Alianta PSD+PC este cotata cu 35% din voturile romanilor, urmata de PD-L, cu 32% si PNL, cu 21%, potrivit unui sondaj realizat de INSOMAR la comanda Realitatea TV. Sondajul reflecta optiunile electoratului cu o saptamana inaintea alegerilor si a fost realizat intre 21 si 23 noiembrie pe un esantion de 12.494 de persoane, avand o eroare teoretica de +/- 1,5%.

La intrebarea "Cu care dintre candidatii din colegiul dumneavoastra veti vota pentru Camera Deputatilor si pentru Senat", rezultatele sunt urmatoarele:

  • PSD+PC = 35%
  • PD-L = 32%
  • PNL= 21%
  • UDMR = 5%
  • PNG-CD = 3%
  • PRM = 3%

Geoana isi adjudeca un colegiu, cu 66,8%, Tariceanu si Blaga asteapta redistribuirea

Conform a trei sondaje INSOMAR in colegiile in care candideaza Geoana, Tariceanu si Blaga, doar primul ar trece peste pragul de 50% plus unu, in timp ce ceilalti doi ar trebui sa astepte rezultatele redistribuirii mandatelor.

In colegiul 5 Dolj pentru Senat, intentia de vot pentru candidatul PSD, Mircea Geoana, este de 66,8%. Acesta este urmat, la mare distanta, de pedelistul Nicolae Giugea, cu 24,2%, liberala Elena Costea, cu 5,8% si de Lidia Bacea (PRM) 1,4%.

Liderul PSD este mai popular in randul electoratului feminin, cu 70,5% din intentiile de vot, barbatii preferandul in proportie de 63,3%. In ceea ce priveste grupele de varsta, pesedistul are procentajul cel mai bun in randul celor de 65 de ani si peste, cu 73,9%.

Desi Vasile Blaga are 18% avans fata de urmatorul clasat, pedelistul nu trece de pragul de jumatate plus unu din intentia de vot a celor arondati colegiului 5 Bucuresti pentru Senat. Blaga ar intruni, conform sondajului INSOMAR, 42,6% din voturi, urmat de Constantin Traistaru (PSD+PC)-24% si de Danut Ioan Fleaca (20,9%). Blaga este mai popular in randul tinerilor, cu o cota de 46,8%, pe cand cei din intervalul 50-64 de ani sunt inclinati sa-l voteze in proportie de numai 40,3%.

In colegiul 4 Ilfov pentru Camera Deputatilor, presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, are rivali destul de bine situati in sondajul INSOMAR. Premierul ar intruni 34,6% din voturile exprimate in acest colegiu, iar pesedista Ioana Viorica Mates ar obtine 29,3% dintre optiuni. Cu numai trei procente in minus, pe locul trei se claseaza candidatul PD-L, Sorin Minea.

Scorul relativ strans se explica si prin popularitatea mai mare a candidatei PSD in electoratul feminin, de 32,5%, la numai doua procente de Tariceanu. O alta cauza este descresterea popularitatii premierului odata cu varsta celor chestionati. In cadrul grupei de varsta 65 de ani si peste, scorul lui Tariceanu scade la 22,4%, in timp ce al lui Mates ajunge la 49,5%.