Intalnire online

VIDEO AUDIO  Theodor Stolojan a raspuns on-line cititorilor HotNews.ro: Romanii au de ales intre PSD si PD-L

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 21 noiembrie 2008, 12:30 Actualitate | Politic


Theodor Stolojan
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Theodor Stolojan a dialogat vineri cu cititorii HotNews.ro pe teme politice si economice. Timp de o ora, el a raspuns unei parti din numeroasele intrebari puse pe parcursul a doua zile, facand referiri atat la solutionarea unor probleme actuale cat si la planurile pe care le are ca posibil premier. Stolojan i-a atacat pe Calin Popescu Tariceanu si pe presedintele PSD Mircea Geoana, spunand ca acestia sunt mai interesati de propriul viitor politic decat de strategia pentru Romania.
Theodor Stolojan va raspunde si altor intrebari postate de cititori, iar raspunsurile vor fi trimise in perioada urmatoare.

Principalele idei ale intalnirii

 • PD-L si eu personal suntem pentru respectarea si garantarea drepturilor de proprietate. In consecinta ne-am luat angajamentul, prin programul de guvernare, ca in 2 ani sa rezolvam toate dosarele privind retrocedarile de proprietate sau despagubiri.
 • Trebuie obligata aceasta companie (Bechtel, n.r) sa execute la termen si de calitate lucrarile, iar Romania sa traga concluziile ca niciodata un asemenea contract pentru o lucrare publica de o asemenea valoiarea mare, miliarde de euro, sa nu mai fie acordat unei companii asa cum a facut guvernul PSD prin incredintare directa, fara licitatie.
 • Guvernul Tariceanu a avut resurse la dispozitie cum nu a avut niciun alt guvern in perioada postdecembrista si a realizat numai 5 km de autostrada.
 • Domnul Tariceanu nu a promovat in Parlament doua legi privind salarizarea unitara a functionarilor publici si a personalului contractual din sectorul bugetar.
 • Dorim sa modificam legea achizitiilor publice.
 • Pe 30 noiembrie, romanii vor avea de ales pe partea stanga PSD-ul (...) si partea dreapta PD-L.
 • 80% din candidatii PD-L pentru Parlamentul Romaniei sunt oameni care nu au mai candidat pentru Parlamentul Romaniei.
 • Unele masuri luate de guvernul Tariceanu le vom mentine, de exemplu masurile privind sustinerea IMM-urilor, care sunt cele mai lovite in criza.
 • Am sustinut intotdeauna ca Romania are nevoie de o taxa care sa previna poluarea si a carei marime sa fie rezonabila, adaptata nivelului veniturilor care exista in Romania astazi. Taxa de poluare astazi nu intruneste aceste conditii.
 • Previziunile actuale prevad a doua jumatate a anului 2009 ca inceputul redresarii economice in tarile dezvoltate.
 • Spre deosebire de domnul Geoana si domnul Tariceanu, pe care ii intereseaza foarte mult viitorul lor politic in special si nu viitorul Romaniei, pe mine ma intereseaza buna guvernare.
 • Criza actuala a demonstrat inca o data ca cine este in afara zonei euro este mult mai vulnerabil.
Cititi toate intrebarile cititorilor aici.

Cum va putea interveni statul in relatia client - banca

Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, spune ca programul PNL a fost realizat de ministere si asamblat la partid. El spune ca textul contine parti “foarte amuzante”, in care Guvernul este criticat ca n-a acordat suficiente resurse pentru constructia de autostrazi. 

Theodor Stolojan a explicat cum va putea interveni statul in relatia client/banca pentru a acorda un ragaz de doi ani celor care nu-si mai pot plati ratele, a criticat usurinta cu care bancile au acordat credite de consum, a comentat declaratia lui Ion Tiriac, care propunea nationalizarea resurselor ca masura anti-criza, si a explicat cum vede formarea rapida a viitorului Guvern.

Asculta interviul cu Theodor Stolojan

PDL va pastra cota unica de 16%


 • Theodor Stolojan a mai declarat ca PD-L, daca va ajunge la guvernare, va pastra cota unica de 16% si ca informatiile referitoare la faptul ca BNR pledeaza, in contextul crizei financiare, pentru o cota de 19% ar fi dorinta Fondului Monetar International.
 • Agentia Newsin a difuzat o stire pe 13 noiembrie, potrivit careia surse din Banca Nationala a Romaniei ar fi declarat ca, dupa alegerile din 30 noiembrie, noul executiv va trebui sa creasca in 2009 toate taxtele, inclusiv cota unica, la nivelul de 19 %, pentru a face fata crizei care va afecta economia romaneasca.

Eu n-am vazut un raport scris, semnat de guvernatorul Bancii Nationale in acest sens. Pentru mine, acest gen de surse imi spun in singur lucru. Dupa cum stiti, in Romania a fost o misiune a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale care au examinat situatia financiara in care se afla Romania. Ei n-au dorit sa faca un comunicat public la plecare. Banuiesc ca aceste zvonuri cam coincid cu ce stim noi ca doreste FMI-ul. FMI-ul, cand ajunge intr-o tara care se afla in necazuri, are doua retete simple. Una, cum a aplicat-o in Ungaria, cresterea dobanzilor cu cel putin 3 puncte procentuale, si a doua, majorarea impozitelor pentru a reduce consumul. Asta este reteta FMI-ului pe care o cunoastem, si banuiesc ca aceste informatii pe surse nu reflecta decat discutii pe care specialisti le-au avut cu aceste delegatii”, a declarat Theodor Stolojan, prezent in studioul multimedia HotNews.roStolojan a caraterizat cota unica drept una dintre “masurile excelente ale Aliantei Dreptate si Adevar".

Potrivit reprezentantilor BNR, citati de agentia Newsin, deficitul bugetar se va apropia de sau chiar va depasi 3% din PIB in 2008. "Vom solicita o crestere a nivelului taxelor in 2009, cel mai probabil la 19%, pentru ca va fi aproape imposibil sa mai mentinem deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut, din cauza crizei economice care va afecta Romania si a cresterii cheltuielilor bugetare", au precizat, pentru NewsIn, surse din banca centrala.

In prezent, cota unica din Romania este de 16%, iar o eventuala majorare la 19% ar duce-o la nivelul celei din Slovacia, tara care va intra in zona euro de la 1 ianuarie 2009.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • pentru Ionut (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:05)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @pentru Ionut

  Noi am facut programul de guvernare al PD/L bazat pe 3 scenarii de crestere economica, 7%, 6% si 4%. Consideam ca acum trebuie sa ne axam pe scenariul cu crestere economica 4% si in acest scenariu am luat in calcul cresteri de scenarii nu numai pentru functionarii publici, pentru ca este vorba de intregul sector bugetar, unde intra si sanatate, si educatie, si cultura si administratie publica, iar procentele sunt cele pe care sindicatele le-au convenit in ultima vreme. Deci discutam la administratia publica de 20-25%, la sanatate undeva in jurul cifrei de 27%, iar la profesori 50%. Insa aceste cresteri de salarii vor fi efectuate o data cu declansarea reformelor radicale in domeniul respectiv, pentru a ajunge la performanta si la eliminarea risipei banului public.

 • pentru ionut (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:06)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru Ionut - continuare

  In Romania noi suferim consecintele crizei economice si a recesiunii economice de pe plan mondial. Previziunile actuale prevad a doua jumatate a anului 2009 ca inceputul redresarii economice in tarile dezvoltate si care va avea efectele corespunzatoare si pentru noi.

 • pentru j (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:08)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @pentru j

  In legatura cu afirmatia facuta de domnul Flutur ca aveam nevoie de o lege pentru sectorul bugetar prin care bugetarii sa fie platiti in functie de productivitate, exista o relatie intre salariu si performanta obtinuta de catre fiecare functionar. Iar indicatorii de performanta sunt specifici fiecarui sector.

  De exemplu, daca suntem in sanatate, avem atat pentru intregul sector de sanatate indicator care vizeaza de exemplu mortalitatea infantila, unde suntem in urma tarilor dezvoltate, cat si la nivelul fiecarui doctor, cu privire la calitatea actului medical.

  Evaluarile trebuie facute semenstrial.

 • pentru Radu (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:11)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @pentru Radu

  Urmatorii 4 ani sunt decisivi pentru Romania pentru a castiga batalia cu productivitatea si competitivitatea, sustinand in acest fel cresterea veniturilor. De aceea vom da un semnal clar firmelor, prin scutirea de impozit a profitului reinvestit in tehnologii noi, echipamente, utilaje si resurse umane. Deci nu in masini scumpe si vile facute pe firme.

  De asemenea vom elimina 100 de taxe, Romania fiind pe primul loc pe lume in ceea ce priveste numarul de impozite si taxe.

 • pentru IonescuG si Gusti (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:15)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @pentru IonescuG si Gusti

  Am sustinut intotdeauna ca Romania are nevoie de o taxa care sa previna poluarea si a carei marime sa fie rezonabila, adaptata nivelului veniturilor care exista in Romania astazi.

  Taxa de poluare astazi nu intruneste aceste conditii. De exemplu, la masinile care polueaza cel mai mult, taxa este mai mica decat la masinile care polueaza mai putin. De aceea, la guvernare vom veni cu o lege noua, care sa aseze taxa de poluare pe aceste principii.

  Pe perioada de criza vom mentine aceasta masura de suspendare luata de guvernul Tariceanu la inititativa presedintelui Traian Basescu, dar vom veni cu o lege noua, care intr-adevar sa restabileasca relatia intre taxa si poluare, dupa modelele existente in Franta, Italia.

  Deci taxa va fi mai mica decat in prozent si vom inlatura deficienta fundamentala pe care o aretaxa actuala, de a nu fi legata, de fapt, de poluare.

 • pentru Baciu Ciprian (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:19)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru Baciu Ciprian

  Unele masuri luate de guvernul Tariceanu le vom mentine, de exemplu masurile privind sustinerea IMM-urilor, care sunt cele mai lovite in criza.

  Domnul Tariceanu a a precizat ca reducerea TVA cu 5% e pentru locuinte sociale. Noi vom respecta principiul ca orice masura de sprijin financiar sa fie data numai pentru persoane sau grupuri de persoane defavorizate. Si am spus clar in programul de guvernare ca vom sprijini tinerii pentru cumpararea sau constructia primei locuinte. Vom sprijini persoanele care au fost obligate sa-si paraseasca locuintele deoarece acestea au fost retrocedate proprietarilor. Si, evident, cazurile sociale. Noi nu mergem prin masuri generale, ca domnul Tariceanu, sau cum propune domnul Geoana, reducerea TVA si la painea cumparata si de domnul Tariceanu si de domnul Geoana.

  Masurile de protectie sociala vrem sa le facem asa cum sunt regulile in economia de piata, indreptate spre persoanele aflate in suferinta.

 • pentru Borat (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:22)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @pentru Borat

  80% din candidatii PD-L pentru Parlamentul Romaniei sunt oameni care nu au mai candidat pentru Parlamentul Romaniei, deci candidati noi.

  Ceea ce noi am urmarit in politica de resurse umane a fost sa promovam tineri, oameni care au demonstrat ca au obtinut deja rezultate bune in activitatea profesionala si oameni care au militat pentru valorile PD-L, au luptat pentru aceste valori.

