In prima editie a emisiunii "Discutia de luni", realizata de HotNews.ro si RFI si moderata de Dan Tapalaga, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat ca, pentru realizarea noului guvern, ar putea fi adoptata o a doua "solutie imorala". El nu a exclus ca PD-L sa colaboreze cu PSD, conditia fiind ca partidul condus de Mircea Geoana sa isi doreasca sa-si promoveze in functii gruparea reformista. De profesie sociolog, Lazaroiu a mai afirmat si ca sistemul de vot va trebui schimbat, apreciind ca cel actual este netransparent si ca este, de fapt, doar in mica masura un sistem uninominal.

  • La finalul articolului vezi si cateva inregistrari video din timpul discutiei

Emisiunea "Discutia de luni" poate fi ascultata in fiecare luni, de la ora 19.00, pe frecventele Radio France International.

Asculta inregistrarea primei emisiuni "Discutia de luni"

Descarca emisiunea in format MP3

Fragmente din raspunsurile date de Sebastian Lazaroiu in discutia online cu cititorii HotNews.ro

  • Si eu sunt ingrijorat de efectele acestor campanii de presa care duc la demobilizare si produc un sentiment de oboseala civica.
  • Eu nu sunt membru in nici un partid politic, dar sunt un simpatizant al PD-L. uneori am mai dat un sfat liderilor de acolo. sigur, pe ceea ce ma pricep sa fac. dar multi ar fi surprinsi sa alfe ca de-a lungul timpului au beneficiat de sfaturile mele si oameni de la alte partide.
  • Exista o istorioara de care stiu si eu, legata de sloganul PSD (votezi pentru tine), care a fost "imprumutat" dintr-o strategie initiala a PD-L.
  • Posibil sa nu avem o guvernare de 4 ani, ci de doi ani. Dar e greu de anticipat in acest moment.
  • Stiam ca institutele nu sunt pregatite de noul tip de vot. am mai spus atunci si ca e posibil sa avem o diferenta intre castigatorul dupa votul popular si castigatorul dupa numarul de mandate. (...) Nu a fost vorba de manipulare, ci pur si simplu de superficialitate si o anumita doza de lipsa de profesionalism.
  • Exclud posibilitatea unei manipulari coordonate, pentru ca ii stiu pe multi din cei care lucreaza in aceste institute. Isi permit poate manipulari cu trei-patru saptamani inainte de vot.
  • Eu cred ca trebuie sa fie un premier "politic" (adica dintr-un partid), dar e greu de spus acum cum va fi configurata majoritatea, pentru ca, dupa cum vedeti nu e clar deznodamantul.
  • Oricare scenariu este posibil (combinatii de doua sau trei). Cert e ca avem nevoie de o majoritate puternica.
  • Exista posibilitatea ca PD-L sa obtina mai multi parlamentari decat PSD, chiar daca PSD ar obtine cu 0,5% mai mult decat PD-L. Pe acest sistem de vot. Pe care dl. Geoana l-a votat in Parlament.
  • PNL a avut un mesaj corect, dar cam atat. Un mesaj de partid care vrea sa-si conserve scorul. PSD a "imprumutat" mesajele de PD-L. PD-L a avut un mesaj bun "ei cu ei, noi cu voi", dar cred ca la un moment al campaniei ar fi trebuit sa faca o schimbare a mesajului.
  • PNL este foarte ne-omogen in interior cand vine vorba de coalitii la guvernare. Ca si PSD.

Vezi aici toate raspunsurile lui Sebastian Lazaroiu la intrebarile cititorilor HotNews.ro

Sebastian Lazaroiu despre solutia imorala

Sebastian Lazaroiu despre schimbarea sistemului de vot

Sebastian Lazaroiu despre greselile de la exit poll