Majorarea salariilor profesorilor cu 50% ar aduce criza economica mondiala in Romania, a declarat luni premierul Calin Popescu Tariceanu, solicitand sindicatelor din invatamant sa se alature negocierilor Guvern-sindicate-patronate si sa nu lase PSD "sa puna in pericol viitorul Romaniei doar din considerente electorale".

"Vreau sa va reamintesc ca, in 2004, Guvernul de stanga negocia la sange cu sindicatele din educatie o crestere de o cifra. Acum, solicita 50%, desi stiu bine ca aceasta solicitare ar aduce criza economica mondiala in Romania. Stanga are un plan foarte clar de castigare a alegerilor, dar nu are niciun plan de guvernare a Romaniei", a spus Tariceanu, intr-o declaratie televizata.

Primul-ministru a subliniat ca liderii sindicatelor din invatamant trebuie sa inteleaga semnalele venite din exterior, in conditiile in care rolul lor este sa protejeze viitorul membrilor de sindicat.

"Liderii de sindicat stiu foarte bine ca toata cresterea salariilor de 50% va fi inghitita imediat de inflatie, cu efecte ce vor fi resimtite imediat de toata lumea. Profesorii vor avea salarii mai mari cu 50%, dar o paine va costa de cinci ori mai mult", a anticipat Tariceanu.

El a precizat ca, daca stanga a preferat "sa arunce in bratele sindicatelor o masura foarte tentanta", Guvernul va continua sa actioneze cu responsabilitate pentru cresterea salariilor, pe masura ce economia o va permite.

Seful Executivului a subliniat ca, prin dialogul dintre sindicate, patronate si o serie de partide politice s-au negociat, vinerea trecuta, principiile de baza ale salarizarii bugetarilor, prin care se vor acorda majorari de venituri responsabile, indreptate in prima faza catre angajatii cu salarii mici.

In acest context, Calin Popescu Tariceanu a solicitat si sindicatelor din invatamant "sa se alature acestor negocieri si sa nu lase stanga sa puna in pericol viitorul Romaniei doar din considerente electorale".