  Candidaturile PD/L pentru Parlament au fost stabilite democratic, pe baza propunerilor organizatiilor judetene. In masura in care unii candidati nu au intrunit criteriile pe care organizatiile nonguvernamentale le-au avut in vedere sunt restranse ca numar, majoritatea candidatilor nostri sunt oameni care nu se afla pe aceste liste.

 • pentru Ion Ionescu (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:25)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru Ion Ionescu

  Am avut un sistem democratic in partid, prin care orice nemultumire exprimata a fost luata in considerare la nivel de organizatie oraseneasca sau judeteana sau la nivelul conducerii centrale a PD-L unde s-au gasit solutiile potrivite pentru fiecare nemultumire in parte.

  Sigur ca unii sau altii poate ca in continuare au ramas sau au fost nemultumiti de o solutie sau alta. Eu va asigur ca a existat acest proces democratic de solutionare a unor nemultumiri exprimate.

 • pentru Cris (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:29)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru Cris

  Esential pentru Romania, in urmatorii 4 ani, este de a inlocui proasta guvernare a domnului Tariceanu cu o buna guvernare. Domnul Tariceanu lasa Romania nepregatita in fata crizei internationale, cu rating in ce priveste mediul investitonal la nivelul de investitii speculative, un sistem bugetar in haos in ce priveste drepturile salariale si cu o risipa a banului public nemaintalnita. Buna guvernare va fi asigurata de PD-L, iar eu, in calitate de candidat la functia de prim-ministru al acestui partid, imi asum responsabilitatea de a realiza o buna guvernare.

 • pentru aa (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:32)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ Pentru aa

  Cred cu tarie in valorile liberale, in libertatea individului, in libertatea de initiativa, in proprietatea privata, in competitie si in statul de drept. In acelasi timp, a fi liberal nu inseamna sa fi nepasator la grupurile de persoane vulnerabile sau la persoanele vulnerabile.

 • fonduri europene pentru agricultura (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:34)
  maria [anonim]

  Ce masuri aveti in vedere pentru reformarea Ministerului Agriculturii si APDRP-ului, avand in vedere gradul de incompetenta si incapacitatea manageriala a acestor institutii in gestionarea fondurilor europene destinate agriculturii.Se stie in acest moment ca principala cauza a incapacitatii atragerii finantarilor destinate dezvoltarii si modernizarii agriculturii ca ramura de baza a economiei nationale,este incompententa si birocratia celor doua instititutii.Multa bafta in teformarea unui sistem anchilozat,in care nepotismul si incompetenta fac casa buna.Multumesc

 • pentru andra (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:34)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru andra

  Toate tarile din Balcani vor deveni state membre al UE si acesta trebuie sa fie obiectivul nostru, de a sprijini aceste tari sa devina state membre al UE, inclusiv Turcia.

  Cred ca piata unica europeana este cea mai buna modalitate pentru ca Romania sa se afirme din punct de vedere economic, impreuna cu celelalte tari din Balcani.

 • cod fiscal (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:35)
  cristi [anonim]

  Buna ziua
  In momentul de fata o societate comerciala in momentul in care emite o factura este automat "datoare" la buget cu TVA, impozit, etc. indiferent daca a incasat sa nu sumele respective, ceea ce duce la un dezinteres total din partea statului in a te ajuta sa-ti incasezi sumele facturate. ( lipsa unei legislatii coerente si adecvate ).
  Din cate stiu suntem singura tara din Europa cu acest sistem.
  Credeti ca vom putea ajunge in timpul cat veti fi premier la o schimbare fundamentala in acest sens, adica datoriile la buget sa fie obligatorii in momentul incasarii sumelor facturate?
  Multumesc

 • pentru coins.ro (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:37)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru coins.ro

  Pe 30 noiembrie, romanii vor avea de ales pe partea stanga PSD-ul, un partid nereformat, un partid care doreste din nou sa renunte la cota unica de impozitare, un partid caruia i-ar place din nou un capitalism de stat, care poate fi devalizat si partea dreapta PD-L, un partid care doreste sa lupte impotriva coruptiei in continuare, care doreste sa creasca neniturile populatiei pe seama cresterii productivitatii si competitivitatii. Sper ca oamenii sa voteze pentru PD-L, sa putem forma un guvern cu ministri din PD-L, sa nu fim obligati sa facem aliante si sa purtam intreaga responsabilitate politica pentru guvernare.

 • pentru cristi (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:39)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru Cristi

  Dorim sa modificam legea achizitiilor publice astfel incat o firma care a pierdut licitatia publica sa nu mai poata sa santajeze firma care a castigat licitatia publica, obligand-o sa-i dea o cota din contract prin amenintarea, in caz contrar, a contestarii in justitie a licitatiei publice.

 • Cum ii raspundeti lui Mircea Geoana (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:40)
  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Chiar acum, in timpul dezbaterii on-line, liderul PSD Mircea Geoana va acuza, intr-o conferinta de presa, ca sunteti "folosit, la fel ca in 2004, pe post de iepure" si ca PD-L "ar trebui sa spuna care este adevaratul candidat"

 • pentru George Pusca (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:43)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  Domnul Tariceanu nu a promovat in Parlament doua legi privind salarizarea unitara a functionarilor publici si a personalului contractual din sectorul bugetar. In acest fel a fost posibila situatia de haos creata in sectorul bugetar, cu privire la salarii, ajungandu-se la salarii total nesimtite in multe agentii guvernamentale, salarii de mii si mii de euro pe luna. Rezultatul, din pacate este cresterea in ritmuri mai mari a salariilor in sectorul pubic, decat in cel privat, situatie nefavorabila dezvoltarii in perspectiva a Romaniei.

  Cu alte cuvinte stimulenetele azi nu sunt sa lucrezi in sectorul privat, ci sa lucrezi in sectorul public.

 • economie (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:44)
  petre [anonim]

  1. In scenariile dvs economice ati luat in calcul trecerea cat mai rapida la euro ? Puteti avansa o data realista ?
  2. Nu credeti ca ar trebui luat in considerare un scenariu economic mai pesimist - criza ec.pana in 2010 , imprumut FMI cu conditii dure , ajustarea deficitului comercial mai rapida , crestere economica 1-2 % , etc

 • pentru ovidiu (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:55)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  1. Guvernul Tariceanu a avut resurse la dispozitie cum nu a avut niciun alt guvern in perioada postdecembrista si a realizat numai 5 km de autostrada. Noi, PD-L, ne asumam angajamentul de a realiza 836 km de autostrada, inclusiv autostrada de la vest, Nadlac, pana la Constanta.

  2. Ca si dumneavoastra, facand drumetii montane, sunt deranjat de zgomotul si aparitia ATV-urilor unde te astepti mai putin. Avem nevoie de o reglementare clara a zonelor unde se permite accesul acestora.

 • pentru cosmin (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:59)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  Starea drumurilor in Romania este esecul cel mai evident al guvernarii actuale. De aceea, in programul nostru de guvernare avem prevederi clare cu privire la realizarea a 836 de km de autostrada si modernizarea a circa 10.000 de km de drumuri judetene si nationale.

  Autostrada Transilvania este o necesitate, iar proiectantul si constructorul trebuie sa intre in executia de buna calitate a autostrazii respective.

  S-a mai renegociat o data acest contract, ce trebuie facut acum: trebuie obligata aceasta companie sa execute la termen si de calitate lucrarile, iar Romania sa traga concluziile ca niciodata un asemenea contract pentru o lucrare publica de o asemenea valoiarea mare, miliarde de euro, sa nu mai fie acordat unei companii asa cum a facut guvernul PSD prin incredintare directa, fara licitatie.

 • pentru intrebarile legate de casele nationalizate (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:03)
  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  PD-L si eu personal suntem pentru respectarea si garantarea drepturilor de proprietate. In consecinta ne-am luat angajamentul, prin programul de guvernare, ca in 2 ani sa rezolvam toate dosarele privind retrocedarile de proprietate sau despagubiri. O problema aparte, asupra careia avem o mai mica capacitate de actiune sunt dosarele care se afla in justitie, in diferte etape ale procedurilor judiciare.

  In acelasi timp, eu personal regret ca nici acest guvern, dar nici altele, nu au stabilit ca o prioritate acordarea de facilitati pentru constructia de locuinte cu prioritate pentru cei care au trebuit sa paraseasca casele confiscate abuziv de fostul regim comunist si care au fost retrocedate proprietarilor de drept.

  Noi avem in programul nostru de guvernare sustinerea unui asemenea program.

6604 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Tariceanu (Vineri, 21 noiembrie 2008, 12:53)

  endoxin [anonim]

  Ar fi convenabil un premier de sacrificiu pentru perioada crizei? Eventual chiar Tariceanu.
 • +3 (3 voturi)    
  Coruptia este foarte mare in Romania (Vineri, 21 noiembrie 2008, 12:56)

  Razvan007 [utilizator]

  Romania nu are nevoie de nimic decat o reducere semnificativa a nivelului coruptiei. In prezent suntem ca un alergator de performanta care fuge cu o punga pe cap. Lipsa de oxigen duce la reducerea drastica a performantelor.

  Nu suntem handicapati ca natie, nu suntem cu nimic mai prejos decat altii insa ne trebuie in fruntea tarii cu o atitudine intransigenta fata de coruptie. Acest om trebuie sa fie nu numai intransigent fata de coruptie, dar trebuie se fie suficient de creativ pentru a crea sisteme care sa functioneze foarte bine intr-un mediu corupt. Concret, exista foarte multe licitatii falsificate in Romania. Ce puteti face pentru a preintampina acest fenomen si pentru a-i baga la puscarie pe toti cei care sunt implicati in asa ceva ?

  Din cauza acestui "fenomen" foarte multi bani se pierd si ca urmare nu suntem in stare sa construim autostrazi, spitale, drumuri ... mai nimic. De muncit se munceste in tara dar banii se pierd in coruptie.

  Ce puteti face din aceste puncte de vedere ?
  • 0 (0 voturi)    
   s (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 10:56)

   a [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   ba sa avem pardon. Suntem mai prejos ca natie. Suntem...e suficient sa te uiti in urma cu 100 de ani si sa vezi ca nu ne-am schimbat (ca natie) absolut deloc...aceiasi nesimtiti, hoti, mincinosi si lasi.
   O intrebare de actualitate: Eu cu cine votez ?
  • +1 (1 vot)    
   Well said! (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 13:52)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui Razvan007

   > Romania nu are nevoie de nimic decat o
   > reducere semnificativa a nivelului coruptiei. In
   > prezent suntem ca un alergator de performanta
   > care fuge cu o punga pe cap. Lipsa de oxigen
   > duce la reducerea drastica a performantelor.

   Again, well said. Parerea mea e ca chiar daca nu va fi o guvernare perfecta, e clar ca o guvernare PDL e cea mai potrivita pentru a duce macar la reducerea coruptiei.

   De ce cred eu asta:

   1) In ai ceva mai bine de doi ani cat a fost in opozitie, PDL nu s-a erodat, ceea ce pt. mine inseamna ca PDL e format cel putin in buna masura de oameni care vor ceva si se tin de ceva-ul ala. Daca erau doar oportunisti si afaceristi corupti, majoritatea erau acuma la PSD sau PNL.

