48% dintre romani se declara impotriva unei republici prezidentiale, in care seful statului sa fie si cel al Guvernului, releva un sondaj al Biroului de Cercetari Sociale dat publicitatii duminica si citat de agentia NewsIn. In schimb, 53,2% dintre cei intervievati sustin ideea ca Parlamentul sa fie unicameral.

La intrebarea „Sunteti de acord sau impotriva ca presedintele tarii sa fie si seful Guvernului (republica prezidentiala)”, 48% dintre respondenti se declara impotriva, 29,2% sunt de acord, iar 21,8% spun ca le este indiferent.

Potrivit studiului BCS, 53,2% dintre intervievati s-au declarat de acord cu „adoptarea unui Parlament unicameral”, in timp ce 22,4% s-au aratat impotriva si 24,4% au raspuns ca le este indiferent.

In cercetarea BCS, 64,5% dintre cei intervievati sunt impotriva alcatuirii viitorului guvern din experti straini, 19,4% sunt de acord, iar 16,1% sunt indiferenti.

In ceea ce priveste revenirea la votul pe liste de partid, 47,8% dintre respondenti s-au declarat impotriva, 24% au spus ca sunt de acord, celorlalti (28,2%) fiindu-le indiferent.

Sondajul BCS a fost realizat pe un esantion de 1.156 de persoane, cu o marja de eroare de +/- 3%, in perioada 17-21 noiembrie, la cererea Fundatiei Societatea Civila.