Sondajul CSOP, realizat in perioada 19-23 noiembrie, la comanda PD-L, arata ca, dintre respondentii care au declarat ca au o optiune politica (73%), 34% prefera candidatii PD-L, 31% pe cei ai PSD+PC, 21% pe cei ai PNL.

Din cei 73% din esantion care au declarat ca au o optiune electorala, 34% au optat pentru candidati PD-L, 31% pentru candidati PSD+PC, 21% pentru candidati PNL, 7% pentru candidati UDMR, cate 3% pentru PNG-CD si PRM.

Optiunile pentru functia de prim-ministru au grupat intervievatii astfel: 41% l-au ales pe Theodor Stolojan, in timp ce Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu au fost optiunea a cate 25% dintre respondenti.

In ceea ce priveste atitudinile politice ale populatiei, la intrebarea CSOP, cu raspuns multiplu, referitoare la partidele politice care ar trebui sa faca parte din viitorul guvern, 43% dintre respondenti au indicat PD-L, 37% - PSD, iar 29% - PNL.

In studiul CSOP, 53% dintre cei intervievati s-au declarat votanti, 27% indecisi, 17% non-votanti si 3% au preferat varianta “nu stiu/nu raspund”.

Din numarul celor care au declarat ca au o intentie de vot (73% din esantion), 54% au raspuns ca nu cunosc candidatul partidului pe care intentioneaza sa-l voteze, 31% sustin ca il cunosc, iar 9% nu stiu ce inseamna un colegiu electoral.

La intrebarea „In ce masura credeti ca urmatoarea afirmatie este adevarata sau falsa: Presedintele Traian Basescu este cel care numeste primul-ministru dupa alegeri”, 70% au considerat-o adevarata, iar 27% falsa.

De asemenea, 36% dintre intervievati s-au declarat de acord total/partial cu afirmatia „Anul acesta simt ca nu merita sa votez niciun partid sau candidat”, in timp ce 62% s-au declarat in dezacord total/partial.

Cat priveste expunerea populatiei la campania electorala (raspuns multiplu), 72% au indicat ca sursa emisiuni electorale radio/TV, 61% au primit pliante sau materiale electorale de la partid ori candidat, 10% au participat la o intrunire publica, 10% au participat la o serbare ori eveniment organizat de candidat sau partid, 7% au fost contactati acasa, 3% au fost sunati la telefon de candidat ori de echipa partidului.

Intrebati ce partid este cel mai prezent cu afise/panouri electorale, 34% au indicat PSD, 33% - PD-L, 22% - PNL, 7% - alte partide.

Cat priveste evaluarea campaniei electorale a partidelor politice, cea a PSD a fost considerata ca fiind „buna/foarte buna” de 34%, ca fiind „nici buna, nici proasta” de 37% si ca fiind „proasta/foarte proasta” de 24%.

Campania PD-L a fost apreciata ca „buna/foarte buna” de 36%, in timp ce 42% o percep „nici buna, nici proasta”, iar 18% sustin ca este „proasta/foarte proasta”.

In privinta PNL, campania este considerata „buna/foarte buna” de 31%, „nici buna, nici proasta” de 42%, „proasta/foarte proasta” de 22%.

CSOP a masurat si mobilitatea teritoriala a populatiei pe perioada alegerilor parlamentare. Astfel, 75% dintre respondenti sustin ca nu vor pleca din localitate, 2% spun ca vor pleca vineri/sambata si se vor intoarce luni, 3% anunta ca pleaca vineri/sambata, dar se intorc duminica, 1% pleaca duminica si se intorc luni, iar 18% nu stiu inca daca vor pleca sau nu in perioada scrutinului.

La intrebarea „In ultima saptamana, parerea dvs. despre urmatoarele partide s-a schimbat in bine, s-a schimbat in rau sau a ramas la fel”, raspunsurile respondentilor s-au pozitionat astfel: in privinta PSD si PD-L, 15% au apreciat ca s-a schimbat in bine, 13% au considerat ca s-a schimbat in rau, 70% ca a ramas la fel, iar in privinta PNL 13% au afirmat ca s-a schimbat in bine, 14% - s-a schimbat in rau si 72% - a ramas la fel.

Sondajul de opinie a fost realizat in perioada 19-23 noiembrie, pe un esantion de 1.034 persoane. Eroarea de reprezentativitate este de +/-3,1% cu o probabilitate de 0,95.

Directorul Executiv al CSOP, Andrei Musetescu, a declarat, pentru NewsIn, ca sondajul de opinie a fost realizat la cererea PD-L. “Din punctul meu de vedere, intrebarea referitoare la cel care a comandat sondajul nu are nicio relevanta”, a tinut el sa precizeze.