   2) Singura perioada in istoria post-'89 a Romaniei in care justitia si-a permis sa latre tare a fost cea in care la guvernare a fost si PD. Chiar si dupa ce a iesit PD de la guvernare, in continuare justitia a latrat tare, cand a apucat, si relativ greu i-a fost bagat pumnul in gat, date fiind mecanismele introduse de ministrul Macovei.

   Asa ca eu astept cu nerabdare o noua guvernare PDL, care sa reinceapa efortul de a face justitia sa functioneze. Fara o justitie functionala n-o sa avem niciodata o economie functionala si un sistem social decent.
 • +2 (2 voturi)    
  infrastructura rutiera (Vineri, 21 noiembrie 2008, 12:58)

  cosmin [anonim]

  Domnule Stolojan
  Care sunt proiectele PD-L ului in ceea ce priveste infrastructura rutiera din Romania, stiuta fiind starea ei actuala raportata la numarul de autovehicole.
  Cum priviti dumneavoastra contractul cu Bechtel aceasta capusa gigantica a bugetului tarii. Multumesc
  PS : Dorim un raspuns foarte realista din partea PD-L ului.
  • -1 (1 vot)    
   pentru cosmin (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:59)

   Theodor Stolojan [hotnews.ro] i-a raspuns lui cosmin

   Starea drumurilor in Romania este esecul cel mai evident al guvernarii actuale. De aceea, in programul nostru de guvernare avem prevederi clare cu privire la realizarea a 836 de km de autostrada si modernizarea a circa 10.000 de km de drumuri judetene si nationale.

   Autostrada Transilvania este o necesitate, iar proiectantul si constructorul trebuie sa intre in executia de buna calitate a autostrazii respective.

   S-a mai renegociat o data acest contract, ce trebuie facut acum: trebuie obligata aceasta companie sa execute la termen si de calitate lucrarile, iar Romania sa traga concluziile ca niciodata un asemenea contract pentru o lucrare publica de o asemenea valoiarea mare, miliarde de euro, sa nu mai fie acordat unei companii asa cum a facut guvernul PSD prin incredintare directa, fara licitatie.
 • +1 (1 vot)    
  Incepe dezbaterea (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:00)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Buna ziua. Domnul Theodor Stolojan se afla in redactia Hotnews.ro pregatit sa raspunda la intrebari. Incepem.
  • 0 (0 voturi)    
   Atentie dl.Stolojan (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:28)

   costi [anonim] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Nu uitati :
   1. Toate contractele de materii prime de baza cu exceptia titei si otel cu livrare Martie si Aprilie 2009 si-au revenit la normal .
   2. Toate bugetele pe 2009 au fost estimate la un pret pe baril care nu mai corespunde.
   3.Pretul titeiului nu mai contine speculatii.
   4.Arabii si rusii nu mai au cash .
   Toate acestea duc spe gandul ca totul se va redresa mai repede decat se gandesc unii.
   Asta este speranta de care au nevoie romanii .Nu de scenarii catastrofice.
   Incurajatii
 • +1 (1 vot)    
  7 intrebari (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:01)

  Addy [utilizator]

  1. Care sunt cele mai importante 5 initiative pe care le veti lua in primele 100 de zile de guvernare ?

  2. Ce masuri veti lua pentru a grabi lucrarile la Autostrada A3, respectiv inceperea lucrarilor la A4 si A5 ?

  3. Cei care nu vor mai avea de munca in strainatate se vor intoarce in tara. Ce politici veti duce pentru a-i reintegra pe acestia in piata muncii din Romania ?

  4. In ceea ce priveste politica energetica a Romaniei, pentru care proiect optati : Nabucco sau South Stream ?

  5. Despre turismul din Romania intotdeauna s-a spus ca are un potential imens . Ce veti face pentru a fructifica acest potential ?

  6. Credeti ca Romania poate indeplini criteriile Maastricht mai devreme de 2014 ?

  7. Ce solutii propuneti pentru a opri cresterea deficitului de cont curent ?
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Ionut (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:05)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @pentru Ionut

  Noi am facut programul de guvernare al PD/L bazat pe 3 scenarii de crestere economica, 7%, 6% si 4%. Consideam ca acum trebuie sa ne axam pe scenariul cu crestere economica 4% si in acest scenariu am luat in calcul cresteri de scenarii nu numai pentru functionarii publici, pentru ca este vorba de intregul sector bugetar, unde intra si sanatate, si educatie, si cultura si administratie publica, iar procentele sunt cele pe care sindicatele le-au convenit in ultima vreme. Deci discutam la administratia publica de 20-25%, la sanatate undeva in jurul cifrei de 27%, iar la profesori 50%. Insa aceste cresteri de salarii vor fi efectuate o data cu declansarea reformelor radicale in domeniul respectiv, pentru a ajunge la performanta si la eliminarea risipei banului public.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru ionut (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:06)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru Ionut - continuare

  In Romania noi suferim consecintele crizei economice si a recesiunii economice de pe plan mondial. Previziunile actuale prevad a doua jumatate a anului 2009 ca inceputul redresarii economice in tarile dezvoltate si care va avea efectele corespunzatoare si pentru noi.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru j (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:08)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @pentru j

  In legatura cu afirmatia facuta de domnul Flutur ca aveam nevoie de o lege pentru sectorul bugetar prin care bugetarii sa fie platiti in functie de productivitate, exista o relatie intre salariu si performanta obtinuta de catre fiecare functionar. Iar indicatorii de performanta sunt specifici fiecarui sector.

  De exemplu, daca suntem in sanatate, avem atat pentru intregul sector de sanatate indicator care vizeaza de exemplu mortalitatea infantila, unde suntem in urma tarilor dezvoltate, cat si la nivelul fiecarui doctor, cu privire la calitatea actului medical.

  Evaluarile trebuie facute semenstrial.
 • +1 (1 vot)    
  pentru Radu (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:11)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @pentru Radu

  Urmatorii 4 ani sunt decisivi pentru Romania pentru a castiga batalia cu productivitatea si competitivitatea, sustinand in acest fel cresterea veniturilor. De aceea vom da un semnal clar firmelor, prin scutirea de impozit a profitului reinvestit in tehnologii noi, echipamente, utilaje si resurse umane. Deci nu in masini scumpe si vile facute pe firme.

  De asemenea vom elimina 100 de taxe, Romania fiind pe primul loc pe lume in ceea ce priveste numarul de impozite si taxe.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru IonescuG si Gusti (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:15)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @pentru IonescuG si Gusti

  Am sustinut intotdeauna ca Romania are nevoie de o taxa care sa previna poluarea si a carei marime sa fie rezonabila, adaptata nivelului veniturilor care exista in Romania astazi.

  Taxa de poluare astazi nu intruneste aceste conditii. De exemplu, la masinile care polueaza cel mai mult, taxa este mai mica decat la masinile care polueaza mai putin. De aceea, la guvernare vom veni cu o lege noua, care sa aseze taxa de poluare pe aceste principii.

  Pe perioada de criza vom mentine aceasta masura de suspendare luata de guvernul Tariceanu la inititativa presedintelui Traian Basescu, dar vom veni cu o lege noua, care intr-adevar sa restabileasca relatia intre taxa si poluare, dupa modelele existente in Franta, Italia.

  Deci taxa va fi mai mica decat in prozent si vom inlatura deficienta fundamentala pe care o aretaxa actuala, de a nu fi legata, de fapt, de poluare.
  • -1 (1 vot)    
   Taxa de poluare (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:25)

   IonescuG [utilizator] i-a raspuns lui Theodor Stolojan

   Stimate D-le Theodor Stolojan,

   Poate o sa va ganditi ca aceasta taxa sa fie inclusa in impozitul anual platit de orice contribuabil Roman,este solutia functionala in mai toate statele Europene.
   Referitor la cei ce au platit taxa abuziv si cu o valoare uriasa,poate noul Guvern condus de Dvs.se va gandi lo o modalitate de returnare esalonata a contravalorii ei pe o perioada de timp limitata.
   Va multumesc pentru raspunsul Dumneavoastra.

   Cu deosebita Stima si Consideratie.
  • 0 (0 voturi)    
   Multumesc (Vineri, 21 noiembrie 2008, 18:31)

   Gusti [anonim] i-a raspuns lui Theodor Stolojan

   Multumesc pentru raspuns, dar acesta este foarte vag, din pacate!
   Nu stiu cum este taxa in Italia, in Franta am inteles ca sint in vigoare o serie de masuri care incurajeaza cumparatorul sa ia o masina noua, care polueaza mai putin, spre deosebire de Romania unde cumparatorul este "pedepsit" daca ia o masina veche.
   Nu ar fi mai corect ca aceasta taxa de poluare sa fie inclusa in pretul benzinei? De asemenea, nu ar fi mai corect ca taxa de poluare sa fie calculata de RAR pe baza valorilor exacte, efective, masurate la teava de esapament? Intreb asta pentru ca pentru masinile mai vechi exista posibilitatea montarii unui catalizator care de exemplu, poate "aduce" un motor non-Euro la nivelul unuia Euro 2.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce ? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:18)

  aa [anonim]

  de ce nu va asumati o intalnire cu electoratul?
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Baciu Ciprian (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:19)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru Baciu Ciprian

  Unele masuri luate de guvernul Tariceanu le vom mentine, de exemplu masurile privind sustinerea IMM-urilor, care sunt cele mai lovite in criza.

  Domnul Tariceanu a a precizat ca reducerea TVA cu 5% e pentru locuinte sociale. Noi vom respecta principiul ca orice masura de sprijin financiar sa fie data numai pentru persoane sau grupuri de persoane defavorizate. Si am spus clar in programul de guvernare ca vom sprijini tinerii pentru cumpararea sau constructia primei locuinte. Vom sprijini persoanele care au fost obligate sa-si paraseasca locuintele deoarece acestea au fost retrocedate proprietarilor. Si, evident, cazurile sociale. Noi nu mergem prin masuri generale, ca domnul Tariceanu, sau cum propune domnul Geoana, reducerea TVA si la painea cumparata si de domnul Tariceanu si de domnul Geoana.

  Masurile de protectie sociala vrem sa le facem asa cum sunt regulile in economia de piata, indreptate spre persoanele aflate in suferinta.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:19)

  Alex [anonim]

  Care este principala ingrijorare a dv,privind Romania ca ansamblu.Economia sau dezvoltarea altor ramuri ?
 • 0 (0 voturi)    
  de ce 1 (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:20)

  aa [anonim]

  De ce domnule Stolojan PDL-ul nu are pozitii consecvente asupra unor subiecte cum e taxa auto,
  introdusa de Sulfina Barbu,apoi combatuta de PDL in luna februarie in motiune de cenzura si acum are o alta pozitie sustinand scoaterea ei doar pentru autoturismele noi?
 • 0 (0 voturi)    
  cate taxe ? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:22)

  aa [anonim]

  cate taxe au fost introduse pentru a elimina gaurile din buget datorate de taxa unica promovata si introdusa de organizatia D.A. PNL +PD
 • 0 (0 voturi)    
  Subiect de negociere (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:22)

  www.khris.ro [utilizator]

  D-le Stolojan, cum comentati ideea care circula de ceva vreme, idee confirm careia veti fi subiect de negociere cu PNL in ceea ce priveste functia de PM, in sensul ca PDL renunta la dv, PNL la Tariceanu iar premier va deveni o alta persoana

  Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Borat (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:22)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @pentru Borat

  80% din candidatii PD-L pentru Parlamentul Romaniei sunt oameni care nu au mai candidat pentru Parlamentul Romaniei, deci candidati noi.

