Theodor Stolojan a dialogat vineri cu cititorii HotNews.ro pe teme politice si economice. Timp de o ora, el a raspuns unei parti din numeroasele intrebari puse pe parcursul a doua zile, facand referiri atat la solutionarea unor probleme actuale cat si la planurile pe care le are ca posibil premier. Stolojan i-a atacat pe Calin Popescu Tariceanu si pe presedintele PSD Mircea Geoana, spunand ca acestia sunt mai interesati de propriul viitor politic decat de strategia pentru Romania.

Theodor Stolojan va raspunde si altor intrebari postate de cititori, iar raspunsurile vor fi trimise in perioada urmatoare.

Principalele idei ale intalnirii

  • PD-L si eu personal suntem pentru respectarea si garantarea drepturilor de proprietate. In consecinta ne-am luat angajamentul, prin programul de guvernare, ca in 2 ani sa rezolvam toate dosarele privind retrocedarile de proprietate sau despagubiri.
  • Trebuie obligata aceasta companie (Bechtel, n.r) sa execute la termen si de calitate lucrarile, iar Romania sa traga concluziile ca niciodata un asemenea contract pentru o lucrare publica de o asemenea valoiarea mare, miliarde de euro, sa nu mai fie acordat unei companii asa cum a facut guvernul PSD prin incredintare directa, fara licitatie.
  • Guvernul Tariceanu a avut resurse la dispozitie cum nu a avut niciun alt guvern in perioada postdecembrista si a realizat numai 5 km de autostrada.
  • Domnul Tariceanu nu a promovat in Parlament doua legi privind salarizarea unitara a functionarilor publici si a personalului contractual din sectorul bugetar.
  • Dorim sa modificam legea achizitiilor publice.
  • Pe 30 noiembrie, romanii vor avea de ales pe partea stanga PSD-ul (...) si partea dreapta PD-L.
  • 80% din candidatii PD-L pentru Parlamentul Romaniei sunt oameni care nu au mai candidat pentru Parlamentul Romaniei.
  • Unele masuri luate de guvernul Tariceanu le vom mentine, de exemplu masurile privind sustinerea IMM-urilor, care sunt cele mai lovite in criza.
  • Am sustinut intotdeauna ca Romania are nevoie de o taxa care sa previna poluarea si a carei marime sa fie rezonabila, adaptata nivelului veniturilor care exista in Romania astazi. Taxa de poluare astazi nu intruneste aceste conditii.
  • Previziunile actuale prevad a doua jumatate a anului 2009 ca inceputul redresarii economice in tarile dezvoltate.
  • Spre deosebire de domnul Geoana si domnul Tariceanu, pe care ii intereseaza foarte mult viitorul lor politic in special si nu viitorul Romaniei, pe mine ma intereseaza buna guvernare.
  • Criza actuala a demonstrat inca o data ca cine este in afara zonei euro este mult mai vulnerabil.

Cititi toate intrebarile cititorilor aici.

Cum va putea interveni statul in relatia client - banca

Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, spune ca programul PNL a fost realizat de ministere si asamblat la partid. El spune ca textul contine parti “foarte amuzante”, in care Guvernul este criticat ca n-a acordat suficiente resurse pentru constructia de autostrazi.

Theodor Stolojan a explicat cum va putea interveni statul in relatia client/banca pentru a acorda un ragaz de doi ani celor care nu-si mai pot plati ratele, a criticat usurinta cu care bancile au acordat credite de consum, a comentat declaratia lui Ion Tiriac, care propunea nationalizarea resurselor ca masura anti-criza, si a explicat cum vede formarea rapida a viitorului Guvern.

Asculta interviul cu Theodor Stolojan

Descarca emisiunea in format MP3

PDL va pastra cota unica de 16%

  • Theodor Stolojan a mai declarat ca PD-L, daca va ajunge la guvernare, va pastra cota unica de 16% si ca informatiile referitoare la faptul ca BNR pledeaza, in contextul crizei financiare, pentru o cota de 19% ar fi dorinta Fondului Monetar International.
  • Agentia Newsin a difuzat o stire pe 13 noiembrie, potrivit careia surse din Banca Nationala a Romaniei ar fi declarat ca, dupa alegerile din 30 noiembrie, noul executiv va trebui sa creasca in 2009 toate taxtele, inclusiv cota unica, la nivelul de 19 %, pentru a face fata crizei care va afecta economia romaneasca.

“Eu n-am vazut un raport scris, semnat de guvernatorul Bancii Nationale in acest sens. Pentru mine, acest gen de surse imi spun in singur lucru. Dupa cum stiti, in Romania a fost o misiune a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale care au examinat situatia financiara in care se afla Romania. Ei n-au dorit sa faca un comunicat public la plecare. Banuiesc ca aceste zvonuri cam coincid cu ce stim noi ca doreste FMI-ul. FMI-ul, cand ajunge intr-o tara care se afla in necazuri, are doua retete simple. Una, cum a aplicat-o in Ungaria, cresterea dobanzilor cu cel putin 3 puncte procentuale, si a doua, majorarea impozitelor pentru a reduce consumul. Asta este reteta FMI-ului pe care o cunoastem, si banuiesc ca aceste informatii pe surse nu reflecta decat discutii pe care specialisti le-au avut cu aceste delegatii”, a declarat Theodor Stolojan, prezent in studioul multimedia HotNews.ro

Stolojan a caraterizat cota unica drept una dintre “masurile excelente ale Aliantei Dreptate si Adevar".

Potrivit reprezentantilor BNR, citati de agentia Newsin, deficitul bugetar se va apropia de sau chiar va depasi 3% din PIB in 2008. "Vom solicita o crestere a nivelului taxelor in 2009, cel mai probabil la 19%, pentru ca va fi aproape imposibil sa mai mentinem deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut, din cauza crizei economice care va afecta Romania si a cresterii cheltuielilor bugetare", au precizat, pentru NewsIn, surse din banca centrala.

In prezent, cota unica din Romania este de 16%, iar o eventuala majorare la 19% ar duce-o la nivelul celei din Slovacia, tara care va intra in zona euro de la 1 ianuarie 2009.