Candidatii PSD Anghel Iordanescu, Gabriel Oprea si Mircea Muresan sunt acuzati ca se folosesc fara drept de insemnele Armatei pentru a face propaganda electorala. Cei trei generali in rezerva s-au afisat in uniformele militare in colegiile senatoriale 1 si 2 din judetul Ilfov. Oficialii Ministerului Apararii sustin ca folosirea insemnelor militare pe post de agent electoral este interzisa. Presedintele Asociatiei Ofiterilor in Rezerva din Romania, generalul de brigada Constantin Savoiu, sustine ca va tirmite un raport ministrului Teodor Melescanu pentru a interzice utilizarea uniformei in campanie.

Senatorul Anghel Iordanescu si deputatul Gabriel Oprea, candidati PSD in colegiul 1 Ilfov la alegerile paralementare, apar pe afisele si banere electorale in uniformele militare, primite dupa ce au fost trecuti in rezerva. Alaturi de cei doi apare si primarul orasul Voluntari, Florentin Pandele, si el imbracat intr-o uniforma militara de ceremonie.

Intr-un alt afis electoral, Iordanescu si Oprea sunt pozati in uniformele militare alaturi de Mircea Muresan, alt candidat al PSD la senat in colegiul 2 Ilfov. Anghel Iordanescu are gradul de general-maior cu o stea, Gabriel Oprea are gradul de general de brigada cu doua stele (distinctii militare: Steaua Romaniei si Ordinul Serviciu Credincios) iar Mircea Muresan are gradul de general de armata cu patru stele.

General cu patru stele, vedeta in posterele PSD

Fata de ceilalti doi candidati, generalul Mircea Muresan care a fost trecut in rezerva in august, a detinut functii de conducere in cadrul armatei. Muresan a indeplinit functiile de prim-loctiitor al ministrului de interne si secretar de stat intre 1999 si 2001, apoi adjunct al sefului Statului Major General pentru conducerea operatiilor pana in 2002 si loctiitor al sefului Statului Major General (2002-2003). In anul 2003, generalul cu patru stele Mircea Muresan a fost numit in functia de comandant (rector) al Universitatii Nationale de Aparare.

Campanie de patru stele
Foto: Hotnews
MApN: “Este interzisa utilizarea uniformei in campanie”

Reprezentantii MAp sustin ca utilizarea insemnelor si a uniformei militare in afisele electorale este interzisa. “Prin statutul cadrelor militare, uniformele si insemnele militare nu pot fi utilizate in materialele de propaganda electorala. Chiar daca cei in cauza sunt in rezerva, ei nu pot utiliza imaginea armatei in campania electorala. Exista un ordin intern al MApN care interzice chiar si cadrelor in rezerva sa utilizere uniforma si insemnele in campania electorala”, a declarat pentru HotNews.ro, Andrea Dumitru, purtatorul de cuvant al ministerului. Reprezentantul ministerului a explicat ca uniformele militare pot fi utilizate doar pentru ceremonii oficiale, bine stabilite in statutele MAp.

Potrivit statutului cadrelor militare, dreptul de a purta uniforma militara este un privilegiu conferit militarilor care intra in rezerva si au o activitate de cel putin 20 de ani sau au merite deosebite. Reprezentantii MAPN au explicat ca acest prvilegiu poate fi retras prin ordin al Ministrului Apararii la solicitarea Asociatiei Ofiterilor in Rezerva din Romania.

Asociatia rezervistilor: Uniforma ca agent electoral este un sacrilegiu

Presedintele asociatiei, generalul de brigada in rezerva Constantin Savoiu, a explicat pentru Hotnews.ro ca utilizarea uniformei in campania electorara reprezinta o incalcare grava a statutului de militar.

“Cand porti uniforma si insemnele reprezinti intreaga tara nu un partid sau altul. Haina militara este scut pentru patrie, nu agent electoral. Este un sacrilegiu sa te folosesti de insemnele militare in campanie. Niciun cadru militar, fie si in rezerva, nu poate face politica imbracat in uniforma. Este permis portul unifomei la ceremonii, la ziua nationla, eventual la o nunta sau un banchet mai special, dar nu in campanie. Protestez fata de ce au facut acesti domni. Si eu am angajamente politice dar nu mi-as permite sa fac politica in haina militara”, a declarat generalul de brigada (r.) Constantin Savoiu. El a declarat ca va inainta un raport ministrului Teodor Melescanu.

Oprea: “Am dreptul sa port uniforma pentru ca e vot uninominal”

Cei doi reprezentanti ai PSD, Anghel Iordanescu si Gabriel Oprea, sustin ca au dreptul sa poarte uniforma in campanie. “Am dreptul sa port uniforma pentru ca eu sunt candidat la uninominal deci nu sunt pe lista de partid. La uninominal te prezinti asa cum esti. Asta sunt eu, deci pot sa port uniforma. Daca eram miner spuneam ca sunt miner, asa spun ca sunt general de aramata. Ordinele ministerului se refera la cadrele active”, a declarat Gabriel Oprea pentru HotNews.ro.

Fostul selectioner Anghel Iordanescu a fost mai succint: “Va inselati, am dreptul sa port uniforma. Nu mai dau interviuri prin telefon. Va astept la sediul PSD Ilfov”.