  Ceea ce noi am urmarit in politica de resurse umane a fost sa promovam tineri, oameni care au demonstrat ca au obtinut deja rezultate bune in activitatea profesionala si oameni care au militat pentru valorile PD-L, au luptat pentru aceste valori.

  Candidaturile PD/L pentru Parlament au fost stabilite democratic, pe baza propunerilor organizatiilor judetene. In masura in care unii candidati nu au intrunit criteriile pe care organizatiile nonguvernamentale le-au avut in vedere sunt restranse ca numar, majoritatea candidatilor nostri sunt oameni care nu se afla pe aceste liste.
 • -1 (1 vot)    
  intrebari (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:24)

  adrian [anonim]

  Buna ziua,in contextul evenimentelor de la mina Petrila va rog sa-mi spuneti ce masuri veti lua in calitate de premier(eu sunt convis ca d-voastra ve-ti fi) pentru ca si conditiile de lucru ale minerilor sa se inbunatateasca ,sa creasca investitiile etc....O alta intrebare ,va rog sa-mi spuneti care este si care va fi pozitia d-voastra referitoare la legea cu care se maresc salariile profesorilor.Mmultumesc si astept raspuns(pe care am sa-l tiparesc si am sa-l pastrez)
 • +1 (1 vot)    
  ordonanta 34 (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:24)

  cristi [anonim]

  Buna ziua
  As vrea sa stiu cum veti aborda ( daca o veti face ) ordonanta 34 privind achizitiile publice. La ce anume ma refer: exista o situatie care se repeta din ce in ce mai des: ai castigat o licitatie, cineva depune nefondat o contestatie " ca asa vrea " . Se reface licitatia, se depune din nou contestatie si tot asa. In acest caz, cel mai mare perdant este comunitatea. Aveti o solutie de urgenta pentru a stopa acest fenomen? Multumesc
  • 0 (2 voturi)    
   pentru cristi (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:39)

   Theodor Stolojan [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristi

   @ pentru Cristi

   Dorim sa modificam legea achizitiilor publice astfel incat o firma care a pierdut licitatia publica sa nu mai poata sa santajeze firma care a castigat licitatia publica, obligand-o sa-i dea o cota din contract prin amenintarea, in caz contrar, a contestarii in justitie a licitatiei publice.
 • 0 (0 voturi)    
  Guvern 2009 - 2012 (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:25)

  coins.ro [anonim]

  Preferati un guvern minoritar PD-L, un guvern minoritar PD-L + PRM, o alianta PD-L + PSD, o alianta PD-L + PNL, o alianta PD-L + UDMR sau o alianta PD-L + PSD + PNL?
 • 0 (2 voturi)    
  pentru Ion Ionescu (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:25)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru Ion Ionescu

  Am avut un sistem democratic in partid, prin care orice nemultumire exprimata a fost luata in considerare la nivel de organizatie oraseneasca sau judeteana sau la nivelul conducerii centrale a PD-L unde s-au gasit solutiile potrivite pentru fiecare nemultumire in parte.

  Sigur ca unii sau altii poate ca in continuare au ramas sau au fost nemultumiti de o solutie sau alta. Eu va asigur ca a existat acest proces democratic de solutionare a unor nemultumiri exprimate.
 • +2 (2 voturi)    
  Intrebare Dl Stolojan (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:25)

  George Pusca [anonim]

  Lucrez din 1994 doar in firme private. Cum este posibil ca cei care lucreaza in sectorul bugetar sa aiba salarii mai mari ... este scandalos ca un simplu sofer la o agentie guvernamentala sa castige cam tot atat cat castig eu lucrand ca manager la o firma germana. Inteleg sa mi se ia impozite dar atunci cand vad promisiunile care se fac in special celor care si-au cautat protectia angajandu-se la stat parca mi se face lehamite ... nu mai sunt impozite luate - sunt bani care mi se fura si care ajung la cine nu-i merita
  • 0 (0 voturi)    
   pentru George Pusca (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:43)

   Theodor Stolojan [hotnews.ro] i-a raspuns lui George Pusca

   Domnul Tariceanu nu a promovat in Parlament doua legi privind salarizarea unitara a functionarilor publici si a personalului contractual din sectorul bugetar. In acest fel a fost posibila situatia de haos creata in sectorul bugetar, cu privire la salarii, ajungandu-se la salarii total nesimtite in multe agentii guvernamentale, salarii de mii si mii de euro pe luna. Rezultatul, din pacate este cresterea in ritmuri mai mari a salariilor in sectorul pubic, decat in cel privat, situatie nefavorabila dezvoltarii in perspectiva a Romaniei.

   Cu alte cuvinte stimulenetele azi nu sunt sa lucrezi in sectorul privat, ci sa lucrezi in sectorul public.
 • 0 (0 voturi)    
  Produse romanesti (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:26)

  Dan Kalman [anonim]

  Sunteti de acord cu aceasta campanie de a cumpara numai produse romanesti?
  Va avea un efect aceasta campanie asupra economiei romanesti?
 • 0 (0 voturi)    
  politica referitoare la ong-urile romanesti (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:27)

  Mariana Sterea [anonim]

  Domnule Stolojan care va fi politica Guvernului condus de DVS, in privinta ONG-urilor din Romania in conditiile in care sursele de finantare externa se imputineza iar accesarea fondurilor structurale este extrem de greoaie datorita decalajelor de timp extrem de mari intre plati si incasari?
  Mariana Sterea
 • 0 (0 voturi)    
  criza (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:28)

  uzyy [anonim]

  romania este in criza din 1922 inca nu a reusit sa iese,cu tot respectul il intreb pe dl stolojan cum vede iesirea din criza ,mai exportam 3 milioane de oameni?
 • 0 (0 voturi)    
  O comunitate economica balcanica (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:28)

  Andra [anonim]

  Romania-Grecia-Bulgaria-Turcia-Macedonia-Serbia-and others

  Ar fi o modalitate de minimizare a costurilor, ar pp. o anumita impotrivire din partea CE, dar poate merita luata in considerare.
 • 0 (0 voturi)    
  eu in calitate de roman (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:29)

  aa [anonim]

  Doresc sa cunosc cauza/cauzele pentru care Domnul Stolojan nu a renuntat la cursa pentru Presedintie in 2004.

  de asemenea doresc sa cunosc care este crezul doctrinar politic al domnului Stolojan
  fost ministru si Premier in guvrene FSN fost PNL fost PLD actual PDL.
 • -1 (1 vot)    
  pentru Cris (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:29)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru Cris

  Esential pentru Romania, in urmatorii 4 ani, este de a inlocui proasta guvernare a domnului Tariceanu cu o buna guvernare. Domnul Tariceanu lasa Romania nepregatita in fata crizei internationale, cu rating in ce priveste mediul investitonal la nivelul de investitii speculative, un sistem bugetar in haos in ce priveste drepturile salariale si cu o risipa a banului public nemaintalnita. Buna guvernare va fi asigurata de PD-L, iar eu, in calitate de candidat la functia de prim-ministru al acestui partid, imi asum responsabilitatea de a realiza o buna guvernare.
 • 0 (0 voturi)    
  Datoriile Romaniei (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:29)

  Marian B [anonim]

  De ce credeti ca Romania a acumulat atat de multe datorii si cum poate si sanata situatia ?

  Va multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  ce veti face (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:31)

  aa [anonim]

  veti sustine ideea Presedintelui de a arunca tara in criza pentru a detine un Premier de culoarea dumnealui politica chiar daca nu veti avea majoritatea in Parlament ?
 • +1 (1 vot)    
  autostrazi (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:31)

  Ovidiu S. [anonim]

  1. In conditiile in care prin Arad se desfasoara cel mai intens trafic rutier si feroviar spre Occident,prin punctele de frontiera Nadlac si Curtici,nu se face nimic in privinta autostrazii Nadlac-Arad-Timisoara si nici reabilitarea magistralei feroviare Curtici-Arad-Bucuresti.Un eventual guvern cu Dvs. prim-ministru va schimba lucrurile?
  2.Stiu ca sunteti pasionat de drumetia montana.Ce parere aveti despre invazia de ATV si motociclete enduro in spatiile montane?De ce alte tari au putut interzice asemenea sporturi extrem de nocive si de distrugatoare iar in Romania dementii zburda in voie?
  • +1 (1 vot)    
   pentru ovidiu (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:55)

   Theodor Stolojan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ovidiu S.

   1. Guvernul Tariceanu a avut resurse la dispozitie cum nu a avut niciun alt guvern in perioada postdecembrista si a realizat numai 5 km de autostrada. Noi, PD-L, ne asumam angajamentul de a realiza 836 km de autostrada, inclusiv autostrada de la vest, Nadlac, pana la Constanta.

   2. Ca si dumneavoastra, facand drumetii montane, sunt deranjat de zgomotul si aparitia ATV-urilor unde te astepti mai putin. Avem nevoie de o reglementare clara a zonelor unde se permite accesul acestora.
 • -1 (1 vot)    
  pentru aa (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:32)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ Pentru aa

  Cred cu tarie in valorile liberale, in libertatea individului, in libertatea de initiativa, in proprietatea privata, in competitie si in statul de drept. In acelasi timp, a fi liberal nu inseamna sa fi nepasator la grupurile de persoane vulnerabile sau la persoanele vulnerabile.
 • -1 (1 vot)    
  LOCURI DE MUNCA (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:33)

  anonim [anonim]

  Domnule Stolojan daca veti ajunge prim ministru ce locuri de munca le veti oferi oamenilor care se vor intoarce din strainatate , iar pentru oamenii care au fost disponibilizati ce solutii aveti in contextul crizei actuale ?
 • 0 (0 voturi)    
  de ce nu candidati? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:34)

  AmiralTeodoriu [anonim]

  Domnule Stolojan, avand in vedere ca este primul vot uninominal din Romania, nu credeti ca era normal ca si dvs la fel ca Mircea Geoana si C P Tariceanu sa candidati intr-un colegiu din tara?
  Cum demonstrati ca aveti sprijinul alegatorilor?
  Cum veti fi validat in partid daca nu demostrati pe plan electoral? De altfel nu imi amintesc ca dvs sa fi castigat, personal vreo batalie electorala.
 • 0 (0 voturi)    
  fonduri europene pentru agricultura (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:34)

  maria [anonim]

  Ce masuri aveti in vedere pentru reformarea Ministerului Agriculturii si APDRP-ului, avand in vedere gradul de incompetenta si incapacitatea manageriala a acestor institutii in gestionarea fondurilor europene destinate agriculturii.Se stie in acest moment ca principala cauza a incapacitatii atragerii finantarilor destinate dezvoltarii si modernizarii agriculturii ca ramura de baza a economiei nationale,este incompententa si birocratia celor doua instititutii.Multa bafta in teformarea unui sistem anchilozat,in care nepotismul si incompetenta fac casa buna.Multumesc
  • +9 (9 voturi)    
   pentru maria (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:52)

   Theodor Stolojan [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   Romania este codasa la absorbtia fondurilor europene, iar in anul 2009, mai mult ca oricand, vom da prioritate absorbtiei in intregime a fondurilor de la UE.

