, 23:02)

  pdl [anonim]

  Ipoteza :

  PNL accepta sa sustina PD-L la guvernare. Fara mari pretenti ! . Apoi, in august, iese din guvern si se intoarce critic fata de guvernare ( guvernare in perioada de criza economica + posturi TV populiste ) si ataca puternic PD-L plus Base ( impreuna cu PSD );
  Iese presedinte cineva de la PSD sau PNL
  ( atentie ! dupa o perioada grea de criza economica orice este posibil ), care pune un prim ministru PSD cu larg consens PNL ( Patriciu ) ?
  Deci o alinata PSD-PNL sacrifica o guvernare de 8 luni pe perioada de criza pentru una de trei ani si ceva ! Cine va castiga ?

  Scenariu ? SF ? Sau poate realitate ?
  • 0 (0 voturi)    
   Basescu (Duminică, 7 decembrie 2008, 10:11)

   stefan v [anonim] i-a raspuns lui pdl

   Cred ca isi va conserva pozitia indiferent de context. Este prea versat. La o adica nu se va da in laturi sa atace cu laturi chiar PD-L. Va castiga al doilea mandat.
 • 0 (0 voturi)    
  Ba da' multi is astia. (Miercuri, 3 decembrie 2008, 10:32)

  omu [anonim]

  Oare chiar avem nevoie de peste 300 de deputati?
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant: UDMR-ul e pus pe tusha (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:55)

  goe [anonim]

  Interesanta situatia: numarul partidelor ce au intrat in Parlament s-a redus la 4 ceea ce pune UDMR-ul pe tusha.
  Intr-adevar, in situatia in care oricare din celelalte 3 partide au nevoie de o singura alianta ca sa obtina confortabil peste 50% atat in Senat cat si in Camera Deputatilor, nimeni nu mai are nevoie de UDMR. O alianta in 3 nu ar insemna decat probleme in plus.
 • 0 (0 voturi)    
  Invataminte (Duminică, 7 decembrie 2008, 10:09)

  stefan v [anonim]

  D-l Basescu face cartile: guvern minoritar cu UDMR, sprijinit de multi parlamentari de la cele 2 partide, ca doar n-o sa voteze lasarea la vatra inainte de a-si recupera cheltuielile. Actualele negocieri sunt praf in ochi, sa demonstreze buna credinta si sa pregateasca explicatia ulterioara: am incercat, daca n-a mers, asta e.

  Schimbarea legii electorale in sensul castigatorul ia totul, o sa aduca si la noi 2 partide mari, stanga si dreapta. In colegii vor fi pusi oameni care sa castige locul I, altfel adio guvernare. Va fi un progres decisiv.
  Incepand cu 2012, sau cu eventuale anticipate, intram si noi in randul tarilor serioase.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by