Intrebat ce ii sfatuieste pe romani sa faca in contextul crizei economice care a inceput sa atinga si Romania, presedintele Traian Basescu a spus luni, la finalul vizitei la uzina Ford, ca o sa le dea exemplul personal.

Produse romanesti

„O sa va spun ce o sa fac eu. De maine, va asigur ca voi circula cu o Dacie. Cand ma voi duce la cumparaturi, o sa ma asigur ca iau rosii romanesti, unt romanesc, zahar romanesc. In plus, voi cumpara doar ce imi trebuie. In loc de 10 becuri acasa, o sa las doar doua”, a raspuns presedintele Romaniei.

Traian Basescu a mai spus ca exista mai multe masuri prin care se pot tine in frau efectele crizei in Romania. „Spre exemplu, plecam de la o realitate: criza nu e generata de Romania. Romania culege niste efecte colaterale ale ei. Stim ca 80 la suta din productia interna este exportata de Romania in tarile aflate in recesiune. Atunci, e normal sa fim afectati. In acest context, trebuie luate masuri. De exemplu, prin interventia statului in limite legale sa ajutam companiile sa nu treaca la disponibilizari”, a declarat seful statului.

De asemenea, presedintele a spus ca nu trebuie ca Executivul sa renunte la cota unica de impozitare. „Am facut un Guvern plecand de la premiza ca trebuie sa impunem cota unica. Nu voi sfatui pe nimeni sa modifice acest lucru”, a spus Basescu.

Presedintele a comentat si decizia premierului de a suspenda temporar taxa de inmatriculare pentru masinile noi, dupa ce presedintele a sugerat acest lucru. „Am inteles ca va fi suspendata in urma sedintei de Guvern de miercuri. Am avut o discutie in acest sens cu premierul astazi, voi mai avea o discutie cu el miercuri de dimineata, inaintea sedintei de Guvern.”

Presedintele a sfatuit Executivul sa aloce o importanta deosebita intreprinderilor mici si mijlocii, dar si investitiilor in infrastructura, considerand ca astfel de masuri vor ajuta la diminuarea efectelor crizei economice.

Basescu: „Investitia Ford merge inainte”

La finalul turului de forta de luni la companiile mari din zona de sud-vest a tarii, presedintele Traian Basescu a vizitat fabrica Ford de la Craiova, pentru a discuta cu managementul companiei despre continuarea investitiei anuntate de americani.

In urma discutiilor cu reprezentantii conducerii si cu cei ai sindicatelor, presedintele Traian Basescu a declarat ca „investitia merge inainte”. „Interesul major al acestei vizite a fost sa vad daca Ford continua investitia planificata. Am discutat si cu managementul si cu liderii sindicatului. Primul meu mesaj a fost ca trebuie sa existe un parteneriat intre management si sindicat pentru ca aceasta investitie sa mearga mai departe."

Am discutat si despre problema indeplinirii obligatiilor pe care si le-a asumat Guvernul Romaniei, legate in principal de imbunatatirea infrastructurii, care este in atentia managementului, dar si a Guvernului. In acelasi timp am vorbit si despre suportul pentru recalificarea fortei de munca sau adaptarea fortei de munca la noile conditii. In concluzie, investitia Ford merge inainte, iar anul viitor in a doua parte vom avea prima masina Ford la Craiova”, a declarat Traian Basescu.