   Vom asigura resursele pentru cofinantare la investitiile ce se realizeaza cu bani de la UE, vom suporta de la buget lucrarile privind cadastrul, deoarece unele dintre necazurile pe care le avem in prezent este lipsa unei baze de date corespunzatoare privind proprietatile din agricultura. Vom introduce ordine si disciplina in functionarea Ministerului Agriculturii, agentiilor de plati si vom sprijini fermierii in accesarea fondurilor europene prin proiecte.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru andra (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:34)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru andra

  Toate tarile din Balcani vor deveni state membre al UE si acesta trebuie sa fie obiectivul nostru, de a sprijini aceste tari sa devina state membre al UE, inclusiv Turcia.

  Cred ca piata unica europeana este cea mai buna modalitate pentru ca Romania sa se afirme din punct de vedere economic, impreuna cu celelalte tari din Balcani.
 • 0 (0 voturi)    
  Atentie dl.Stolojan (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:34)

  costi [anonim]

  Nu uitati :
  1. Toate contractele internationale de materii prime de baza cu exceptia titei si otel cu livrare Martie si Aprilie 2009 si-au revenit la normal .
  2. Toate bugetele pe 2009 au fost estimate la un pret pe baril care nu mai corespunde.
  3.Pretul titeiului nu mai contine speculatii.
  4.Arabii si rusii nu mai au cash .
  Toate acestea duc spe gandul ca totul se va redresa mai repede decat se gandesc unii.
  Asta este speranta de care au nevoie romanii .Nu de scenarii catastrofice.
  Incurajatii
 • +1 (1 vot)    
  taxa de radiodifuziune (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:35)

  Adi [anonim]

  Domnule Stolojan,

  Am primit la firma un plic in care eram anuntat ca trebiue sa platesc o taxa de radiodifuziune da 360 Ron pt. anii 2006 2007 2008. In scrisoare era doar o instiintare de plata(nu factura sau altceva) cu o stampila si semnatura trase la xerox.
  Este prima data cind aud de asa ceva, si nu mi se pare corect sa platesc un serviciu pe care nu il folosesc. Eu sint la o firma de proiectare si chiar nu ascult radioul in timp ce lucrez.
  Crede-ti ca este corecta o astfel de plata? Pot eu ca firma sa platesc un serviciu pe care nu il folosesc?
 • 0 (0 voturi)    
  cod fiscal (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:35)

  cristi [anonim]

  Buna ziua
  In momentul de fata o societate comerciala in momentul in care emite o factura este automat "datoare" la buget cu TVA, impozit, etc. indiferent daca a incasat sa nu sumele respective, ceea ce duce la un dezinteres total din partea statului in a te ajuta sa-ti incasezi sumele facturate. ( lipsa unei legislatii coerente si adecvate ).
  Din cate stiu suntem singura tara din Europa cu acest sistem.
  Credeti ca vom putea ajunge in timpul cat veti fi premier la o schimbare fundamentala in acest sens, adica datoriile la buget sa fie obligatorii in momentul incasarii sumelor facturate?
  Multumesc
  • +7 (15 voturi)    
   pentru cristi (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:48)

   Theodor Stolojan [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristi

   Am atras atentia guvernului Tariceanu de mai multe ori, ca inainte de a lansa tot soiul de propuneri fanteziste cu privire la criza, sa ia o masura simpla: bugetul sa-si achite la timp datoriile fata de firmele care fie ca au executat lucrari pentru institutiile din sectorul public, fie ca au de recuperat TVA de la buget. In conditiile crizei, acest lucru ar fi de un real folos firmelor, in special IMM-urilor.

   De asemenea, este timpul ca si in Romania sa ajungem la stabilirea momentului cand o firma datoreaza TVA-ul la buget in functie de momentul incasarii veniturilor si nu de cel al emiterii facturilor.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru coins.ro (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:37)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  @ pentru coins.ro

  Pe 30 noiembrie, romanii vor avea de ales pe partea stanga PSD-ul, un partid nereformat, un partid care doreste din nou sa renunte la cota unica de impozitare, un partid caruia i-ar place din nou un capitalism de stat, care poate fi devalizat si partea dreapta PD-L, un partid care doreste sa lupte impotriva coruptiei in continuare, care doreste sa creasca neniturile populatiei pe seama cresterii productivitatii si competitivitatii. Sper ca oamenii sa voteze pentru PD-L, sa putem forma un guvern cu ministri din PD-L, sa nu fim obligati sa facem aliante si sa purtam intreaga responsabilitate politica pentru guvernare.
 • 0 (0 voturi)    
  Padurile Romaniei (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:38)

  Catalin [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa va intreb de ce nu se regaseste nimic despre salvarea padurilor din Romania in programul dvs?

  Sunt doar chestii generice, nimic specific. Ar trebui corelat programul cu justitia, pentru ca acei care taie padurea ca'n codru sa nu mai scape!

  Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Marea Neagra (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:39)

  Andrei Teodorescu [anonim]

  Avand in vedere importanta Marii Negre, cum veti proceda la obtinerea resurselor si a beneficiilor strategice din aceasta zona? Va fi Romania mai mult decat loc de mediere?
 • 0 (0 voturi)    
  Cum ii raspundeti lui Mircea Geoana (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:40)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Chiar acum, in timpul dezbaterii on-line, liderul PSD Mircea Geoana va acuza, intr-o conferinta de presa, ca sunteti "folosit, la fel ca in 2004, pe post de iepure" si ca PD-L "ar trebui sa spuna care este adevaratul candidat"
  • +3 (7 voturi)    
   pentru Dan Tapalaga (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:45)

   Theodor Stolojan [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Spre deosebire de domnul Geoana si domnul Tariceanu, pe care ii intereseaza foarte mult viitorul lor politic in special si nu viitorul Romaniei, pe mine ma intereseaza buna guvernare. Acest lucru stiu sa-l fac si-l voi face in calitate de prim ministru propus de PD-L.

   Pentru ca acest lucru sa se intample doresc ca PD-L sa primeasca voturile cetatenilor, sa putem castiga alegerile si sa asiguram o buna guvernare de care Romania are nevoie.
   • +1 (1 vot)    
    hmm (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:49)

    aa [anonim] i-a raspuns lui Theodor Stolojan

    acelasi lucru l-ati sustinut si in 2004 . de ce trebuie sa cred ca s-ar intampla ceva diferit in urmatorii 4 ani ?
 • +1 (1 vot)    
  Alte intrebari (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:40)

  Bancheru lu' peste [anonim]

  Domnule Stolojan, pana acum nu ati spus nimic concret. Oamenii sunt cam satuli de vorbe si cred ca ar cam fi timpul sa ne apucam de treaba, sa ne dam arama pe fata.
  1. Cand veti demasca mafia imobiliarelor din Romania?
  2. In viitorul guvern cine va fi propus pentru a prelua mandatul la Justitie, Externe si Interne.
  3. Cand credeti ca productivitatea muncii va fi real reflectata in costul salarial.
  4. Veti reforma sistemul de sanatate.
  5. In momentul de fata Romania are o rata buna de incasare bugetara pentru contributiile sociale, cum veti eficentiza pe viitor acest lucru.
  6. Veti debirocratiza sistemul bugetar
  7. Il veti mai sustine orbeste pe Traian Basescu in toate prostiile pe care le debiteaza, cu tot respectul cuvenit, dar, mai bate si campii!!!
 • 0 (0 voturi)    
  o ultima intrebare (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:42)

  aa [anonim]

  Il citez pe domnul Stolojan:
  citez :
  "Cred cu tarie in valorile liberale, in libertatea individului, in libertatea de initiativa, in proprietatea privata, in competitie si in statul de drept. In acelasi timp, a fi liberal nu inseamna sa fi nepasator la grupurile de persoane vulnerabile sau la persoanele vulnerabile. "

  Domnule Stolojan parerea mea despre dvs. nu este una buna,nu am una buna nici despre domnul Basescu si PDL din cauza instabilitatii si gafelor comise dar conform principiilor democrate oricine trebuie ascultat implicit inteles nu numai lasat sa vorbeasca.De asemenea am convingerea ferma ca PSD=PNL=PDL=PNG=PRM=... ca sunteti de fapt o mare familie care isi bate joc de oamenii din aceasta tara.

  Totusi sunt dispus sa accept cei 80% de candidati noi ai PDL-ului ca fiind neprihaniti ,inca.
  Vreau sa stiu ce considerati ca aduceti dvs. constructiv in tara asta politic vorbind , pentru ca de circul 1996-2000 si 2004-2008 m-am cam saturat.
  Au avut aparent o mai mare transparenta decat restul guvernarilor PSD.
  De FSN nu ma leg pentru ca PD la fel ca si PSD au plecat ca aripi din FSN.
 • 0 (0 voturi)    
  subiect "fierbinte" (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:43)

  Vasile [anonim]

  Am intrebat inca de ieri (si nu vad pe lista de intrebari care i-a fost pusa D-lui Stolojan) ce masuri va lua in cazul Rosia Montana si daca, in caz ca va ajunge prim-ministru, personaje precum Sulfina Barbu, Silvian Ionescu etc. au vreo sansa sa mai ajunga la "mediu"; de asemenea ma intereseaza foarte special daca Radu F. Alexandru ar putea ajunge ministru la "cultura". Si in general ma intereseaza cam care ar fi structura guvernului (cate ministere si agentii si pe ce domenii) si pe cine ar avea in vedere pentru fiecare dintre ele.

  Inca astept un raspuns concret!
 • 0 (0 voturi)    
  economie (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:44)

  petre [anonim]

  1. In scenariile dvs economice ati luat in calcul trecerea cat mai rapida la euro ? Puteti avansa o data realista ?
  2. Nu credeti ca ar trebui luat in considerare un scenariu economic mai pesimist - criza ec.pana in 2010 , imprumut FMI cu conditii dure , ajustarea deficitului comercial mai rapida , crestere economica 1-2 % , etc
  • +6 (6 voturi)    
   pentru petre (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:08)

   Theodor Stolojan [hotnews.ro] i-a raspuns lui petre

   1. Criza actuala a demonstrat inca o data ca cine este in afara zonei euro este mult mai vulnerabil decat cei care au adoptat moneda euro. Recent, Danemarca, care nu are euro, si-a propus sa tina un referendum pentru trecerea la euro. Pentru Romania este imperios sa indeplinim criteriile, astfel incat, la nivelul anului 2014, Romania sa adopte euro. Sunt un sustinator convins al necesitatii trecerii Romaniei la euro. De aceea, in programul de guvernare, ne-am asumat acest angajament.

