Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat in fata a aproximativ sapte mii de participanti la un spectacol de campanie electorala organizat la Sala Sporturilor din Targu-Mures, ca maghiarii nu se pot bucura la 1 decembrie, aceasta data insemnand "70 de ani de agonie", informeaza Mediafax.

Presedintele UDMR a prezentat si o harta a componentei etnice a Transilvaniei, conform recensamantului din 2002, in care teritoriile locuite preponderent de maghiari erau insemnate cu rosu.

"Pata rosie (de pe harta, n.r.) putea fi si mai mare daca nu exista Trianonul in 1920.

Trebuie sa intoarcem roata istoriei. Sa fim uniti in orice clipa pentru viitorul nostru si al copiilor nostri. Ne doare Trianonul si ne doare 1918. Dupa alegeri e sarbatoarea nationala a Romaniei, dar evenimentul nu ne bucura, ne doare, pentru ca acea intorsatura a istoriei a insemnat 70 de ani de agonie. Nimeni sa nu ne ceara sa ne bucuram de aceasta zi, desi o respectam”, a spus Marko Bela.

El a aratat ca, totusi, in 1 decembrie maghiarii ar putea sarbatori victoria in alegeri a UDMR.

In discursul sau, presedintele UDMR a mai spus ca maghiarii sunt doar un milion si jumatate, desi ar fi putut fi trei milioane, dar acestia pot sa reprezinte vointa si mesajul a trei milioane de oameni daca se vor prezenta toti la vot.