Clipurile electorale ale PD-L si PNL pe care TVR le-a respins de la difuzare nu incalca reglementarile in vigoare si pot fi difuzate in spatiile de promovare electorala ale partidelor. Aceasta este concluzia la care au ajuns, miercuri, membrii CNA, care, suplimentar, recomanda postului public de televiziune sa-si foloseasca logistica din dotare pentru a realiza propriile stiri electorale. “Atat timp cat se multumesc sa foloseasca integral materialul clientului si evita sa-si faca datoria de jurnalisti, macar sa nu-l mai cenzureze”, au spus membrii Consiliului.

CNA a semnalat, de asemenea, ca postul public de televiziune "amesteca promovarea electorala cu stirile electorale". Mai precis, materialele de promovare ale partidelor au ajuns sa fie difuzate in Buletinul Electoral de la finalul calupului de stiri, in conditiile in care conform deciziei CNA, stirile electorale nu pot fi realizate exclusiv cu materiale de la competitori, a spus presedintele CNA, Rasvan Popescu.

Potrivit acestuia, "materialele PD-L si PNL respinse de la difuzare de catre TVR nu incalca decizia CNA privind campania electorala (...) Intrucat una dintre emisiunile lor pe care ei o intituleaza Buletin Electoral este facuta integral cu materiale de la partidele politice este de fapt o emisiune de promovare electorala. In aceasta situatie ar trebui sa asigure un calup de stiri electorale realizate cu forte proprii si nu cu materiale de la partide, pentru ca televiziunea publica are logistica necesara sa faca asta".

Reamintim ca televiziunea publica a respins de la difuzare doua clipuri electorale ale PD-L in care Theodor Stolojan vorbea despre o “guvernare PNL–PSD iresponsabila” iar Vasile Blaga spunea ca “politica de clan a dat faliment”. In acest caz, TVR a invocat o decizie adoptata de CNA care permite radiodifuzorilor sa respinga materiale electorale daca ele contin “afirmatii care pot aduce atingere demnitatii umane, dreptului la propria imagine sau moralei publice”.

Dan Grigore: "Argumentatia TVR e puerila"

"Argumentatia lor e puerila", a calificat Dan Grigore, membru CNA, motivul pentru care TVR a oprit de la difuzare clipul PD-L in care Theodor Stolojan, vorbeste despre o “guvernare PNL-PSD iresponsabila”. "Cand vorbesti despre un guvern nu se aduce atingere demnitatii umane. Aceasta se aplica cand vorbesti despre o persoana si nu despre o formatiune politica", a explicat Grigore.

Narcisa Iorga, membru CNA, numita recent din partea PD-L, a tinut sa argumenteze cu un contra-exemplu oferit de PSD intr-un clip necenzurat de TVR, in care Mircea Geoana vorbeste despre "zodia dreptei, zodia incompetentei, a scandalului si a promisiunilor neonorate”.

TVR a respins de la difuzare si un clip electoral al PNL pe motiv ca acesta contine si imagini cu steagul national si a solicitat printr-o nota trimisa, marti, 4 noiembrie Consiliului o parere in acest sens, avand in vedere ca decizia CNA interzice utilizarea simbolurilor nationale in cadrul emisiunilor si spoturilor cu caracter electoral.

"Sunt acolo niste oameni care sufla si-n iaurt. Au gasit un stegulet in mana cuiva si simt nevoia sa ceara voie daca pot da sau nu ceva pe post", a comentat presedintele CNA, Rasvan Popescu initiativa TVR in cazul clipului PNL-ist.

"Lucreza cu materialul clientului, nu acopera campania electorala cu stiri si mai si cenzureaza ceea ce primesc spre difuzare", a spus si Gelu Trandafir, membru CNA.

Ioan Onisei, membru CNA a tinut sa precizeze, la randul sau, ca prin cele doua cazuri mentionate "TVR nu-si face datoria nici fata de public si nici fata de partidele politice".

Reamintim ca TVR s-a angajat sa acopere campania electorala doar cu emisiuni de dezbateri si Buletine Electorale, fara sa includa in grila si emisiuni de promovare electorala.