   2. Romania are resursele necesare pentru a face fata crizei, ceea ce ii lipseste este buna guvernare.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:46)

  julian [anonim]

  am o intrebare ptr domnul stolojan.ce se intampla cu tara noastra trece printr-o criza precedenta la fel s-a intamplat si in anii 1990 incoace.cum credeti ca foarte multi handicap primesc 217 lei si promisiune electorale bataie de joc oamenilor cu salarii mici si nici nu ii ajunge salariul cam cat credeti ca veti rezolva tara in criza si sper ca o sa cresteti pensie handicap la 400 lei pe luna.o sa votam cu dvs stolojan si speram ca veti rezolva binele romanilor.va multumesc.julian.
 • 0 (0 voturi)    
  Functia de premier (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:47)

  Mihai [anonim]

  Pe o scara de la 1 la 10, cat de sigur sunteti, domnule Stolojan, ca presedintele Traian Basescu va va nominaliza pentru postul de premier in cazul in care PD-L reuseste sa adune o majoritate parlamentara, sub o forma sau alta? Ce sanse are alternativa de premier Adriean Videanu ?
  • 0 (0 voturi)    
   asta chiar e ultima (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:52)

   aa [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Nu va temeti de faptul ca ati putea pati ce a patit Mona Musca dupa 2004 cu aceleasi sau cu alte mijloace?
 • 0 (0 voturi)    
  Urez succes domnului Stolojan... (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:48)

  judex [anonim]

  si il rog sa ne spuna daca are comentarii suplimentare la urmatoarele observatii:
  1. PSD ramane indiscutabil un partid nereformat, plin de hoti, tradatori si corupti, flamanzi si pusi in permanenta pe ciordeala, mincinosi si demagogi, dornici sa ajunga iar la ciolanul cel mare, inhaitat cu alti ticalosi, demagogii si pungasii de la PC, in frunte cu cel mai „morali” indivizi din Romania, Voiculescu si Andon. Incearca acum sa ne pacaleasca din nou; indiferent cine va fi plasat in fata, sforile vor fi trase tot de Iliescu, Hrebenciuc, Nastase si Mitrea. Daca au asa de multi profesionisti, iubesc asa de mult pe romani si le vor binele, cum se explica faptul ca, dupa 18 ani de dominare a Romaniei, direct si prin guverne impotente sau tradatoare, tara se afla intr-o jalnica stare de inapoiere si saracire?
  2. PNL, marea dezamagire, partidul liberal al Bratienilor facut cadou de o gasca tradatoare, vremelnic la conducere, lui Iliescu, Hrebenciuc, Nastase si Geoana, un partid al demagogiei, furtului si coruptiei dezmatate, dominat de personaje lipsite de caracter si elementarul bun simt, niste ageamii si amatori, reprezentanti nerusinati ai ciocoilor vechi si noi. Au intrecut in hotii chiar si pe mentorul lor, PSD.
  3. UDMR, port-drapelul demagogiei, hotiei si coruptiei din maghiarime. Vrea autonomie pentru ca pretind ca sunt discriminati. De multa vreme, au primari maghiari si nu au facut nimic pentru etnicii lor amarati. Fura tot, de la paduri, bani pentru scoli si drumuri, pana la bunul simt, care a inceput sa lipseasca si acolo cu desavarsire. Mai nou, isi reactualizeaza criminalii de razboi.
  4. PDL are idei bune, are si profesionisti, dar cum sa-i creada votantii napaditi de pomeni si bani de catre coalitia parsiva PSD/PNL? Cine te alege in Romania daca nu dai nimic? Nu au avut niciodata puterea de decizie, au fost mereu obligati sa suporte impotenta si tradarea. Cred ca merita sa le dam o sansa, poate ultima pe care o mai are Romania sa iasa din raul celor 18 ani.
 • 0 (0 voturi)    
  ROSIA MONTANA (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:49)

  irina [anonim]

  Proiectul de la Rosia Montana intereseaza pe foarte multi, iar dezbaterea se va relua probabil dupa alegeri. Va rog sa precizati pozitia PD/L.
 • 0 (0 voturi)    
  Studenti (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:50)

  Adrian Bibart [anonim]

  Ce proiecte aveti in legatura cu imbunatatirea vietii studentilor (subventionarea caminelor a mijloacelor de transport in comun, burse, etc...)
 • 0 (0 voturi)    
  Biblia (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:52)

  cri [anonim]

  Obisnuiti sa cititi Biblia si sa va rugati la Dumnezeu,credeti ca ati putea conduce tara cu ajutorul lui Dumnezeu?
 • 0 (0 voturi)    
  candidatii PD-L (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:52)

  Ioana Mic [anonim]

  Stimate domnule Stolojan,

  De ce "ma obligati" sa votez cu dl. Buda si dl. Hardau la Cluj? Regret nespus ca PD-L-ul ii considera persoane onorabile sau demne de votul cetatenilor. Desi mi-am dorit nespus sa ajungeti la putere, nu pot sa votez astfel de oameni. O sa votez pentru Senat candidatul PNL-ului care a demonstrat ca merita sa ne reprezinte, ca nu este patat din punct de vedere moral si este cu adevarat profesionist. Inca o data, imi pare foarte rau ca trebuie sa avem parte de un sistem electoral hibrid in acest an. Concluzia mea amara este: chiar nu are PD-L-ul oameni cu adevarat eligibili pentru Parlament?
  Va multumesc mult pentru raspuns!
 • 0 (0 voturi)    
  Cacialma (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:53)

  Florin Tudoran [anonim]

  1.Acum 4 ani ne-ati "pacalit", mai mult sau mai putin cu intentie. Cum ne puteti garanta ca de data aceasta nu veti claca asa cum ati facut-o in trecut.

  2.Daca ne uitam la trecutul lui Traian Basescu, vedem ca in general a avut grija sa-si inlature apropiatii atunci cand acestia au capatat putere. Ce veti face in cazul in care si cu dvs. va proceda la fel. (incercati sa va inchipuiti situatia asta, nu cu un raspuns diplomatic din care se intelege ca Basescu e un om onest si nu va puneti problema)

  3.Oarecum dvs sunteti perceput ca un om onest. Nu credeti ca Basescu se foloseste de asta pentru ca facand o medie intre imaginea dumnealui si a dvs. sa dea totusi o proportite acceptabila?
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:55)

  uzyy [anonim]

  aparat birocratic urias,justitie incompetenta,licitatii trucate,astea se intampla din 1990,aceiasi clasa politica de nimic care migreaza dintr un partid in altul ,nici o sansa sa indreptati ceva
 • 0 (0 voturi)    
  ne apropiem de final (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:57)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Ne apropiem de sfarsit, vom raspunde la intrebari pana la ora 14.00
 • 0 (0 voturi)    
  Chiar credeti ca se mai poate schimba ceva? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 13:57)

  sqryn [anonim]

  Buna ziua,
  Credeti ca se mai poate schimba ceva in peisajul politic al tarii? Credeti ca mai puteti schimba ceva? Avem 20 de ani dupa revolutie, s-au plimbat pe la conducere PSD, PD, PDL, conventia democrata si o gramada de alte partide si aliante. Numai Vadim nu a ajuns inca la putere.
  CU actuala echipa a PDL care nu este cu mult deosebita fata de cea de acum, cu fostii si actualii guvernanti, daca in 4 ani de zile nu s-a reusit nimic notabil si spectaculor, de ce credeti ca acum, la urmatoarele alegeri va fi altfel?
  eu precum si alte milioane de romani m-am saturat de promisiuni facute care nu sunt indeplinite. stiti sa promiteti marea cu sarea dar sunteti si buni sa gasiti scuze pentru neindeplinirea lor. De ce ar trebui sa va votez la alegeri?
  Va multumesc!

  Cu respect,
  Sorin
 • -1 (1 vot)    
  pentru intrebarile legate de casele nationalizate (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:03)

  Theodor Stolojan [hotnews.ro]

  PD-L si eu personal suntem pentru respectarea si garantarea drepturilor de proprietate. In consecinta ne-am luat angajamentul, prin programul de guvernare, ca in 2 ani sa rezolvam toate dosarele privind retrocedarile de proprietate sau despagubiri. O problema aparte, asupra careia avem o mai mica capacitate de actiune sunt dosarele care se afla in justitie, in diferte etape ale procedurilor judiciare.

  In acelasi timp, eu personal regret ca nici acest guvern, dar nici altele, nu au stabilit ca o prioritate acordarea de facilitati pentru constructia de locuinte cu prioritate pentru cei care au trebuit sa paraseasca casele confiscate abuziv de fostul regim comunist si care au fost retrocedate proprietarilor de drept.

  Noi avem in programul nostru de guvernare sustinerea unui asemenea program.
 • 0 (0 voturi)    
  schimbare de discrus (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:07)

  filip [anonim]

  Buna ziua! Mi se pare ca, in ultima vreme, discursul dumneavoastra este mai dur, cu mai multe referiri la persoana contracandidatilor si mai multe atacuri deschise la programul acestora. Daca observatia mea este corecta, de ce ati adoptat o asemenea strategie?
 • 0 (0 voturi)    
  Cum o sa procedati cu jud. Dambovita (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:10)

  Silviu Boiangiu [anonim]

  Buna ziua stimate domn,

  As vrea sa stiu, in situatia in care ajungeti premier, care vor fi masurile care le veti lua in privinta judetului Dambovita - aici ma refer la investitii si la infrastructura, cat si asupra functionarilor publici din acest judet (care sunt extrem de "agresivi" cu IMM-urile si PFA-urile).

  Care sunt masurile pentru a ajuta IMM-urile si cum vor scapa acestea de abuzurile institutiilor de control fiscal (de ex: neafisarea in sediu a unei copii dupa CUI se soldeaza cu amenda - care din cate stiu este minim 500 RON - pentru unele IMM-uri poate sa fie destul de mult)

  Cu deosebita stima.
 • 0 (0 voturi)    
  final de dezbatere (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:11)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Multumim cititorilor, multumim domnului Stolojan, dezbaterea s-a incheiat. Theodor Stolojan ne-a promis ca va raspunde si altor intrebari postate de cititori, raspunsurile vor fi trimise in perioada urmatoare. O zi buna
 • 0 (0 voturi)    
  Parlamentul European (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:15)

  Silviu Negrea [anonim]

  Domnule Stolojan,

  Sunteti foarte cunoscut in Romania pentru mandatul de premier pe care l-ati avut in anii 90 si pentru activitatea politica din ultimii ani. Eu cred ca romanii sunt mai pragmatici astazi decat in anii 90 si ar vrea sa cunoasca realizarile unui candidat la o functie in stat, aleasa sau numita, si mai putin promisiunile care se pot schimba in functie de contextul guvernarii.

  Am observat ca un subiect legat de activitatea dumneavoastra din ultima vreme lipseste din intrebarile puse pana acum. Din acest motiv, va rog sa ne spuneti ce ati intreprins in activitatea dumneavoastra la Parlamentul European. Perioada a fost scurta, intr-adevar, dar dat fiind ca ati fost votat pentru a reprezenta romanii ca europeni acolo, cred ca este important sa cunoastem si realizarile dumneavoastra din ultima vreme.

  Va multumesc.

  Silviu Negrea
 • +1 (1 vot)    
  Inasprirea pedepselor pentru infractori? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:15)

  Duras [utilizator]

  Avand in vedere ca infractionalitatea este tot mai mare, as dori sa stiu ce se va putea face pentru a stapani cat mai bine acest flagel.

  As dori sa vad mai multe puscarii moderne, dar pline cu infractori, pentru ca locul lor este la puscarie si nu pe strada!

  Aveti de gand sa modificati codul de lege penala pentru inasprirea pedepselor?

  Cum vedeti responsabilizarea romanilor pentru faptele lor? Ma refer aici la fapte precum aruncarea gunoaielor pe strada, la depasirea pe linie continua pana la agresiuni si in final crime. Cum ii facem pe romani responsabili pentru faptele lor pentru ca in acest moment gradul de auto-control este foarte mic...

  Va multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  concurenta romaneasca (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:18)

  cristian [anonim]

  buna ziua!

  eu ma tot intreb cum o sa concureze economic vreodata romania cu tari din U.E. de exemplu.

  ca viitor posibil prim ministru sunteti probabil la curent cu statistici publicate de eurostat.

  cf. acestor statistici, ro (ca _tara_ ) era prin 2005 _sub_ nivelul de
  - productie industriala/servicii
  - export
  al _berlinului_ ca land/regiune ec. in interiorul u.e.
  probabil ca intre timp a ajuns berlinul din urma.

  cand o sa se poata compara ro cu alta _tara_ dezvoltata din ue??
 • 0 (0 voturi)    
  medici pribegi (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:44)

  viorica [anonim]

  d-le Stolojan, ce veti face pentru tinerii medici care au luat drumul pribegiei plecati in lumea larga pentru ca in tara lor sunt umiliti cu salarii de mizerie desi famillile lor au facut eforturi uriase pentru a deveni medici, dupa o pregatire de multi ani desi au dorinta de a ramane , pleaca..., daca Romania are nevoie de medici faceti ceva ca ei sa ramana acasa.vio
 • +1 (1 vot)    
  restructurari (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:47)

  ccp [anonim]

  D-le Stolojan este adevarat ce s-a spus in media ''ca avem 2,5 mil. de angajati ce sustin 1,5 mil.de functionari si probabil aproape tot atiti pensionari?''.Daca da ce aveti de gind?(la aproape 3mil.de oameni care nu prea au legatura cu economia reala mi se pare dezastruos nu ingrijorator.nici nu mai avem nevoie de crize)
  • 0 (0 voturi)    
   Numarul posturilor pentru bugetari a crescut, din (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 10:13)

   final de mandat PNL [anonim] i-a raspuns lui ccp

   Da, acesta este "meritul" guvernului "liberal"

   Pacuraru: Numarul posturilor pentru bugetari a crescut, din 2004, cu 74%

   08 august 2007

   Numarul de posturi din sistemul bugetar central si local este de aproximativ 1,5 milioane, acesta crescand in ultimii patru ani cu 74%,
   iar acuzatia sindicatelor potrivit careia numarul posturilor de conducere a crescut excesiv nu se sustine, a declarat, miercuri, ministrul muncii.
   http://www.standard.ro/articol_9010/pac uraru__numarul_posturilor_pentru_bugetari_a_crescu t__din_2004__cu_74.html

   “Guvernul are in subordine peste 240 de agentii, autoritati si diverse institutii.”

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4796248-sedinta-executivului-care-trebuia-fie-decisa-limitarea-salariilor-sefilor-agentii-guvernamentale-fost-suspendata.htm
 • 0 (0 voturi)    
  Contractul colectiv national (Vineri, 21 noiembrie 2008, 15:40)

  Sargon [utilizator]

  Ati afirmat ca una dintre ancorele de rigiditate ale economiei romanesti este Contractul Colectiv la Nivel National? Daca veti cistiga alegerile, veti elimina acest contract?
 • 0 (2 voturi)    
  decenta.... (Vineri, 21 noiembrie 2008, 16:25)

  ion [anonim]

  am aprecia mult mai mult daca a ti valorifica tot ceea ca spuneti in domeniul privat...aveti capital...etc ce mai doriti??poate o sa primiti in scimb ceea ce a primit nastase and co....va multumesc.ps va incadrati in categoria dinozauri politici,impreuna cu iliescu,nastase,voiculescu etc...tinerii sunt viitorul.va multumesc
 • +3 (3 voturi)    
  reducere TVA locuinte (Vineri, 21 noiembrie 2008, 17:44)

  emilper [utilizator]

  Reducerea TVA la locuintele sociale e doar propaganda: daca se doresc locuinte mai ieftine, e nevoie de extinderea intravilanului la toate orasele cat de cat active si in comunele rurale de langa ele, si de publicarea de planuri clare pentru exinderea infrastructurii (electricitate, canalizare, strazi) .
 • 0 (0 voturi)    
  Politica (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 4:29)

  Octav [anonim]

  Neparticiparea dvoastra, Adrian Videanu, Monica Macovei, Mihai-Razvan Ungureanu este benefica pentru PDL?
  De ce atatia traseisti politci la PDL?
 • 0 (0 voturi)    
  un lucru imi e tot mai clar (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 7:57)

  agora [anonim]

  Un lucru imi este tot mai clar ca in Romania ar fi indicat sa castige un singur partid oricare ar fi el Deci 4 ani sa-l punem la lucru sa vedem de ce-i in stare si apoi daca nu-i de treaba la alegerile urmatoare sa iasa altul care iar sa fie pus la lucru 4 ani Deci cam asa cum e si pe la altii :2 partide mari si late care sa aiba doctrina clara etc. Dar pentru asta trebuie musai sa mergem cu totii la vot si sa ne lamurim o data si noi de ce parte a drumului sintem Am facut si eu greseala ca am votat si cu unii si cu altii ca sa fie ,dupa gandul meu ,amestecati si sa nu poata fura unii de frica altora dar a iesit cum nu se poate mai prost ca tot certandu-se romanii intre ei s-a ajuns la niste compromisuri din care au avut de castigat ...foarte ciudat dar asa este tot timpul ..ghiciti cine? UDMR !
  Parca vad ca si de aceasta data romanii nu vor putea sa faca majoritatea decat cu plecaciuni facute UDMR-ului Deci indemnul meu este sa mergem la vot Fiecare cum ii dicteaza constiinta dar sa fim acolo ca si asa s-au pus destule piedici mai la vedere sau mai mascate ba ca nu se poate vota decat in localitatea de resedinta ceea ce ar face ca zeci de mii de studenti sa nu voteze ba data apropiata de 1 Decembrie poate fi cu efect Deci sa fim destepti si sa mergem la vot
 • -1 (1 vot)    
  SECURISTII AU INVINS (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 7:59)

  Fabian din Blaj [anonim]

  CA IN ANUL 1990 CAND ROMANII AU ALES CU 99% FSN, LA ACESTE ALEGERI VOR VOTA CEI DOI PUI AI FSN, RESPECTIV PDL SI PSD. TRAIASCA SI INFLOREASCA SCUMPA NOASTRA REPUBLICA SOCIALISTA ROMANIA, SECURITATEA NATIONALA SI POPORUL ROMAN IN FRUNTE CU TOVARASII TRAIAN BASESCU SI ULTIMUL PE LISTA, ION ILIESCU...
  • 0 (0 voturi)    
   "securistii" sunt la PUTERE: PSD + PNL = SRI + SIE (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 10:32)

   - [anonim] i-a raspuns lui Fabian din Blaj

   PSD + PNL = SRI + SIE + Parlament

   ● SRI = PSD 285 de voturi PENTRU ● SIE = PNL 295 de voturi PENTRU ●

   ● SRI = PSD 285 de voturi PENTRU

   Senatorii şi deputaţii au votat, miercuri, cu 285 voturi pentru şi 123 contra, numirea în funcţia de director al SRI a lui George Cristian Maior şi cu 294 voturi pentru şi 114 împotrivă, numirea lui Claudiu Săftoiu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.

   Votul exercitat de senatori şi deputaţi a fost secret, cu buletine.
   Revista Atheneum

   ● SIE = PNL 295 de voturi PENTRU

   Camera Deputatilor si Senatul s-au intrunit, miercuri dimineata, in sedinta comuna pentru a valida nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informatii Externe.

   Din cei 449 de senatori si deputati ai Parlamentului, au fost prezenti 318. Dintre acestia, 295 au votat "pentru", iar 23 au votat impotriva. Astfel, intrunind majoritatea voturilor exprimate, Mihai Razvan Ungureanu va fi noul sef SIE. El a depus juramantul in fata unei sali aproape goale.
   Comisiile reunite de Aparare si pentru controlul SIE au avizat, marti, cu unanimitate de voturi, numirea fostului ministru de externe la sefia serviciului secret.
   RL online, 05 Decembrie 2007
  • 0 (0 voturi)    
   Impartasesc marea ta dezamagire, dar.... (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 11:33)

   FSHO/YFS [anonim] i-a raspuns lui Fabian din Blaj

   spune-mi si mie, sincer si argumentat, ce a facut concret PNTCD si PNL pentru romani ca sa merite sa continuam cu ei? Probabil ca la asta te referi. Daca te referi, insa, la partide fara program, gen PRM, PNGCD, sau cu programe etnice, gen UDMR, dupa parerea mea acestea nu pot fi luate in consideratie intr-o discutie serioasa, mai ales cand este vorba de viitorul nostru si al urmasilor nostri.
 • -1 (1 vot)    
  Vorbe (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 8:11)

  Alulutza [anonim]

  Nu am reusit sa vad la Dl Stolojan decat ca stie sa vorbeasca. Nu sunt sigur absolut deloc ca va putea sa duca la indeplinire ceea ce a spus dumnealui pentru simplul motiv ca nu inspira incredere, traseismul politic practicat de domnul Stolojan nu imi permite acest lucru.
  Oricum pentru a fi numit PM trebuie ca PDL-ul sa aiba majoritate in Parlament, lucru care nu cred ca se va intampla.
 • 0 (0 voturi)    
  Adica tot FSN! No, merci! (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 8:40)

  Cornel [anonim]

  adica romanii au de ales acum, la 19 ani de la revolutie anticomunista, intre doua partide continuatoare ale PCR, doua partide FSN.
  Bravo, natiune, consider comentariile de prisos. Nu merg la vot, nu merg sa intinez memoria celor care au murit pentru libertate si democratie!
  • 0 (0 voturi)    
   Ce mai rad Iliescu si Hrebenciuc, cand.... (Duminică, 23 noiembrie 2008, 19:07)

   FSHO/YFS [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   citesc astfel de comentarii. Vor mai sta inca 4 ani la comenzi, adica , in total, 18+4 = 22 de ani. Cine sunt, dupa parerea ta, partidele care nu au intinat memoria celor care au murit pentru libertate si democratie? PNTCD? PNL? Ticu Dumitrescu? Muresan? Milut si Pavelescu? Lumineaza-ma si pe mine!
 • 0 (0 voturi)    
  off...parlamentul (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 9:53)

  Maria [anonim]

  Desi sunt profesor ,sunt sigura ca nu la noi s-au gandit parlamentarii,ci tot la ei...Si asa cum stim,cand e vb de CIOLANIADA toti sunt de acord...Este bne sa se mareasca salariile prof si conf univ cu 75% cand au salarii ff mari si asa? De ce sa nu se mareasca sal asistemtilor, lectorilor ,preparatorilor si atat...Apoi, in preuniversitar,de ce sa nu se mareasca la debutanti,cu mai mult,ca si la cei din mediu iuniversitar,iar profesorilor sa li se pareasca gradual...cei cu gradu II cu 35 %, cei cu gradul I cu 30 %.Asa ar fi normal..Dar multi din senat si parlament sunt prof. univ...si vor CIOLAN MARE...De ce nju se iau banii celor care stau in Buc dar au luat si bani pt diurna? De ce nu scat avantajele parlamentarilor, care si-0au propus avantaje...nemaintalnite in UE...Aici sunt toti de acord...Se prosteste poporul cu lupta pt binele tatii...Indiferent de partid ,se vrea doar binele lor,si al celor care-i sprijina...,inciuni si frazei-i totul...Averea sa le aperi,marirea si-a lor bine...Asta vor toti...Eminescu, cat de actual e...Udrea si Cocos ,Videanu , Flutur si altii VOR EI BINELE TARII? SA FIM SERIOSI...NICI EI SI NICU ALTII ! Unde sunt padurile noastre?Au imbogatit clanuri din PD ,PSD UDMR PNL Averile lor castigate necinstit de ce nu se intorc unde le este locul?Parlamentul ar trebui redus la 200 membrii maxim...suntem prea saraci ca sa sustinem...o armata de somnorosi si hoti aparati de lege...Dle Stolo...erati premier...si ati fost de acord cu salariile enorme din COMPANII NATIONALE,DIN REGII AUTONOME...Astea apartin statului,deci puteati interveni...dar v-a convenit...jaf la drumul mare asta ati facut cu totii. Primeati bani daca erati in CA lor...asta era buba...de asta viiati sa fie salarii mari...interesul personal poarta fesul...Si appoi ce este cu acele pensii enorme?ce interese se ascfund? RUSINE ...RUSINE....NU VA PASA DE ACEASTA TARA...NICIUNUIA...Stiu ca nu8 veti raspunde,dar,ca sa te vindeci,trebuie sa fi sigur ca eesti bolnav...
 • 0 (0 voturi)    
  de ce ati refuzat? (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 14:11)

  Alexandra [anonim]

  De ce ati refuzat invitatia d-ului premier de a merge la ASE pentru a va intalni cu studentii? Un plus d-ului Tariceanu ca a avut acest curaj.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu stiu ce va va raspunde Domnul Stolojan... (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 19:55)

   FSHO/YFS [anonim] i-a raspuns lui Alexandra

   dar, evident ati cazut in capcana lui Tariceanu, pe care domnii Stolojan si Geoana au evitat-o in mod inteligent. Daca Domnul Tariceanu vrea confruntare, sa o faca la TV, nu in cadru restrans si ferit de ochii nostri.
 • +1 (1 vot)    
  future (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 19:30)

  Petrovici [anonim]

  Trebuie facut pe dracu-n patru pe ultima suta de metri, sa iesiti mai mult pe toate caile media in urmatoarea saptamana. Bolsevicii si PNL-istii se agita pe toate caile, mai dau si daruri. E mare pacat sa iasa iar bolsevicii la putere. Ar fi o noua mare deziluzie a Romaniei. Singurii premieri ar putea fi Stolojan, Tiriac si , eventual Isarescu. Geoana e un prostanac catastrofal, nu stie nimic decat politica bolsevica, invarteli, coruptie, Hrebencism, Iliecism, mafie. N-a facut nimic in viata lui. Iuda Tariceanu nu poate conduce cu 20 % din voturi iar bulibaseala din ultimii doi ani ar fi foarte neprielnica tarii. Trebuie un guvern si mai ales ministri zdraveni, niste personalitati de prima marime in Romania, indiferent de partide. O uniune nationala mai mult decat desteapta. Si fara politica mafiota in urmatorii ani decat politica economiei puse pe roate si venituri ca in media UE pentru tot romanul.
 • +1 (1 vot)    
  Justitie (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 20:18)

  Maggie13 [utilizator]

  In calitate de premier, ati solicita-o pe doamna Macovei la Ministerul Justitiei? Am speranta ca s-ar putea continua reforma cu mai mult succes si la o viteza rezonabila.
 • -1 (1 vot)    
  e ca si cum... (Duminică, 23 noiembrie 2008, 0:05)

  Doru [anonim]

  ...am avea de ales intre Hitler si Stalin !
 • +2 (2 voturi)    
  Sa votam PD-L, cu dl. Stolojan prim-ministru (Duminică, 23 noiembrie 2008, 3:51)

  hotnewsfil [utilizator]

  Romania este o tara f.bogata :
  1.Isi asigura din rezervele proprii gazul metan si petrolul, in proportie de cca. 50% (foarte putine tari din Europa au acest enorm noroc), are lignit pentru sute de ani si vreo cateva mii de MW. instalati in centrale construite inainte de '89, are centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda, conceputa in cadrul unui program nuclear inceput in 1972, care prevedea instalarea unei puteri de pana la 12.000Mw, azi fiind in functiune (la Cernavoda) cele doua grupuri de cate 700 MW., avand construite lucrari hidrotehice majore de alimentare cu apa a patru blocuri energetice, fiind experimentata cu succes relatia (tehnica si economico -financiara) cu mari firme din SUA, Canada si Europa pentru realizarea acestei investiti, exista o extrem de valoroasa experienta a personalului care a construit si exploatat primele doua unitati, ca si a celor ce supravegheaza securitatea nucleara, a unor fabricanti, din tara, de realizare a unor componente nucleare si de proiectare a partii de constructii a centralei. Avem sansa enorma ca tara sa fie marginita de un fluviu care asigura debitul de apa imens necesar racirii a unei puteri instalate de cca. 3000 Mw. in CNE Cernavoda (cca. 240 mc/sec). Exista imensa fabrica de apa grea de la Halanga care poate livra moderatorul necesar unei puteri de cateva mii de MW. in CNE.
  Romania dispune de centrale electrice de termoficare care asigura incalzirea majoritatii oraselor, oamenii au milioane de locuinte in apartamente cu apa, gaze, baie si grupuri sanitare. Romania dispune de sute de mii de proiectanti si constructori care au "umplut" tara de constructii si combinate industriale. In Romania functineaza combinate si fabrici de foarte mare capacitate -Slatina, Galati,ciment, rafinarii, ingrasminte chimice, Toate acestea au fost realizate de romani seriosi inainte de '89.
  Dintre acestia, face parte si domnul Stolojan ! Romania dispune de un teren extrem de bun pentru agriculura, legume, fructe, vita de vie.
 • +2 (2 voturi)    
  Situatia de acum impune: "Stolojan, prim-ministru (Duminică, 23 noiembrie 2008, 4:35)

  hotnewsfil [utilizator]

  Alegerea PD-L conduce la numirea domnului Stolojan in functia de prim-ministru.
  Domnul Stolojan si-a dovedit seriozitatea extrema si capacitatea profesionala si inainte de '89, atunci cand toti romanii construiau (ce ne-am fi facut acum daca nu s-ar fi construit sistemul energetic national, ne-ar fi lipsit energia electrica la prize?). Ce-ar mai fi vandut domnul Patriciu cu trei miliarde de euro, daca nu constriam noi, inainte de '89, rafinaria Navodari, Brazi, etc.?
  Acum se construeste masiv datorita "mostenirii" profesionistilor -ingineri si muncitori cu o practica imensa exersata inainte de '89. Acestia au pregatit tineri constructori si au facut posibil succesul constructorilor romani -sute de mii, in strainatate.
  Romania avea relatii foarte extinse cu toate tarile lumii, exporta mari cantitati de produse industriale si in tari capitaliste, in lumea araba (nu numai produse alimentare, cum gresit se afirma de cei necunoscatori sau rau intentionati).
  Romanii au invatat sa construiasca metroul (am fi avut putere dupa '89 sa invatam si sa realizam o astfel de lucrare?).
  Scriind atat de elogios despre o mica parte dintre realizarile romanilor inainte de '89, nu fac apologia comunismului. Tot ce s-a construit nu este opera activistilor de partid, nu se bazeaza pe teoria comunista, ci pe teoria si practica din lumea capitalista. In scoli si universitati se invata inginerie, medicina, arta militara, etc., nu se invata filozofia lui Marx. Legile lui Newton se invatau si in scolile romanesti, nu numai in cele capitaliste. Inginerii si cercetatorii romani au invatat si aplicat proiectarea constructiilor rezistente la seismicitate, nu din Engels, ci din tratate japonexe. Agricultura, legumicultura, vita de vie, irigatiile nu se faceau dupa invataturile lui Lenin sau dupa "indicatiili pretioase" ale lui Ceausescu.
  M-am inscris in PNTCD in Febr. '90, fiind f. activ.
  Fac elogiul romanilor seriosi, de dinainte si de dupa '89, intre ei si dl. Stolojan.
 • +2 (2 voturi)    
  D.Tariceanu, Geoana au imens de facut in Parlam (Duminică, 23 noiembrie 2008, 6:06)

  hotnewsfil [utilizator]

  Inainte de '89, romanii au construit un sirag de hidrocentrale -Portile de Fier, Bicaz, Arges, Lotru, etc., cu care ne mandtrim azi si din care iau energie foarte ieftina numai "baietii destepti", nu noi romanii care le-am construit, traind auster. Cate am construit dupa '89?
  N-am sost in stare sa construim macar podul de la Calafat. Inainte de '89, am construit doua peste unare.
  Am fi construit hotelurile de la mare?
  Acum, cei ce ni le-au furat nici macar nu stiu sa le ingrijeasca si sa le intretina, sa atraga clienti din strainatate.
  Domnul Stolojan este dintre profesionistii extrem de seriosi, cu experienta temeinica in activitatea de finante, de la cel mai mic post, pana la functia de director in Ministerul Finantelor, unde a fost foarte bine apreciat profesional. A lucrat sase ani la Banca Mondiala, dupa '89.
  Eu inteleg ca partidele ce concureaza la alegerile ce ne bat la usa, trebue sa-i scotoceasca vreo doua lipsuri de-ale domnului Stolojan, c-asa este la alegeri. Dar sa nu exageram, sa nu cadem in gresala enorma de a-l avea ca prim-ministru, in special in aceasta situatie de criza in care se afla omenirea si care ne pandeste si pe noi. Cu dl. Stolojan prim-ministru, cu dl. Mugur Isarescu presedinte al BNR, cu dl. Blaga ministru de Interne, etc., poporul roman ar putea trece cu mai multa incredere la treaba, incepand cu 15 Dec. 2008.
  Desigur, domnii Geoana si Tarceanu au meritele lor incontestabile, pot fi extrem de utili in Parlamentul Romaniei. Sunt enorm de multe de facut (si de indreptat ) in domenilu legilor, de descalcit legislatia, de a o simplifica, de a o face mai coerenta, mai neechivoca,maiusor aplicabila de catre romani si de catre investorii straini pe care ii asteptam. Stim ca Parlamentul trebue sa imbunatateasca si Constitutia (precizarea si clarificare relatiilor dintre puterile legislativa, ezecutiva si judecatoreasca, dintre presedintele tarii si cele trei puteri, etc.,sa faca legi pentru mai buna functionare a justitiei, o politiei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by